Erődemonstrációt tarthat a PSG a pénteki bajnokin, amolyan hangolódásképp a Bajnokok Ligája halálcsoportjára. A Nice átalakult az elmúlt években, valahogy mindig többet várunk tőlük, mint amire valójában képesek, de a párizsi mérkőzés jó erőfelmérő lesz a déliek számára. 

2023 szept 15. 21:00 Közvetítés: UnibetBet365
Tipp: Kylian Mbappé 1,5 kaput eltaláló lövés felett
Unibet
1.74
Tipp: Randal Kolo Muani 0,5 kaput eltaláló lövés felett
Unibet
1.71
Tipp: Dante büntető lapot kap
Unibet
5.10

PSG: Ez lesz a halálos csatársor?

Amikor összeállt a Neymar - Mbappé - Messi trió, akkor mindenki azt gondolta, ennél jobb csatársor nem létezett a történelemben. Ha szimplán a technikai képzettségek nézzük, akkor valószínűleg ez így van, de ami a papíron működött, az a valóságban nem. Neymar és Messi nem volt motivált, védekezni egyikük sem akart, támadásban olykor egészen fantasztikus dolgokra voltak képesek, máskor pedig csak szenvedtek. A mai modern labdarúgásban már sebességre és agresszióra van szükség, illetve egy klasszikus középcsatárra, ha egy trióban gondolkodik elől az ember. Mbappé jó támadó, de nem középcsatár, viszont nyáron változások voltak Párizsban. 

Azt kell mondanunk, amit leművelt az utolsó hetekben a párizsi vezetés, az elképesztő. Heteken át voltak céltáblái mémeknek, hiszen lecserélték a Neymar - Mbappé - Messi csatársort egy Asensio - Ramos - Lee hármasra. Valahogy megint sikerült meggyőzni Mbappét, hogy ez a PSG-projekt jó, megszerezték féláron Ousmane Dembélét, de talán nála is nagyobb fogás Randal Kolo Muani. A 24 éves francia középcsatár az egyik legjobb támadó a korosztályában, gyors, magas és jól fejel, tavaly egymaga húzta a Frankfurt szekerét. Ezzel összeállt egy teljesen francia csatártrió, amely a válogatottban is együtt játszik. 

Randal Kolo Muani: Több elemzés is született, miért lehet a következő évek egyik legjobb csatára a francia támadó. A kapu előtt nem esik pánikba, annak ellenére, hogy középcsatár, keresi a társakat, nem hiába volt tavaly 31 mérkőzésen 15 gólja és 11 gólpassza. Ő az, aki kivárja a megfelelő alkalmat, hatékonyan játszik. A 2022/23-as szezonban 32 kaput eltaláló lövés kellett a góljaihoz (47%-os hatékonyság), míg Lewandowski legjobb éveiben - sokkal jobb kiszolgálás mellett -, gyengébb számokat hozott (43%). Az sem mellékes, hogy egy Lewandowski kaliberű támadónak 4-5 lövés kell meccsenként, addig a francia megoldja ezt kettőből. Miben kiemelkedő még Kolo Muani? Az egyik legjobban cselező csatár, sikeres cseleket tekintve a Bundesligában csak Leroy Sané tudott nála jobb teljesítményt hozni a támadók közül.

Kétségtelen, hogy Dembélé eléggé sérülékeny, de erre az esetre is van megoldás, hiszen Asensio, Barcola vagy Ramos is bevethető helyette. Nem véletlen, hogy Kylian Mbappé egész augusztusban szorgalmazta Dembélé és Kolo Muani leigazolását, gyakorlatilag áron alul szerzett a PSG két sztárt, nem mellesleg övék lett így a legjobban cselező és leggyorsabb csatársor a topligákat tekintve. 

Luis Enrique lehet a kulcs

A sikerekhez viszont nem elég az, hogy jók a csatárok, kell egy hatékony védelem, illetve egy masszív középpálya és jó edző. A PSG idén nyáron megpróbált okosabban igazolni, edzőnek megszerezték Luis Enriquét, aki nyert már Bajnokok Ligáját, irányított sztárok által uralt csapatot. Ennél azonban fontosabb, hogy Luis Enrique tudja azt a felállást és taktikát, amivel sikeres lehet a PSG, hiszen korábban így nyert BL-t a Barcelonával. A 4-3-3-as felállást újból előveheti, amire tökéletes a párizsiak kerete. 

