Premier League őszi visszatekintés: Középmezőny csapatai

Félszezon értékelő sorozatunk második részében belecsapunk a közepébe – szó szerint, ugyanis ezúttal a középcsapatok helyzetét nézzük át. Akadnak köztük európai álmokat szövögető, erős hátterű klubok és kisebb, de ősszel ígéretesen kezdő csapatok is. Lássuk tehát, mi történt a 2016/17-es szezon első felében a mezőny sűrűjében.

Címvédő a középmezőnyben?

Kezdjük rögtön azzal, hogy a jelek szerint ez lesz sorozatban a második rekord gyenge címvédés. A Leicester varázslat gyakorlatilag véget ért, és Ranieri számára ezúttal tényleg csak a kényelmes bentmaradás lesz a cél a bajnokságban. Ahogyan az várható volt, több tényező is van, ami hátráltatja őket idén otthon. Egyrészt a tavaly bajnokságot nyerő játékosaik között akad pár, aki egyszerűen minden motivációját elveszítette a bajnokikra. Nyilvánvaló számukra, hogy a 2015/16-os aranyérmük egy olyan csoda volt, amit reprodukálni képtelenség, az meg nyilván a kutyát sem érdekli, hogy 9., vagy 15. lesz a végelszámolásnál. Számukra idén csak a BL számít, ahol a Sevilla ellen februárban még reális esélyük is van valahogy továbbdöcögni. A motiváció hiánya mellett a másik gond az, hogy a tavaly élete formáját futó Máhrez – Vardy páros csak elvétve játszik elfogadható formában, Kanté távozása pedig nagy űrt hagyott maga után. Kiismerték őket már az ellenfelek, nem működik a hagyományos 4-4-2 se már, és a mérkőzéseik 90%-án ocsmány gyenge futballt produkálnak. 10-15. hely között bármit el tudok képzelni májusra, nyilván minél tovább jutnak a BL-ben, annál távolabb a felsőháztól.

Vardy-Jamie-Leicester-001

Jamie Vardy. Fotó: mooinblack/Shutterstock.com

Van a középmezőnyben két csapatunk, akiket az edző személye köt össze. Tony Pulis ex-csapata, a Stoke Mark Hughes alatt okosan építkezett a stabil alapokra, és egy egész formás kis támadójátékot láthatunk tőlük általában. Crouch konkrétan nem akar kiöregedni a játékból, és valahogy még idén is megbízhatóan szállítja a gólokat, Shaqiri-ban szintén bármikor ott van egy mérkőzést eldöntő momentum, és akkor még nem is beszéltünk a „szebb napokat látott” Krkic – Afellay duóról, akiket pár éve talán ennél nagyobb klubba vártunk volna mostanra. Nagynak érzem a szakadékot a húzóemberek és a „szürke iparosok” között, így ha előbbiek formája visszaesik, vagy lesérülnek, akkor belefuthatnak egy bukó szériába is. Valahova a 10-12. hely környékére várom őket, és meglepne, ha az utolsó pár fordulóra még lenne reális esélyük egy EL indulásra.

Tony Pulis jelenlegi csapata pedig ugye a West Bromwich Albion. Nála megosztóbb személyiség nem sok van a ligában, annyi szent. Az egyik tábor a pokolra kívánja azért, mert bármikor képes előadni azt a rá jellemző defenzív, romboló, lélekölő „célfutballt”, amitől sokan legszívesebben már félidőben hazamennének. A másik tábor viszont kicsit reálisabban nézi a dolgokat, és belátja, hogy ő bizony abból főz, amit elé tesznek. Ha nekem krumplim van és tésztám, abból mindig csak krumplistészta lesz, kaviáros bélszín aligha. Ehhez viszont nagyon ért Pulis, mert legyünk őszinték a WBA 9. helye a keretük értéke alapján bravúr. Tele vannak (amúgy is felejthető) karrierjük csúcsán már túllévő játékosokkal (legutóbbi kezdőjük átlag életkora 30 év fölött volt!), Berahino szintű über flop igazolásokkal, és még estig sorolhatnám. Az egész csapatban van talán 2-3 játékos, akit el tudnék képzelni egy komolyabb klubnál, ők pedig Chadli, Rondón és esetleg Robson-Kanu. Számomra ők az ősz egyik legnagyobb túlteljesítői, és nem érzem fenntarthatónak a jelenlegi helyezésüket, simán játszható tehát a „WBA az alsóházban végez” típusú long-term fogadás 2,00-es oddson.

