Manapság a labdarúgásban egyre többször használják az Expected Goal mutatót. Szó szerinti fordításban várható gólról van szó, a helyzeteket nem szimplán egy kapura lövésnek veszik, hanem összetett tényezők alapján értékelik. Ha például 0.9 egy helyzet xG-je, akkor 90% esélye van, hogy gól lesz belőle, tehát 10-ből 9 alkalommal jöhet a középkezdés.

Táblázat xG alapján

Ha minden helyzetből úgy lett volna gól, ahogy annak a nagy számok törvénye szerint mennie kellett volna, akkor a Manchester United például a harmadik helyen állna. Meglepő? Az alábbi képen láthatjuk is ezt, ami tehát 13 forduló után nem a valós pontok, hanem az understat.com xG mutatói alapján mutatja a sorrendet. Csak a különbség érzékeltetésére, sima kapura lövések számát tekintve ötödik helyen a Manchester United, amik pedig a kaput el is találták, abban hatodikok, ehhez képest a valóságban kilencedikek. Több góljuk is lehetne, ha jobban használnák ki a helyzeteiket, míg az xGA alapján kevesebb találatot kellett volna kapniuk, tehát a védelem sem tökéletes.

Jamie Vardy elképesztő formában

Az xG számok mellett vannak kisebb számok is zölddel vagy épp pirossal, amik alapján az látszik, hogy a Leicester City nagyon túlteljesít, Jamie Vardy eddigi összesített xG-je például 6.95, ehhez képest 12 gólnál jár. Ez a 6.95 egyébként sok helyzetből áll össze, és csak érdekességként nézzük meg a lőtérképét, szintén az understat.comról. A körök jelzik a lövéseit, és minél nagyobb a kör, annál nagyobb volt az esély a gólra. A zöldekből lett végül gól is, a kéket kivédte a kapus, a lilát blokkolta egy védő, a piros pedig mellément. Egy béna nyíl segítségével megjelöltem egy helyzetet, annak 0.13-as xG-je volt, mégis betalált Vardy. Ezt a gólt a lővési térkép alatt láthatod is.

Vardy és a kicsi esély = gól

Egy egészen hosszú passzot kap, a két védő ellenére hozzájut el a labda, gyorsaságának és jobb helyezkedésének köszönhetően. A kapus kinn áll, így adja magát, hogy átemelje, de nyilván ezt leírni egyszerűbb, mint akkor ott élőben kapásból megcsinálni. Matek alapján 13% esélye volt, hogy ezt összehozza, mégis eredményes tudott lenni.

Tippek várható gólok alapján

Több olyan adatszolgáltató is van, mely nem csak utólagosan foglalkozik az xG-számok elemzésével, hanem próbál előrejelzést is adni. Teljesen random módon kiválasztottam egy ilyet, amely időnként kalkulációt végez. Néhány érv, amik alapján a lenti tippek megszülettek. A Sheffield idegenben sokkal kevesebb gólt kapott, mint amennyi az esélyek alapján elvárható lett volna, miközben a Wolverhampton egyre jobb formát mutat, ezért a hazai győzelem tipp. A Leicester nem csak támadásban, hanem védekezésben is lényegesen jobban teljesít xG alapján, ami egy remek hátvédsorra utal. Eközben az Evertonnak ugyan vannak helyzetei, de azok nem valós helyzetek, tehát nagyon gyengék támadásban, vélhetően ölik majd a meccset, ezért kevés gól várható.

  • Wolverhampton Wanderers - Sheffield United: Hazai győzelem 1.95-ért
  • Leicester City - Everton: 2.5 gólnál kevesebb 1.98-ért
  • Manchester United - Aston Villa: Hazai győzelem 1.50-ért

Borítókép: Jamie Vardy gólöröme. Fotó: Wikipedia.com

1. gólszerző győztesre/helyre

Fogadjon a bet365 1. gólszerző Győztesre/Helyre piacán bármely mérkőzésen, és ha játékosa bármikor gólt szerez a mérkőzés folyamán, a bet365 fizet Önnek!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org