Nyitónap a Royal Ascoton, három Gr1-es futammal, Ribchesterrel, Lady Aureliaval és a hároméves O Brien sztár Churchillel, és ki ne hagyjuk, hogy a királynővel.

Ascot 15:30 Queen Anne Stakes – Group1

A fesztivál nyitófutama. Kereken egy mérföldes verseny a legfelsőbb kategóriából, kizárólag négyéves vagy öregebb lovaknak, 685.000 font garantált nyereményalappal.

Indulók

Tizenhat fős a mezőny, de a nagy létszám sem volt elég, hogy a Godolphin négyévesének Ribchesternek méltó ellenfelet találjanak. Nagy favorit, de nem véletlenül, valamit azért letett már az asztalra. Elmúlt hét versenyén harmadiknál rosszabbja nem volt, háromszor nyert is, amikből kettő Gr1 kategóriás győzelem volt. Tavaly itt a Jersey Stakesen nyert, nyert a franciáknál, idén pedig egy egy hosszas harmadik hely után a Dubai Turfön, simán győzött a Lockinge Stakesen (Gr1). Rajta kívül csak a Gr2 futamokon elsőként célba érő Mutakayyefre, illetve Lightning Spearre adnak még 10 alatti oddsot, a két amerikai Gr1 nyerő, Miss Temple City és American Patriot nincsenek az esélyesek között.

Elemzés és tippek

Nem nagyon tudtam belekötni Ribchesterbe (2.00). Legjobb korban van, nem találtam olyan értékelést, ahol ne ő lenne a legjobb. Toronymagasan vezet a hivatalos értékelésnél, a Racingposton, a Timeformon és még a Topspeeden is. Talán annyi negatívum lehet itt, hogy ilyen gyors pályán eddig még sosem nyert, és eddig még egyszer sem tudott duplázni. Valahol el kell kezdeni, most pedig olyan formában van, hogy erre minden esélye meg is van. Az amerikaiak Gr1 nyerők, de azok a futamok alacsonyra értékelt, nagyon szoros versenyek voltak, Lightning Spear tisztes távolságban volt tőle Newburyben, Mutakayyefet meg Dubaiban már rendesen elverte. Deauvillere (15.00) leszek kíváncsi ezen a távon, értéket egyedül benne látok, de egyébként a favorittal vagyok.

Lady Aurelia tavalyi elképesztő produkciója

Ascot 16:40 Kings Stand Stakes – Group1

Az egyetlen Gr1 a szigetországban, amelyen az elmúlt években volt magyar színekben induló négylábú. Öt furlongos sprintverseny 400.000 fontos garantált nyereményalappal, hároméves vagy öregebb lovak számára.

Indulók

Még több induló, szám szerint 18, de akik követik a versenyeket, azok számára ez nem meglepetés, a rövidtávú futamokon ezen a szinten mindig tömeg áll rajtgépbe. A hároméves Lady Aurelia pontosan egy éve, élete mindössze második versenyén olyat mutatott, amilyet talán még az öreg lóversenyőrültek sem láttak. Az amerikai Dettorival a nyergében hét hosszal verte el a mezőnyt. Hat furlongon utána már nem volt ilyen meggyőző, igaz képes volt még egy Gr1-t nyerni, de ősszel Newmarketban csak a harmadik lett, két O Brien ló is elment mellette. Háromévesen megint hazájában futott és Listeden nyert, szóval most favoritként számolnak vele. Nem csak vele, hanem a négyéves Marshaval is, aki tavaly az Arc napján ért fel a csúcsra és nyert Gr1-t, majd idén büntetve is győzött Newmarketban Gr3 versenyen. Gr1 nyerő a hatéves Sings Of Blessing is, ő is Gr3 sikerrel alapozott ebben a szezonban.

Elemzés és tippek

Nem igazán bízom Lady Aureliaban (5.00). Második futására egy csomó pozitív jelzőt rá lehet aggatni, de utána eltűnt a magabiztossága és az elmúlt futamokon többen is jobb eredményt értek el nála. Egyből ott van a másik kanca Marsha (4.33), aki füvön több, mint ötven százalékban nyeri a versenyeit, imádja a gyors pályákat, és remek formában van. Kettejük versenye lehet ez, de egy 18 fős sprintversenyen legalább a mezőny fele reálisan beleszólhat majd a dolgokba. Ott van Goldream, Muthmir, Washington DC, vagy éppen Priceless is. A biztosabb tipp EW-re Lady Marsha, de ha az amerikai előkapja az egy évvel ezelőtti formáját, akkor megint több hosszal nyerhet.

Churchill győzelme 2000 Guineas-n

Ascot 17:20 St James Palace Stakes – Group1

Ez a futam zárja a keddi Gr1-ek sorát. Távja hét furlong és 213 yard, amit gyakorlatilag már mérföldnek számítanak. Kizárólag hároméves mének versenye, 400.000 fontos garantált nyereményalappal.

Indulók

Idén nem történt meg az, ami egy éve, konkrétan, hogy a legjobb O Brien kétéves egy irtózatosan gyenge hároméves szezont produkáljon. Churchill tavaly jött, szerzett egy harmadik helyet, aztán gyorsan észheztért és többet már nem tudták megverni. Kétévesen két Gr1 győzelmet szerzett, háromévesen pedig ott folytatta, ahol tavaly abbahagyta, és megnyerte mind a briteknél, mind az íreknél a 2000 Guineast. A Derbyt kihagyta (habár az Irish Derbyre még mindig nevezve van), ide viszont elhozták és szép nagy favorit lett belőle. Legkomolyabb ellenfelei Godolphin színekben futnak majd. Főleg Barney Roy-al számolnak a bukik, aki egy hosszal volt mögötte Newmarketben a 2000 Guineas-n. Thunder Snow, aki kétévesen már nyert Gr1-t Franciaországban (Criterium International), pár hete Curraghban követte őt 2,5 hosszal lemaradva, az Irish 2000 Guineas-n.

Elemzés és tippek

A dolog papíron még egyértelműbb, mint Ribchester esetében, elég megnézni Churchill (1.62) eredményeit. Érdekes párosítás volna, Ribchester Churchill ellen, de persze az évnek ebben a szakaszában hülyék lennének összeengedni őket. Majd valamikor ősszel lehet rá számítani, addig is drukkolhatunk nekik külön-külön. Igazából a két Godolphin lóban bőven van potenciál ezen a futamon. Barney Roynak (3.50) csak a harmadik futása volt Newmarketban és csak egy hosszal maradt le. A gyors pálya ezúttal is megvan, viszont ez az odds nem érték egy ilyen kevésbé tapasztalt lóra. Sokkal inkább az Thunder Snowra (15.00). Oddsok alapján harmadik legesélyesebb ló, de látható, hogy sokszorosan jobb szorzón adják, mint az istállótársát. Pedig benne is ott van a lehetőség. A lassúbb pályákon nem érezte jól magát, bár tavaly 7 furlongon azon is nyert 5 hosszal egy Gr1-t, idén pedig mérföldön Gr3 versenyen 6 hosszt adott a többieknek. Helyre mindenképp jó lehet, ekkora szorzón, ha csak azt hozza, már jó kis protitot termeltünk!

Számlanyitási ajánlat

Nyisson számlát a bet365-nél ma és igényelje 100%-os Kezdő bónuszát.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org