Európai álmok

Szomorú történet ez, ami a West Ham United-nél zajlik idén. Lett egy új stadionjuk, nyáron még mindenféle top4-ről álmodoztak, meg ők akartak lenni London urai, aztán paff. A stadiont nem futballra tervezték, hangulat helyett csak balhé van és szervezési gondok, jó játék helyett meg görcsölés. A tavalyi sikeres szezon főszereplői és az újonnan érkezők is rossz formában játszanak legtöbbször, a védelmük pedig a rossz és a kispályás között szokott ingadozni valahol. Bilic-nek már erősen rezgett a léc többször is, de végül mindig az útjukba került egy ócska, fogalmatlan ellenfél, akit elverhettek egy büntetővel, vagy emberelőnnyel, vagy őrületes szerencsével... Ezekre a győzelmekre viszont sosem tudtak semmit építeni, és a következő fordulóban megint csak szenvedtek. Jó, javult talán valamennyit az előre játékuk, és a labdatartásuk az 1. forduló óta, de nem eleget, és nem elég gyorsan ahhoz, hogy meg lehessen még menteni ezt a szezont. Ha lesérül pár kulcsember, vagy januárban újabb bűn rossz igazolásokat hoznak össze, akkor kényelmetlenül közel lehetnek a kiesőzához a végére, de a realitás a szürke középmezőny. Dimitri-Payet-West Ham-001

Az Everton a 7. helyen van, pont ott ahova vártuk volna őket előzetesen. Túl vannak már idén egy hullámvölgyön, Koeman jól összerakta ezt a csapatot, szóval nem sok panasz lehet rájuk. Lukaku egyértelműen kulcsember a maga góljaival, mint ahogy Gueye is fontos láncszem a középpályán. Barkley továbbra sem tudni, hogy ki tud-e lépni az „ígéret” kategóriából, mert ahhoz még a kelleténél többször tűnik el a mezőnyben két varázslat között. Tele van ez a keret átlagosnál jobb, de nyilván nem top játékosokkal, illetve a fiatal titánok és tapasztalt rókák kellemes elegye ez. Ha nem is feltétlen a világ leglátványosabb focijával, de egy stabil játékkal, különösebb kilengések nélkül szerintem befutnak a top10-be, a cél pedig nyilván egy EL indulás lenne optimális esetben.

A végére hagytam a számomra két legszimpatikusabb csapatot. Elsőként itt a Southampton, akik egyfajta „minta-klub”, pénzügyileg rendben vannak, ígéretes tehetségeket nevelnek ki évről-évre, és megbízhatóan hozzák a top10-et. És csak azért nem ennél többet, mert minden áldott nyáron eladnak egy-két meghatározó játékost (jó pénzért!), a helyükre pedig vagy nem igazolnak, vagy csak ilyen kétes kimenetelű ügyleteket kötnek. Claude Puel-nek szüksége volt egy kis időre, hogy megtalálja a legjobb kezdőjét, és egy rájuk húzható stratégiát, de azóta megy a szekér. Illetve megy az, csak sosem ér oda, ahová tart. Szemre tetszetősen építik fel a támadásaikat ugyan, de a támadó harmadban az utolsó passzoknál, vagy a befejezéseknél elfogy a tudomány. Konkrétan nincs egy közepesnél jobb befejező csatáruk, illetve a középpályán is a többség hajlamos a biztosabb passzokat választani a gólpassz helyett, így gyakran meddő a mezőnyfölényük. Nehéz jósolni velük kapcsolatban, mert tényleg sok múlik a januári átigazolásaikon. Ha ott fognak valami nagyot, akkor a végére még az európai kupaindulás is benne lehet, ellenkező esetben viszont kicsúszhatnak a top10-ből.

Őszinte futball, nyílt sisakos küzdelem és hiányzó profizmus – a Bournemouth rövid jellemzése. Aki látta idén a mérkőzéseiket, az tudja, hogy ők bizony sokkal bátrabban játszanak annál, mint ami elvárható lenne egy ilyen szerény költségvetésű csapattól. Nem félnek a nagyobbak ellen is felvállalni a focit, az adok-kapokot, szóval általában nem járnak rosszul a mérkőzéseikre kilátogatók. Régóta köztudott már, hogy Mike Howe munkásságát nagyra becsülik Angliában, így igazából csak idő kérdése, hogy mikor lesz belőle válogatott kapitány – már ha elvállalja azt a melót... Szeretném azt mondani, hogy a Bournemouth a végén is ott lesz a 9. helyen, de a zsigereimben érzem, hogy ez nem fog menni. Sok itt a fiatal, rutintalan játékos, a védelmük pedig távolról sem tökéletes, szóval valahova a kényelmes középmezőnybe várnám őket inkább.

További visszatekintések:

Bajnokesélyesek | Kiesés elől menekülők

Tipp: WBA az alsóházban végez @ 2.00 Bet365

20.000 Forint Kockázatmentesen!

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősen!


Hozzászólások

  1. lazanyja szerint
    péntek, 2017 január 13. 19:38:48

    Én is megnéznék egy Bournemouth-(tavalyi)Rayo Vallecano TÉTmeccset... ;-)

Regisztrálj vagy jelentkezz be a hozzászóláshoz!