Világklasszis védők: A szezon során fontos lesz, hogy a PSG-nek minden posztra két kiváló védője van. Annyira mély a hátsó alakzat, amivel egyik topligás klub sem tud vetélkedni. A Nuno Mendes - Achraf Hakimi szélsőpáros halálos, mind védekezésben, mind támadásban kiemelkedőek, posztjukan a legjobbak. Nagy szükség lesz rájuk, ugyanis Luis Enrique elképzelése hasonló velük, mint korábban a Jordi Alba - Dani Alves duóval. A védelem közepén a Marquinhos - Skriniar - Hernández - Kimpembe négyes kiválóan kiegészíti egymást, jól rotálhatóak, valószínűleg egy sérülés nem vágná haza ezt a hátsó alakzatot.

Ezzel a védelemmel Luis Enrique lemásolhatja a BL-győztes legendás Barcát, viszont a középpálya lehet az egyik Achilles-sarka a csapatnak. Ugarte, Ruiz, Vitinha, Pereira vagy Soler nem kiemelkedő játékosok a posztjukon, ellenben jó munkások. Lehetséges, hogy ahhoz a taktikához, amit a spanyol szakember elképzelt, elegek lesznek ők is, hiszen a támadójátékot Muaniék megoldják, illetve ebben még fontos szerep jut a szélsővédőknek, mint ahogyan az a videóban is látszik. 

Marco Verratti távozása komoly veszteség, viszont így kiteljesedhetnek olyan fiatalok, mint Vitinha vagy Warren Zaïre-Emery. Luis Enrique pedig tipikusan az a szakember, aki hatékonyan épít be fiatal tehetségeket a kezdőcsapatba. A szerencséje, hogy Mbappé személyében megvan a gárda egyetlen vezére, nincs Messi és Neymar, míg Dembélé, Muani és a többiek minden bizonnyal beállnak a sorba, nem lesz annyira középpontba a párizsi klub, mint tavaly. 

Nice: Délen változnak a dolgok

Amikor a 2023/24-es szezont beharangozó írásunkat készítettük, akkor olyan csapatként írtuk le őket, akikre érdemes figyelni. A Nizza-projekt új fejezetéhez ért, most az Ineos (klubot birtokoló cég) megpróbált tudatosan vásárolni, eredmények egyelőre felemásak, de sorsolásuk sem volt egyszerű. Abból a szempontból nem szerencsés a Nice, hogy három komoly ellenfelet kaptak az első öt fordulóra, de egyelőre még nem kaptak ki! Az érem másik oldala, hogy az egy győzelem és három döntetlent helyett, lehetett volna ez három győzelem és egy döntetlen is, két meccsben ottmaradt a siker. 

PSG Nice
Khéphren Thuram (Fotó: Romain Biard/shutterstock.com)

Ez még betudható annak, hogy ez a csapat építkezik, viszont a pozitívumok már érezhetőek. Lett egy masszív kezdőjük, ahol a védelemben a rutinos és már kissé lassú Dante mellett, jó húzás a fiatal Todibo kezdetése. A széleken gyors és agilis játékosok vannak, Youcef Atal képes támogatni a kontrákat, jól lép fel a támadásokkal (Strasbourg és a Lyon ellen a mezőny egyik legjobbja volt). A középpályán Sanson érkezése stabilitást hozott, míg a fiatal Khéphren Thuramra óriási szükség van. Elől a Laborde - Moffi - Diop támadósor jól kiegészíti egymást, Diop a technikás szélső, Moffi a tank, míg Laborde a kettő átmenete. 

Hasonló elképzelések a Francia Riviérán, mint a fővárosban

Jobban megfigyelve a fent leírtakat, nagyon hasonló taktikával vág neki a szezonnak a Nice, mint a PSG. Az olasz edző, Francesco Farioli a török Süper Ligből érkezett, komolyabb tapasztalat nélkül, viszont jól látta meg, hogy a Nice esetében is rendkívül adja magát a 4-3-3-as felállás. Van egy masszív és dolgos középpálya, védelem két szélén pedig a támadásokat aktívan támogató játékos. A csatársorban van egy robosztus, ugyanakkor nagyon hatékony támadó, aki a csapatjátékban is használható (Moffi, a nizzai Kolo Muani). Ez a taktika működhet majd a kisebb és középcsapatok ellen, de a nagy rangadókon gondban lehetnek, főleg a PSG-vel szemben. 

