Végre eljött az igazi próba ideje Maria Sharapova számára. Karolina Pliskovaval kell szembenéznie a harmadik fordulóban.

Mikor lesz áttörés? 

A kétszeres Roland Garros bajnok, Maria Sharapova, visszakapaszkodott a top 30-ba a párizsi torna előtt a római elődöntőjének köszönhetően. Aggasztó lehet számára viszont az a tény, hogy visszatérése óta nem igazán képes az élvonalban kárt tenni a nagyobb versenyeken. Nyeri azokat a meccseket, amelyeket az elvárások szerint mindenféleképpen nyernie kéne, de ahogy egy acélosabb ellenféllel találkozik, a rövidebbet húzza. Csak pillantsunk vissza az idény kezdetéig és máris sorakoztathatjuk a példákat. Az Ausztrál Openen Angelique Kerber verte, Indian Wellsben Naomi Osaka, Stuttgartban Caroline Garcia, Rómában pedig Simona Halep. Ez azt jelentheti, hogy van még mit dolgoznia, hogy felkerüljön a top 10-be. Látszik is játékán, hogy veszített az éléből, de figyelemreméltó az, hogy okosabb játékot játszik, nem a csak a pályáról való leütés taktikáját használja. Többet gondolkozik a pályán és változatosabban, technikásabban játszik, viszont a fonákját visszafogottabban használja. Jelen pillanatban nem képes olyan célegyenes játékot játszania mint évekkel ezelőtt, hiszen sem fizikai teljesítőképessége, sem pontossága nem a régi.

A szorzók által vetített kép ellenére

Karolina Pliskova ellen most újabb lehetőséget kap Sharapova, hogy bizonyítson a legnagyobbak ellen, a legnagyobb színpadon. A bukik szerint van is rá esélye, mert 1.87-s szorzót ajánlanak győzelmére, míg Pliskova sikeréért 1.93-s szorzóval számolnak. Kissé ezek a számok meglepnek, mivel a cseh játékos parádés salakszezon futott be, nyert Stuttgartban, elődöntőt játszott Madridban, csak Rómában sikerült a vártnál rövidebbre menetelése, és ezek az eredmények úgy jöttek, hogy a legjobbak játékosok közül is vert néhányat (!). Marianak nagyobb a tapasztalata, és habár annak idején, nagyon rég elhangzott az a vélemény, hogy úgy mozog az orosz játékos a salakon mint tehén a jégen, ez már nagyon nem igaz. Sőt, véleményem szerint, jobban mozog a pályán mint a cseh játékos. Pliskovának viszont most már nagyobb a támadó ereje, sértőbb a játéka és jobb fizikai teljesítőképessége, ezért a papírforma könnyen borulhat. Érdekes tény, hogy csak egyszer játszottak egymás ellen, 2015-ben a Fed Kupában, ahol Sharapova nyert két játszmában, de őszintén meglepne ha ez az eredmény megismétlődne Párizsban is.

Karolina Pliskova (Fotó: Jimmie48 Photography / Shutterstock.com)

Érdekes összecsapás lesz a Garbine Muguruza - Samantha Stosur meccs is. Garbine messze esélyesebb ellenfelénél (1.30), de lehet ebből szoros meccs, mert a "halványuló" Stosur kissé összekapta magát a salakszezon végére, Strasbourgban negyeddöntőt játszott és Párizsban a második fordulóban épp a strasbourgi bajnokot Anastasia Pavlyuchenkovát győzte le. Sikerére 3.55-s a szorzó. Nem is csoda, hogy Samantha újra jól üti a labdát Párizsban hiszen 2010-ben döntőt játszott és még három alkalommal az elődöntőig menetelt. Tony Roche szerint, ha a száraz lesz a levegő (ami a labdák magasabbra ugrását segítik), és az ausztrál önbizalma megnő néhány jó eredménnyel, akkor újra veszélyes lehet a Garroson. Pörgetett, erős tenyerese, jó helyezkedése a pályán, magabiztos fonákja jól jön itt, mert irányítania kell a játékot és minél több mozgásra kell kényszerítenie ellenfelét, másképp Muguruza erőjátéka túl sok lesz neki.

