Pro és kontra: On-court coaching

Szabi
2019 jan 31. 10:54
Szólj hozzá!

Tenisz WTA ATP Grand Slam on-court coaching edzői segítség

Egyre nagyobb vitákat gerjesztenek a teniszvilágban az edzői segítségnyújtás lehetőségeinek határai. Annak ellenére, hogy WTA-tornákon már egy évtizede megengedett, hogy a játékos edzőjét a pályára hívja és tanácsát kérje, az ATP-versenyeken és Grand Slam-tornákon ez (még?) nem engedélyezett.

A kívülállók nem tulajdonítanak nagy szerepet a témának, mivel nem sejtik egy-két elhangzott szónak, vagy akár egy, a lelátóból mutatott jelnek a befolyásoló erejét a játékban. Akik viszont jártasabbak, azok tudják, hogy akár egy bátorításnak vagy egy megoldásra világító mondat vagy gesztus sorsdöntő lehet egy mérkőzésen.
Egy példa:

Mint azt már mindenki tudja, a szóban forgó sportág nagyon hagyományőrző, ami a sportág jellemét, varázsát és egyediségét biztosítja. Az utóbbi időben viszont érzékelhető volt egy jókora újítási hullám a teniszvilágban, és ez persze rengeteg konzervatívabb rajongót felbőszített. Legtöbb esetben én legalábbis, egyetértettem a tiltakozókkal, mert nem helyeslek olyan változtatások bevezetését, amelyek sérthetik a fehér sportág egyéniségét. Ettől függetlenül, mint ahogy semmilyen téren nem szabad gátolni a természetes fejlődés folyamatát, úgy a tenisz világában is vannak(!) olyan részletek, amelyeken lehet igazítani. Például, az imént megemlített kérdésben én is azok pártján állok, akik nagyobb segítségnyújtási lehetőséget akarnak adni az edzőknek, hogy ezek a meccsek lezajlásakor is bizonyos körülhatárolt körülmények között a játékosaikat aktívan támogathassák. Fel is sorolok a továbbiakban néhány okot, hogy miért támogatom ezt.

Elméleti és praktikai indoklások

Erős ellenérv az, hogy az egyéni sportág célja az, hogy a játékosok egyedül kapják meg a győzelemhez vezető megoldásokat. Miért lenne a teniszmeccs más mint például egy matematika vizsga, ahol nem engedélyezett a segítség?

Szerintem azért, mert a sport természete és hívatása más. A matematikai ismeretek egyéni alkalmazása szükségszerű a társadalomban, míg a tenisz és más sportág küldetése elsősorban a testi és lelki fejlődés. Ezért sem szükséges a játékosokat a pályán elkülöníteni az edzőktől. Kihangsúlyozom, hogy a tanácsadást keretek kellene, hogy korlátozzák, mert például az nem lenne a helyénvaló, hogy egy edző a pontoknak lezajlása közben kiabáljon játékosának.

Patrick Mouratoglou, Serena Williams edzője azzal érvelt, hogy más egyéni sportágakban is engedélyezett az edző segítsége meccs közben. Bár én is az általános bevezetését támogatom, ezt az indoklását nem helyeslem, mivel a sportágak összehasonlítása nem vezethet feltétlenül egyeztetéshez, mivel minden sportág más. A 17-szeres Grand Slam-bajnok, Rafael Nadal is osztja azt a véleményt, hogy jó lenne ha igénybevető lenne a meccsek közben az edzők tanácskérése, de a spanyol bajnok a témát pratikusabb szempontból közelítette meg. Szerinte értelmetlennek tűnik az a tény, hogy pontosan a legfontosabb pillanatokban ne lehessen igénybe venni annak az edzőnek szolgálatait, akivel a játékos egész idényben együtt utazik. Ez a vélemény azzal (a szerintem halvány érvvel) támadható, hogy mivel sok játékos nem engedi meg magának, hogy olyan stábbal utazzon mint az élvonal, ezért nem lenne sportszerű ennek bevezetése.