Mester és a tanítvány

Amikor van két nagyon hasonló elképzeléssel pályára lépő klub, de az egyik kerete látványosan erősebb a másiknál, akkor ott nehéz nem őket preferálni fogadás szempontjából. A Nice olyan, mintha mindenben az eggyel rosszabb verziója lenne a fővárosiaknak, de gyorsan tegyük hozzá, hogy a PSG részéről eléggé magasan a léc. A nizzaiak gyakorlatilag úgy akarják megverni a párizsi sztárcsapatot, hogy ugyanazzal próbálkoznak majd, amivel a fővárosiak ellenük. A széleken igyekeznek megnyitni a területet, mindkét védelem próbál üres területeket találni, ahol kezdődhetnek a futóversenyek a támadók és a védők között. 

PSG Nice
Achraf Hakimi (Fotó: Victor Velter/Shutterstock.com)

A középpálya lehet, hogy nem is lesz annyit játékban, inkább lesz ez egy gyors és dinamikus találkozó, sok-sok helyzettel. Némiképp ezt támasztja alá, hogy a PSG meccsenként majd 19 kapura lövéssel próbálkozik (2. hely), míg a Nice 16-tal (4. hely). Mindkét csapat esetében adott a pontos játék, fontos lesz a védekezésből a támadásba való átmenet, mennyire gyors lesz egy-egy támadás. Azért a Dante - Todibo párosnak a helyzete nem életbiztosítás egy francia válogatott csatársorral szemben. 

A PSG győzelmét evidensnek tartják (1.42), ebben nagy érték nincsen. A gólváltást annak ellenére nem tartjuk reálisnak (1.70), hogy a Nice támadósora is hatékony, de Moffiék szenvedhetnek majd a Hakimiékkal szemben. A gólok piacán a határt 3,5-nél húzták meg, ami kockázatos egy overre, így inkább a kaput eltaláló lövések piacán kutatunk, ahol a 9,5 felett nem tűnik rossz ajánlatnak (1.97). 

Dante agresszív, Mbappé nem szórakozik

A játékosok teljesítménye kapcsán, nem árt megemlíteni, hogy sem a Nice, sem a PSG nem durva csapat jelenleg. Ha ki kéne valakit emelni, aki hagyományosan keményen játszik a másik gárda ellen, akkor az Dante (büntető lapot kap: 5.10), gondban lehet majd Mbappéval, Kolo Muanival vagy Dembélével szemben. A gyorsasága már nincs meg, helyezkedésből pedig nem lehet mindent megoldani, főleg ilyen gyors támadókkal szemben. 

Kylian Mbappé eddig 219 percet kapott a bajnokságban, ami még 2,5 meccsnek sem felel meg, viszont ahonnét lehet, onnan próbálkozik kapura lövéssel. Nagyon elszánt, eddig 8 kaput eltaláló lövésnél jár, ami majdnem 3-as átlag meccsenként. Ebben így bőven van érték, hogy minimum kétszer kaput talál a Nice ellen is. Hasonlóan látjuk Kolo Muani esetében is, aki pénteken mutatkozik be PSG-mezben, nála elég mindössze egyetlen kaput eltaláló lövés!

 • Paris SG - Nice tippek

  Kylian Mbappé 1,5 kaput eltaláló lövés felett
  Unibet
  1.74
 • Randal Kolo Muani 0,5 kaput eltaláló lövés felett
  Unibet
  1.71
 • Dante büntető lapot kap
  Unibet
  5.10

100% befizetési bónusz akár 300 RON-ig + 200 ingyenes pörgetés

Az új Unibet játékosok akár egy 300 RON értékű befizetési bónuszban, valamint 200 ingyenes pörgetésben is részesülhetnek.

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Marquinhos (Fotó: Victor Velter/Shutterstock.com)