20.000 Forint Kockázatmentesen!


Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Az "ismeretlenek" és az ismertebbek

A férfi versenytáblán két nem annyira ismert játékos fog összecsapni a harmadik forduló egyik meccsén. A világranglista 70. helyezettjéről, a német Maximilian Martererről, és a világranglista 136. helyezettjéről, az észt Jurgen Zoppról van szó. Nem kis visszhanggal kerültek a francia Grand Slam torna ebbe a szakaszában, a 22 éves Marterer Denis Shapovalovot verte a második fordulóban, Zopp pedig Jack Socknál bizonyult jobbnak az első fordulóban. A német játékost látják esélyesebbnek a bukik (1.26) ami nem is meglepő, mert Marterer lassan kezd figyelemre méltó eredményekkel büszkélkedni. Az idén sikerült többek közt Verdascót vernie Ausztráliában, Schwartzmant Münchenben és Monfilst Lyonban. A 30 éves Zopp inkább a Challenger tornák megszokottja, Párizsban viszont új lendületet kapott játéka, a selejtezőkben még Kokkinakist is verte, majd jöttek a Sock és Bemelmans elleni sikerei a főtáblán. Az észt játékos szorzója 3.95. Marterertől elméletileg elvárt, hogy az indítványozóbb játékos legyen. Szervája nagyobb mint az ellenfeléé és erős tenyeresével is hatékony irányváltásokra és nyerő ütésekre képes, amelyhez egy nem a legjobb lábmunkával rendelkező, merevebb ellenfél nehezen kaphatja a kulcsot. Marterer a rövidebb labdáinak számára kell vigyázzon, mert azok könnyen támadhatóak a kemény tenyeressel rendelkező Zopp által.

Maximilian Marterer (Fotó: satit_srihin / Shutterstock.com)

Az említett Diego Swartzman Borna Coriccal kell szembenéznie és itt kemény csatára várhatunk. A horvát játékos az esélyesebb a papírforma szerint (1.75), de kevés különbséggel (2.10). Borna indítványozó játékával vigyáznia kell, mert ha nem elég pontosan űzi és a ki nem kényszerített hibák sokasodnak, vagy fejben meginog, akkor borul a papírforma. Az argentin ki kell harcolja, hogy ne szoruljon ki a pályáról ellenfele támadó ütései miatt, mert még akkor is ha jól mozog a pályán, alacsony termete miatt nagy erőfeszítésre van szüksége, hogy folyamatosan védje térfelét. Ha Schwartzman eléri a labdamenetekben azt, hogy Coric ne a komfortzónájából üssön és kissé veszítsen egyensúlyából, akkor több esélye van a pontokat nyernie. Coric nem mindig helyezkedik optimálisan a labdákhoz, annak ellenére, hogy jó a lábmunkája. Ezt a helyzetet kiharcolhatja az argentin játékos hosszabb labdamenetekkel, de csak akkor ha ezek nem passzívak. Diego a Roland Garros előtt Rafael Nadal teniszakadémiáján edzett, ami valószínűleg értékes tapasztalatszerzés volt számára. Mindkét egymás elleni meccsüket Coric nyerte, legutóbb a tavaly a marrakeshi salakon bizonyult a horvát játékos jobbnak.

További szombati kiemelt meccsek:

  • Fabio Fognini - Kyle Edmund: 1.92 - 1.88
  • Angelique Kerber - Kiki Bertens: 2.14 - 1.71
  • Julia Goerges - Serena Williams: 2.20 - 1.67

Borítókép: Maria Sharapova (Fotó: Jimmie48 Photography / Shutterstock.com)

1. gólszerző győztesre/helyre

Fogadjon a bet365 1. gólszerző Győztesre/Helyre piacán bármely mérkőzésen, és ha játékosa bármikor gólt szerez a mérkőzés folyamán, a bet365 fizet Önnek!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org
Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Szabi


A tenisz esztétikus, sportszerű de ugyanakkor versenyszerű világában élő ember vagyok. Nem túl pragmatikus álmodozóként állatok társasága vidít és a művészetek teszik szebbé napjaim.

1. gólszerző győztesre/helyre

  • Fogadjon a bet365 1. gólszerző Győztesre/Helyre piacán bármely mérkőzésen, és ha játékosa bármikor gólt szerez a mérkőzés folyamán, a bet365 fizet Önnek!

Bet365 útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Kapcsolódó cikkek