Ez a küzdelem mostanra csak a szurkolók között lett ádáz, míg a játékosok között már nincs rangja a Ruhr-vidéki derbinek, köszönhetően a Schalke hanyatlásának? A Bundesliga két olyan szurkolótábora méri össze erejét a derbin, akik miatt lett ebből a párosításból igazi rangadó, de sajnos mostanra az egyik gárda nem tud felnőni a feladathoz, mi lesz így a Ruhr-vidéki rangadó sorsa?

Jó szomszédság a Ruhr-vidéken?

Két munkásosztálybeli szurkolótábor, akik a szén- és acéltermelés egyik központjából származnak, mindössze 25 km-re fekszik egymástól a két város. Alapvetően emiatt csak az a különbség a két tábor között, hogy melyik város csapatának szurkolnak (és melyik városból származnak), nincsen identitásbeli különbség a klubok között (nincsen olyasfajta ellentét, mint a Le Classique kapcsán: gazdagok és szegények). A II. világháborúig a Schalke uralta a két csapat párharcát, míg a BVB alig tudott meccset nyerni. A világháborút követő években a Bundesliga megalakulásáig a Dortmund dominált, az Oberliga találkozók nagyobb többségében ők nyerték. 

Kutyaharapás a derbin: Az 1969. szeptember 6-án megrendezett mérkőzésen 50 ezer szurkoló volt jelen az amúgy 42 ezer fő befogadására alkalmas dortmundi Rote Erde stadionban. Sokan jegy nélkül jutottak be, majd látták ahogy a Schalke frissen igazolt játékosa, Hans Pirkner megszerzi a vezetést. Ekkor elszabadult a pokol, a gelsenkircheni drukkerek örömükben a pályára szaladtak, mire a pálya szélén ténykedő rendőrök farkaskutyái elszabadultak, többen is megsérültek, köztük két Schalke játékost kutyák haraptak meg. 

Annak ellenére, hogy a két klub szurkolói finoman szólva sem szimpatizáltak egymással, ettől a vezetés között kölcsönös tisztelet alakult ki, így amikor a Borussia Dortmund a '70-es évek közepére nehéz anyagi helyzetbe került, akkor épp a Schalke segítette ki őket azzal, hogy a Westfalenstadion (most már Signal Iduna Park) avatóján nem kértek pénzt a fellépésért, minden bevételt megtarthatott a BVB. A következő másfél évtizedben hol a Dortmund, hol a Schalke esett ki az élvonalból, viszont mindig visszakerültek és lendületes mérkőzéseket játszottak egymással. 

Európa csúcsán

A következő ikonikus találkozóra 1991. augusztus 24-ig kellett várni, amikor a Schalke frissen feljutott az első osztályba. A Dortmund masszív középcsapat volt, sok esélyt nem adtak a gelsenkircheni klubnak, de ők egy ex-dortmundi révén már a mérkőzés elején megszerezték a vezetést. A BVB azonban hamar egyenlített, de a második játékrészben a Schalke még négy gólt berámolt, 5-2-re nyertek. Később kiderült, hogy ez a vereség is közrejátszott abban, hogy a Dortmund rosszabb gólkülönbségének köszönhetően, elveszítette a bajnoki címet. 

Az 1997-es szezon volt a Ruhr-vidék sikereinek csúcspontja, hiszen a Schalke UEFA-kupát nyert az Inter ellen, míg a Dortmund Bajnokok Ligáját a Juventus ellenében. Erre mondta később Franz Beckenbauer, hogy "a német futball szíve a Ruhr-vidéken dobog". A labdarúgás ura ekkor ez a régió volt, parázs mérkőzéseket vívtak, volt olyan derbi, ahol a hosszabbításhoz közeledve 2-1-re vezetett hazai pályán a Dortmund, de ekkor egy tizenhatoson belüli kavarodás után a legendás kapus, Jens Lehmann fejelt gólt és egyenlített ezzel a Schalke (Lehmann később a Dortmund kapusa lett). 

A derbin elveszített bajnoki cím

A Schalke még sosem nyert Bundesligát, de a 2006/07-es szezonban közel álltak a végső győzelemhez. Nagy csata ment három klub között, fej-fej mellett haladt a Werder Bremen, a Stuttgart és a Schalke, két fordulóval a befejezés előtt a Schalke volt az első, mögötte egy ponttal lemaradva a Stuttgart, őket szintén egy ponttal követte a Werder Bremen.

A gelsenkircheni klub viszont Dortmundba látogatott ahhoz a BVB-hez, akik számára komolyabb célok nem maradtak a szezonban, ha csak az nem, hogy a Schalkét legyőzzék és így elbukja a bajnoki címet a rivális. A hazaiak végül 2-0-ra nyertek, ezzel a Schalke bajnoki álmai tovaszálltak, miután a Stuttgart nyerni tudott. A malőr éveken át táptalaja volt a két klub rivalizálásának, gúnyolódás tárgya lett a BVB-szurkolók részéről az elbukott bajnoki finálé. 

Nincsenek egy szinten

Az elmúlt évtizedben hiába volt rendkívül tehetséges utánpótlása a Schalkénak, rosszul gazdálkodtak a pénzükkel és a játékosaikkal, így fokozatosan leépült a klub. Amikor nem a kiesés ellen küzdenek a Bundesligában, akkor a második vonalban vannak, míg a Dortmund rendre a bajnoki címért harcol az első osztályban. Óriási a differencia a két rivális között, egymás elleni derbiken pedig nem ritka a kiütéses BVB-siker. 

A 2022/23-as szezon viszont egy esélyt jelenthet a Schalke számára, hogy valamit visszaadjon a Dortmundnak. A Borussia a bajnoki címért küzd a Bayern Münchennel, míg a Schalke a kiesés elől menekül. A Dortmund kiesett a BL-ből a Chelsea ellenében, épp a Ruhr-vidéki derbi előtt, nagy fricska lenne, ha a gelsenkircheni klub hazai pályán legalább egy döntetlent kicsikarna az ősi riválissal szemben. Pont az ilyen valószínűtlen esetekben szokott meglepetést okozni az esélytelenebb a Ruhr-rangadón (Schalke vagy döntetlen: 2.05). 

100% befizetési bónusz akár 300 RON-ig + 200 ingyenes pörgetés

Az új Unibet játékosok akár egy 300 RON értékű befizetési bónuszban, valamint 200 ingyenes pörgetésben is részesülhetnek.

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés