Eddig sem volt lassúak, de most már bottal üthetik a liverpooliak nyomát. Az egyik új szerzemény Alisson, aki előszeretettel passzol a kapujából pontosan a támadóharmadba, lerövidítve így az építkezés folyamatát, a másik nagy név meg Shaqiri, róla pedig Klopp mondta, hogy a sebessége miatt igazolta le. Emellett egyébként jól szerel a Stoke-ból érkező svájci, és az előző szezonban majdnem több gólpassza lett, mint gólja. Az őrült német mester továbbra is offenzív stílusban gondolkodik!

Mobilis játékosok

Jürgen Klopp kedveli a 4-3-3-as felállást, amiből többféle irányba tud váltani a csapat, ez oldalt a mozgó ábrán látható is. Ha kell visszahúzódnak 4-4-2-be, de sokkal gyakoribb a magas letámadás, amiben az offenzív játékosok is aktívan részt vesznek. Firmino az előző szezonban például szerelések számában Matic és Azpilicueta szintjén volt, pedig utóbbi kettő védő.

Nincsenek igazán rögzített pozíciók, Firminónál maradva, van hogy elől játszik, de az esetek többségében inkább előkészíti a terepet két támadótársának, Salahnak és Manénak. Ha kell, ő is tud szélen játszani, tehát az összes támadó pozícióba berakhatja Klopp. A mester taktikájához ilyen mobilis játékosokra van szükség, ami persze a védelemre is igaz. A két szélső védő a támadók mögé megy fel és segíti az akciókat, a balszélen Andrew Robertson 5 gólpasszig jutott az előző idényben. Egy ilyen támadó jellegű csapathoz olyan kapus kellett, aki be tud segíteni az előre játékba. Alisson nem csak hogy jobban véd Kariusnál, de sokkal ügyesebb is a labdával. A brazil hálóőr pontosabban passzol 50-60 méteres távolságra, mint jó néhány mezőnyjátékos a tőle 10-20 méterre üresen álló társaihoz.

2017/18 bajnoki és nemzetközi meccsek alapján
Alisson   Karius
49 Meccsek száma 32
3.2 Védések meccsenként 1.8
76.7% Védési hatékonyság 66.7%
22 Kapott gól nélküli meccsek 16
0 Hibájából kapott gólok száma 3
56.1% Hosszú passzok pontossága 28.3%

Imádnak támadni, de a védelem?

Láthattuk a Bajnokok Ligája döntőjén, hogy két dolog komolyan betett a Liverpoolnak: a kapushibák és Salah kiválása. Igazoltak egy jobb hálóőrt, és javítottak a kispad minőségén, hiszen Shaqiri remekül tud majd beszállni a játékba, ha szükség lesz rá. A védelem viszont nem javult jelentősen. Lovren ugyan megnevezte magát, mint a világ egyik legjobb védője, de ez közel sincs így. Mi lesz ha újra rossz formában játszik a horvát? Vagy még érdekesebb, hogy mi fog történni, ha sérüléshullám tizedeli meg a hátsó alakzatot? Ezzel a problémával mindjárt a nyitányon szembesülhetnek, hiszen a Liverpool Echo információ szerint csak két egészséges belső védőjük van. Lovren későn állt edzésbe a világbajnokság miatt, Matip és Klavan pedig sérüléssel bajlódik. Két belső bekk persze pont elég, de ebből könnyen lehet gólzáporos idénykezdet. Tavaly egy könnyed 3:3-as meccsel indították a PL-szezonukat a Watford ellen.

Bevásárlással indított Pellegrini

A chilei mester érkezése után elmondta, hogy ütőképes csapatot akar, és ehhez igazolni kell. Nem kamuzott,  hét új játékost szerződtettek: Felipe Anderson (Lazio, 35 millió font) Andrij Jarmolenko (Dortmund 17,5 millió font) Jack Wilshere (Arsenal, ingyen) Ryan Fredericks (Fulham, ingyenes) Lukasz Fabianszki (Swansea City 7 millió font), Fabian Balbunea (Corinthians, ismeretlen összeg) Issa Diop (Touluse 25 millió font). Könnyen összejöhet egy 4-2-3-1-es felállás a régi és új játékosokból, amiben Arnautovic lehet az ék, mögötte pedig az Anderson - Yarmolenko - Masuako hármas támadhat. Nem rossz névsor, de szerintem egy csapatba elegendő egy hangulatember, és itt mindjárt kettő is van kulcsposztokon, Arnautovic és Yarmolenko személyében. Ha jó formában vannak, egy Liverpool védelmet akár ketten is átjátszhatnak, de ha nincs kedvük a focihoz, akkor jó eséllyel eltűnnek a pályán.

Nem mondok nagyot vele, gólok!

A két csapat egymás elleni meccseire nem alapozhatunk nagyon, hiszen a West Hamhez sok új igazolás mellett egy új edző is érkezett, mindenesetre a múlt alapján nem valószínű a góltalanság. A jelen is emellett szól, a liverpooli támadók nagy kedvvel játszottak a felkészülési mérkőzésen, és a West Hamnél is inkább támadásban vannak igazán jó játékosok. Tudják ezt persze a bukik is, nem fizet túl jól a 2.5 gólnál több, csak 1.45-ért fogadható. Emellett a standard liverpooli fogadások jutnak eszembe, mint a Liverpool félidei vezetése 1.56-ért, vagy hogy Salah gólt szerez 1.50-ért. A vasárnap délutáni időpont és a szezonkezdettel járó forma miatt azért óvatos lennék a fogadásnál.

Premier League fogadási ajánlatok ITT!