Az előttünk álló hétvégén az OTP Bank Liga küzdelmei mellett a Merkantil Bank Ligában is megkezdődik a 2023/2024-es szezon. Nagy változás tavalyhoz képest, hogy idén immáron 18 csapatossá válik az NB2. Aktuális szezon-beharangozó cikkünkben pedig az élvonalból kiesett Honvédot, illetve a Vasas gárdáját vesszük tüzetesebben górcső alá.

Az azonnali visszajutás a cél a Honvédnál

2003 után ismét megesett az a szégyen a magyar futball egyik legpatinásabb klubjával, hogy a másodosztályban kezd meg egy szezont. A Honvéd gárdája tavaly a 11. pozícióban zárta az idényt, úgy hogy a kispestieknek az utolsó fordulókban saját kezükben volt a sorsuk. Mivel a piros-feketék nem tudtak élni lehetőségeikkel, kiestek a Merkantil Bank Ligába, ami óriási változtatásokat hozott a klub életében.

Labdarúgó NB I - Puskás Akadémia-Budapest Honvéd 002
Csalódott kispesti játékosok a labdarúgó OTP Bank Liga 33., utolsó fordulójában. (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A kiesést követően szinte azonnal elköszöntek Dean Klafurictól, s helyére az U19-es csapatot irányító, karrierje során első felnőtt együttesét vezető Pinezits Mátét nevezték ki. Nem csak a kispadon történtek természetesen változások, hanem érthető módon a keretben is. Rengeteg alapember távozott, s talán a legfájóbb pontot Nenad Lukic eligazolása jelentette. A szerb csatáron kívül Paksra igazolt Szappanos Péter, távozott a védelemből Prenga, új klubot talált Mitrovic, de Tamás Krisztián kiválása is érzékenyen érintheti a kispesti klubot. Helyüket többnyire tehetséges fiatalokkal, illetve egy-két ismertebb névvel - Holman Dávid, Kálnoki-Kis Dávid - igyekeznek betölteni. 

Bármennyire is elvárás Kispesten az azonnali visszajutás az NB1-be, nem lesz egyszerű dolguk megvalósítani ezt a célt. Bár anno a 2003/2004-es idényben ez rögtön sikerült, most számos olyan riválisuk lesz például a Győr, Vasas, Budafok, Gyirmót vagy éppen a Haladás személyében, akikben ott lehet a potenciál a feljutásra. Pinezist legénysége most a tavaly középmezőnyben végzett Csákvár otthonában kezdi meg a szereplését, s a meccs fogadási kínálatában látható, hogy a bukik sem várnak nagyon könnyed fővárosi sikert a Tersztyánszky Ödön Sportközpontban.

Talpra tud-e állni a Vasas?

Óriási csalódást okozott szimpatizánsai számára a Vasas gárdája a tavalyi szezonban. Az egy évvel ezelőtt élvonalba frissen feljutott gárdától mindenki azt várta, hogy még NB1-es szinten is minőséginek mondható keretével legalább a kiesést elkerüli, s a középmezőnyben végez. Ehhez képest Radó Andrásék szó szerint leszerepeltek az egész szezon során. Sem Kuttor Attila, sem pedig Kondás Elemér nem tudta az együttes kirángatni csapnivaló formájából, így mondhatni tükörsimán végzett utolsó pozícióban az angyalföldi alakulat.

Labdarúgó MOL Magyar Kupa - Vasas FC-Budapest Honvéd 009
Újult erővel vetheti bele magát a Vasas az NB2 küzdelmeibe. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A kiesés után ideig-óráig még az is kérdés volt, hogy egyáltalán megmarad-e a Vasas focicsapata, ugyanis rebesgették, hogy a tulajdonosi kör megválhat az együttestől. Végül ezen a téren pozitív végkifejlet született, s a piros-kékek készülhettek az NB2-es idényre. Ahogy a Honvéd esetében természetesen a XIII. kerületben is nagy játékosmozgás ment végbe. Távozott többek között a tavasszal nagyrészt mellőzött Márkvárt Dávid, a védelemből Hegedűs János, de Silye és Bobál Gergely játékjoga is más csapatokhoz került. Az edzői székben idénre bizalmat szavaztak a Kondás Elemér távozása után ideiglenesen kinevezett Desits Szilárdnak, akinek pár hete volt jóformán arra, hogy egy mentálisan megzuhant együttesből a feljutásért harcoló, ütőképes gárdát alakítson ki.

A vasárnapi első fordulóban pedig igazán pikáns meccs vár az angyalföldiekre, hiszen az Illovszky Rudolf stadionban azt a Budafokot fogadják majd, akik tavasszal emlékezetes mérkőzésen, gyakorlatilag egy félidő alatt kiütötték a Vasast a Magyar Kupa elődöntőjében. Azóta a Budafoknál is történtek gyökeres változások. A kispadon meglepő módon már nem az a Mátyus János ül, aki kupadöntőig vitte a piros-feketéket. Helyére a Kisvárdától távozó Erős Gábor került a tréneri pozícióba. A keretben pedig komoly érvágás, hogy a csapat gólzsákja, Beke Péter a Pakshoz igazolt.

Bár a meccs fogadási kínálatában az irodák komolyan favorizálják a hazai pályán focizó Vasast, azért ebben a Budafokban a fent említett változásokon túl lehet potenciál az elkövetkezendő szezonra nézve. Látva a szorzópárokat, véleményünk szerint az angyalföldiek oddsa egy szezonnyitó meccshez képest igencsak nyomott (1.50), így a fogadási érték érzésünk szerint inkább a vendég Budafok oldalán lapul, akik nem kizárt, hogy egy meglepetés-döntetlent kihozzanak a Fáy utcában.

100% befizetési bónusz akár 300 RON-ig + 200 ingyenes pörgetés

Az új Unibet játékosok akár egy 300 RON értékű befizetési bónuszban, valamint 200 ingyenes pörgetésben is részesülhetnek.

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Maxim Plakushchenko, a Honvéd és Holender Filip, a Vasas játékosa a labdarúgó MOL Magyar Kupa nyolcaddöntőjében. Fotó: MTI/Kovács Tamás