Vége a szűk két hónapos böjtnek, június 23-án Lettországban, a Riga Masters keretén belül kezdetét veszi a 2017/18-as snooker szezon. A 2010-es világbajnok Neil Robertson címvédésre készül, de nem lesz könnyű dolga, mert a visszafogott mezőnyben sokan pályáznak a trófeára. 

Kevés a nagy név...

Neil Robertson 006

Neil Robertson (Fotó: Wikipédia)

Hivatalosan a Riga Masteres pontszerző torna, de finoman szólva sem tartozik a legrangosabb versenyek közé, ez látszódik a mezőny erősségén és az összdíjazás nagyságán is. A sztárok döntő többsége meghosszabbítja a két hónapos pihenőt és csak július végén Hong Kongban vagy augusztusban a China Championshipen ragad dákót. A tavalyinál is gyengébb a felhozatal, főleg azok után, hogy a világelső és világbajnoki címvédő Mark Selby hétfőn visszalépett a tornától. De ne panaszkodjunk, mert hosszú idő után újra snookert láthatunk a televízióban, és ha azt nézzük, Neil Robertson, Stuart Bingham, Mark Williams és Peter Ebdon személyében így is lesz négy világbajnok, aki asztalhoz áll. 

Robertson a címvédő, egy esztendővel ezelőtt nagyon simán gázolt át a mezőnyön. A hat mérkőzése alatt mindössze hét frémet veszített, pedig találkozott többek között Judd Trumppal is. Az egykori világelső ausztrálnak ezzel álomszerűen indult a szezonja, ami aztán siralmasan végződött. Több tornát ugyanis nem tudott nyerni, sőt döntőbe sem jutott, a világbajnokságra pedig hiába érkezett frissen, korán búcsúzni kényszerült. Közben volt egy komoly vallomása, melyben arról beszélt, hogy videójáték függőséggel küszködött, ami elvette az időt a gyakorlástól és nagyban ennek köszönhetően esett vissza a telejsítménye. Elvileg ezen már túl van, meglátjuk milyen játékot mutat Rigában, ahova a legutolsó komoly sikere kötődik. 

Kik a legnagyobb kihívói?

Véleményem szerint a Barry Hawkins, Stuart Bingham, Stephen Maguire trió jelenti a legnagyobb fenyegetést az ausztrál címvédésére. Hawkins korábbi bajnoka a tornának, igaz, akkor még csak kis pontszerőként a European Tour keretén belül rendezték meg ezt a versenyt. De a lényeg, hogy szép emlékek kötik Lettországhoz. Felemás szezonon van túl Barry, a World Grand Prix-n pályafutása legkomolyabb címét nyerte, de volt néhány csalódást keltő eredménye is, a Crucible-ben azonban ismét megtáltosodott és végül egy vb-elődöntővel zárta az idényt.

Barry Hawkins

Barry Hawkins (Fotó: Wikipédia)

A 7.00-es odds csábító a végső győzelmére, viszont a sorsolása nem fenékig tejfel. Ryan Day ellen kezd és már biztos, hogy Robert Milkins jön a folytatásban. Egyikük sem könnyű ellenfél, de ha megoldja ezt a két meccset, akkor a döntőig vezető út nehezén túl van. Robertsonnal csak a fináléban futhat össze. Bingham és Maguire ugyanakkor már előtte összeakaszthatja a bajszát az ausztrállal. A skót évekig kirobbanthatatlan volt a top 10-ből, az elmúlt három szezonban viszont tudása alatt teljesített, az előző idényben már odáig süllyedt, hogy a világbajnokságra selejteznie kellett. 2013-ban nyert legutóbb pontszerzőt, fogadni így a végső győzelmére nem túl okos dolog, azonban képes megrázni magát és egy-egy meccsen borítani a papírformát. Binghamre szintén érdemes odafigyelni, aki a 2015/16-os gyengébb szezonját követően tavaly egész korrektül teljesített. A két évvel ezelőtti visszaesése egyébként egyértelműen betudható annak, hogy 2015-ben teljesen váratlanul lett világnajnok, ezt pedig kicsit nehezen dolgozta fel. Tavaly már kisebb nyomással öt pontszerzőn is elődöntőzött, a Welsh Openen a trófeát is megszerezte. 

Outsiderek

Kicsit meredek a kétszeres világbajnok Mark Williamst az outsiderek közé sorolni, de egyrészről a 21.00-es oddsa ezt indokolja, másrészről 2011-ben a German Mastersen nyert legutóbb pontszerzőt. Túl van már a walesi legenda a karrierje zenitjén, ám ez nem azt jelenti, hogy ne kellene vele számolni. Erre jó példa a vb előtti China Open, amelyen kicsit a semmiből jutott el a döntőig. A rövid, négy nyert frémig tartó meccsek kedveznek neki, tavaly elődöntőzött Rigában. Igazi outsidernek számít Hossein Vafaei, aki a tavalyi évben ismertette meg a nevét a snooker kedvelőivel. Óriási meglepetésre az észak-írországi pontszerzőn negyeddöntőzött, a Welsh Openen a negyedik körig jutott, míg a China Openen elődöntőzött. Ez parádés eredménysor egy olyan játékostól, aki előtte főtáblára alig tudott jutni. Oda kell figyelni a 22 éves indiaira, egy ilyen kis tornán, a szezon elején akár komoly meglepetést is okozhat. Nagyon bátrak 81-szeres pénzért megpróbálhatják.

Borítókép: Barry Hawkins (Fotó: Wikipédia)

0:0 - pénzvisszafizetés

Visszafizetés válogatott piacokon, 0:0 esetén. Csak új és jogosult ügyfelek számára érhető el.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Hawkins nyeri a tornát
    7.00 Bet365