A két szupersztár, Tadej Pogacar és Jonas Vingegaard csatáját hozza az idei Paris - Nice, ami már rögtön az első etapokon elkezdődött, hiába szólt volna elvileg a sprinterekről a nyitószakasz. Mindeközben Olaszországban is folytatódik a versenyzés, egy sprint erejéig erre is kitérünk.

Paris - Nice: A trükkös csapatidőfutam

Ez lesz az első új szabályrendszer szerint indított csapatidőfutam, melyet az ASO talált ki (akik a Tour de France és többek között a Paris - Nice szervezői is). A lényege, hogy egy csapatidőfutam esetén, eddig négy vagy öt versenyzőnek kellett beérkezni egy hét vagy nyolc fős csapatból egyszerre a célba, ebből fakadóan a negyedik vagy az ötödik helyen beérkező bringás idejéhez mérték a csapat teljesítményét. Fontos volt tehát, hogy a csapatot egyben kell tartani (4-5 fő), mert ha valaki leszakad, akkor hiába érnek be mondjuk hárman a célba, meg kell várni a negyediket is, hozzá mérik az időt. 

A jelenlegi változás az, hogy a célban mindenki külön időt kap. Apró változásnak tűnik, de alaposan átírhatja az esélyeket. Lehet úgy kalkulálni, hogy van egy kiemelt ember (esetünkben Tadej Pogacar), illetve van a csapat többi tagja (6 fő), akik a táv nagyobb részében csapatként mennek, de kihegyezik a csúcsformát az utolsó és egyben kiemelt versenyzőre, Pogacarra. Elméletben az lenne a leginkább logikus, ha egy 30 km-es etapon az első 10 km-t két versenyző teljes erőből megnyomná, utána újabb két versenyző a következő 10-15 km-t, majd az utolsó 3-5 km-re maradnának hárman váltott vezetésre, hogy az utolsó km-re csak a szlovén klasszis maradjon. 

„A csapatidőfutam fontos, meg kell beszélnünk, mert mások a szabályok, lehet, hogy más taktikát kell alkalmaznunk" - mondta Jonas Vingegaard. 

Vingegaard rávilágított, hogy itt lehet egy teljesen új taktika kell, ezért is rendkívül veszélyes terep fogadás szempontjából a keddi időfutam. A táv 32 km, papíron a wattszörnyeknek kedvez, mert kevés a kanyar, hosszú egyenesek vannak. Érdemes Pogacar nyilatkozatait is figyelni, akinek csapata valami újdonságot próbált ki, külön erre az etapra készültek és edzettek. Ezek alapján tehát mindent elfelejthetünk, amit a csapatidőfutamokról és a kerékpár fogadásokról korábban tudtunk. A beágyazott videóban a Quick Step ment kiváló időt pár hete az UAE Touron, de most nekik is más stratégia kell, mint eddig, viszont nekik van az egyik legerősebb csapatuk. 

Nem reagáltak az irodák?

Könnyen megeshet, hogy erre az apró hírre nem igazán reagáltak az irodák, mert olyan, mintha csak szimplán annyit láttak volna: csapatidőfutam. Ennek értelmében tényleg a Jumbo-Visma a legnagyobb favorit (Jonas Vingegaard csapata), viszont nem ilyen óriásiak a különbségek. Azért is lehet itt taktikázni és átgondolni fogadás terén, mert az irodák szó szerint csak az eddigi csapatkronókat nézték.

Ez viszont nem ilyen egyszerű, mert az új szabályrendszer szerint, az EF csapata közel sem második legnagyobb favorit, hiszen, ha a végére 2-3 fő marad, ők nem biztos, hogy képesek olyan tempót menni, mint a Quick Step wattszörnyei (Asgreen, Cavagna és Lampaert). Ebből kifolyólag, átnézve a csapatokat, így nézne ki a mi listánk a favoritokról:

*** Jumbo - Visma
** Quick Step és Team Jayco AlUla
* UAE, Bora és EF

Ezek alapján van érték abban, hogy a Team Jayco AlUla dobogón végez (2.25), hiszen van gyors kezdőjük az elején, illetve négyen tudnak olyan tempót, amivel elvihetik Simon Yatest az utolsó kilométerekre, aki, ha kellő mennyiséget pihen, akkor az ő tudásával komoly meglepetést okozhat. Egy más rendszerbe, de jóval gyengébb csapattal majdnem dobogós volt az UAE Touron a Team Jayco AlUl, ott többen is kiemelték, mennyire jól felkészültek. 

A Quick Step dobogójában szintén van fantázia, hiszen eléggé jó szorzón kínálják. Az UAE Touron egy lényegesen gyengébb csapattal nyertek (Evenepoel volt csak kiemelkedő), itt pedig olyan soruk van, ahol az említett Asgreen - Cavagna - Lampaert trió világklasszis kronós. Ha a táv elején Merliert és Sénéchalt beáldozzák magukat, akkor utána az említett trió még kiegészülve a Schmid - Declercq párossal olyan tempóra képes, mint a Jumbo-Visma. 

Tirreno - Adriatico: Megint lecsap a Quick Step-vonat?

A Paris - Nice első etapján Tim Merlier nyerte, a Quick Step versenyzője. A vonatának sokat köszönhet, nagyot melóztak, de szeretne Patrick Lefevere csapata egy másik World Tour versenyen is mezőnyhajrát nyerni. A Strade Bianche után a Tirreno - Adriatico következik Olaszországban, aminek a második etapja a sprintereknek kedvez, ráadásul egy pikáns csatára van kilátás Dylan Groenewegen és Fabio Jakobsen között. Groenewegen volt az, aki Lengyelországban a sínekre lökte Jakobsent, akit válságos állapotban szállítottak kórházba. 

Azóta felépült, szakaszokat nyert és manapság a világ egyik, ha nem a legjobb sprintere. A Tirrenóra pedig egy Devenyns - Alaphilippe - Van Lerberghe - Pedersen - Ballerini sort raktak neki össze, egyértelműen azzal a céllal, hogy nyerjen. Groenewegen viszont jelenleg jobb formában van, meggyőző volt az arab versenyeken. Mi viszont nem rájuk, hanem a Molano - Bauhaus csatára hívnánk fel a figyelmet, ahol a kolumbiai jóval gyorsabb, míg a német kissé statikus sprinter, aki képes hozni a top10-ket, de Molanóban sokkal inkább benne van egy meglepően jó helyezés (mint az UAE Touron, ahol legyőzte Groenewegenéket). 

A cikkben közölt oddsok a(z) bet365 fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2023 március 6. 20:52 UTC.

  • Kerékpár tippek

    Paris - Nice 3. szakasz: Quick Step dobogón végez
  • Tirreno - Adriatico 2. szakasz: J. S. Molano előrébb végez, mint P. Bauhaus

Számlanyitási ajánlat: Fogadj 10£ értékben és 30£ ingyenes fogadást kaphatsz

Tegyél meg egy £10-os tétet és kapj £30 értékű ingyenes fogadást, amikor csatlakozol a bet365-höz. 

Bet365 regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Fotó: Peter Edmondson/Shutterstock