Pár hete érdekes hírre kaptam fel a fejemet, miután a harmadosztályú Sotra csapata kinevezte a 26 éves Renate Blindheimet vezetőedzőjének a bajnokság újraindítása előtt. Ezzel ő lett az első nő az országban, aki férfi profi csapatnál töltheti be ezt a pozíciót. Marketing fogásnak tartottam a kinevezését, azonban követtem a Sotra szereplését és meglepően konstatáltam, hogy holtversenyben állnak a második helyen. Ennek tükrében érdemes részletesen is megismerkedni a Blindheim-történettel.

Rögös út a harmadosztályig

A norvég labdarúgó szövetség (NFF) honlapja szerint Blindheim ígéretes játékos volt, miután az U16-os válogatottig szerepelt minden korosztályban. Majd 17 évesen jött egy sérülés, amely után már nem térhetett vissza a pályára játékosként. Folytatta tanulmányait, majd 24 évesen már több ificsapatot vezetett az Åsane együttesénél.  A narancssárga mezű csapatról azt kell tudni, hogy egy ingázó a másod- és harmadik vonal között, így ennek még nem tulajdonítottak nagy jelentőséget. Ettől függetlenül a csapatnál elég magasra jutott, miután az előző szezonban már ő irányította a tartalékegyüttest (Åsane 2).

Sokáig kérdéses volt, hogy az első- és a másodosztály után az alsóbb ligák mikor indulhatnak újra. Olyannyira, hogy a Bergenhez közeli Sotra nem is rendelkezett edzővel december óta. Végül június 19-én kötöttek szerződést Blindheimmel, aki éppen egy Åsane elleni barátságos meccsen mutatkozott be és szenvedett vereséget (4-2). A Sotráról azt kell tudni, hogy tavaly volt újonc a harmadik vonalban és a 9. helyen fejezte be a pontvadászatot. Viszont az elmúlt félévben bekövetkezett gazdasági átrendeződés nem kedvezett nekik és a szakértők egyértelmű kiesést vártak tőlük.

Egyelőre robog a Sotra, míg a Blindheim-sztori egyre felkapottabb

Mindenképpen fel kell tennünk a kérdést, hogy mennyire marketing fogás Blindheim kinevezése. Ha a Sotra kerete nem alkalmas a harmadik vonalra, akkor nem kockáztat sokat a vezetőség. Így viszont reklámértéket teremtettek és ez a kiemelt figyelem egyelőre a csapatra is jótékony hatással van. A július 11-én kezdődő bajnokságban először 8.50-es szorzón verték a Framot 3-2-re, majd otthon 0-0-ra végeztek a Nardo ellen. Az igazán nagy csattanó ezután jött, mivel szombaton elkapták a listavezető SK Vard Haugesundöt (1-0) és ez nem kisebb, mint 8.00-as szorzót jelentett a Sotrára fogadóknak. A győzelem óta gombamód növekszik a Blindheimről szóló cikkek száma és hamarosan kiderül az is, hogy ez a megkülönböztetett figyelem meddig repítheti a klubot. A következő fordulóban újra bizonyíthatnak, miután a másodosztályból frissen kieső Notoddent fogadják augusztus elsején. Ráadásul fogadni is lehet rá, miután a PostNord-ligaen hétről-hétre elérhető a bet365 és az Unibet kínálatában is.

Nem a kora miatt példátlan. Meglepő Blindheim történetében, hogy 26 évesen már elérte ezt a történelmi magasságot, azonban Norvégiában az nem meglepő, hogy ilyen fiatalon valakit profi együttes vezetőedzőjének neveznek ki. Ole Martin Nesselquistet 26 évesen nevezték ki a másodosztályú Strømmen vezetőedzőjének tavaly télen. Előtte viszont 2016-tól már irányította két és fél szezonon keresztül a harmadosztályú Moss FK-t, ahol 23 évesen kötötték vele az első vezetőedzői szerződését.

A norvég állami tv (NRK) már megjósolta Blindheim eljövetelét

2018-ban kezdte el vetíteni az NRK a Heimebane (magyarul Hazai pálya) című saját készítésű sorozatát, amely történetében Helena Mikkelsen (Ane Dahl Torp) állásajánlatot kap egy fiktív (Varg IL) első osztályú csapattól. A főhősnő a történet szerint korábban női csapatokat vezetett a csúcsra és ezt hagyja ott egy Eliteserien csapat kedvéért. Torp is az egyik leghíresebb norvég színésznőnek számít, azonban a férfi főszereplő még nála ismertebb: John Carew. A korábbi norvég válogatott csatár Michael Ellingsen néven szerepel, de igazából saját magát játssza és a múltjához képest ezt teljesen jól végre is hajtja. A sorozat egyébként külföldön is nagy sikert aratott és én is csak ajánlani tudom. A rendező (Johan Fasting) több korábbi játékost is bevett a stábba, akik elsősorban a meccs szituációk felvételénél játszottak nagy szerepet. Egyébként a sztori is teljesen rendben van és éppen ezért az utóbbi évek egyik legjobb focis sorozata lett.

Amit még kiemelnék a Heimebanéból, az a forgatási helyszín és a Varg háttere. A legtöbb felvételt Ulsteinvikben vették fel, amely az IL Hødd csapatának városa. Egy az egyben a jelenleg a harmadosztályban sínylődő csapat infrastruktúráját használták fel és a gazdasági háttér is nagyon hasonló, mint ami a Hødd fénykorában volt. Tudniillik, a csapat azért lehetett több éven keresztül az első osztály tagja (akkor még Tippeligaen), mivel több hajómágnás is a csapat mögé állt a város lakosai közül. Igazából a kikötőn kívül nagyon más nincs is Ulsteinvikben, így nem meglepő, hogy a kőolajválság igencsak megcsapta a klubot és a támogatások elmaradásával szépen elkezdett a helyére csúszni a város klubja. A sorozatban a Varg mögött is egy hajómágnás áll, aki egymaga pénzeli a csapatot, ezért viszont komoly beleszólást kér a sportigazgató munkájába.

Egyelőre az biztos, hogy Blindheim nem látogatja meg Ulsteinviket és a valós csapatot a városban, mivel a kettéosztott harmadosztály másik felében szerepel a Sotrával. Ezzel együtt viszont érdemes figyelni, hogy mi lesz ennek a történetnek a sorsa a való életben.

Mit gondoltok, melyik ország lesz az első, ahol női vezetőedzőt alkalmaznak majd a legfelső osztályban? (indoklással)

Tenisz gyűjtő bónusz

Nyerjen akár 70%-kal többet tenisz gyűjtői után.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org