Maria Sharapova és Sven Groeneveld (Fotó: Leonard Zhukovsky / Shutterstock.com)

Van már példa

Azt azért meg kell említeni, hogy nem egy újdonságról van szó. A Davis Kupában a csapatkapitány állandóan ott van a játékos mellett és segíti őt, WTA-tornákon úgyszintén látható, mivel a játékosok egy játszma ideje alatt egy alkalommal, vagy ellenfelük orvosi szünete alatt lehívhatják edzőiket rövid tanácskozásra. Az edzők már mikrofonokat is viselnek, hogy hallható legyen a nézők számára a kettőjük beszélgetése. Azt túlzásnak tartom viszont, annak ellenére, hogy látványos a nézők számára, hogy mindenki hallhassa a beszélgetést mivel, ez csak a játékosra és az edzőre tartozik személyes, technikai és taktikai szempontból is. A játékos kell, hogy hasznát vegye annak, a nézők pedig következtessenek. A US Open is tett egy lépést előre a témában, hiszen a selejtezők szakaszában már engedélyezte az on-court coaching-ot.

Amúgy is, mi történik, ha nem a játékos stábjának kijelölt lelátói szektorból jön a tanács vagy a (játékossal előre megbeszélt) taktikai vagy technikai jel, és nem egy olyan személytől jön az, akinek aláírt szerződése lenne a játékossal? Az edzők jelen pillanatban is kereshetnek kommunikációs lehetőségeket a meccs közben. Persze, nem azért kell vagy nem kell szabályossá tenni valamit mert nehéz utána felügyelni a betartását, de el kellene gondolkozni azon, hogy mennyire van vagy nincs szüksége a tenisznek erre a változásra. Nyilvánítsd ki te is véleményed:

Támogatód vagy ellenzed az on-court coaching általános bevezetését?
Igen
Nem
 
 
 
 
 
 
Created with QuizMaker

Borítókép: Garbine Muguruza és edzője, Sam Sumyk (Fotó: Jimmie48 Photography / Shutterstock.com)

Fogadj akár 30%-os nyereménynövelővel

Fogadj kötésben az Unibetnél és a multi-nyereménynövelővel 10%, 20%, vagy 30%-kal lehet nagyobb a nyereményed akár 1.5 millió forintig.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org
Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Szabi


A tenisz esztétikus, sportszerű de ugyanakkor versenyszerű világában élő ember vagyok. Nem túl pragmatikus álmodozóként állatok társasága vidít és a művészetek teszik szebbé napjaim.

Fogadj akár 30%-os nyereménynövelővel

  • Fogadj kötésben az Unibetnél és a multi-nyereménynövelővel 10%, 20%, vagy 30%-kal lehet nagyobb a nyereményed akár 1.5 millió forintig.

Unibet útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Game-Set-Match

Powell hozzászólt
Tegnap, 11:42
Úgy látszik Attila nem tette le a jutalékot távozáskor.Örök hiba..Az is biztos,hogy nem egyedül csinálta és Szűcs Lajos úr párttárs ő kimaradt természetesen ebből a feljelentésből.
SPF Infó hozzászólt
Tegnap, 10:37
A teniszszövetség feljelentést tesz a volt főtitkár ellen

A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) elnöke, Lázár János haladéktalanul büntető feljelentést tesz Richter Attila volt főtitkár ellen.


Az MTSZ honlapján olvasható, hogy a döntés az elnökségi ülésen született.
   
"Az elnök haladéktalanul büntető feljelentést te
SPF Admin hozzászólt
2020 aug 10. 13:52
Egyelőre leginkább még csak háttérinformációnak számít a következő dolog, ám valószínűsítem, hogy majd nemsokára nyilvánosan is fognak dumálni erről:
Olyan dokumentumot akarnak aláíratni a US Open rendezői a teniszezőkkel, amelyben a sportolók magukra vállalják az amerikai verseny kockázatait és az

Kapcsolódó cikkek