A Barcelona - Antwerp találkozón egyértelműnek tűnik a győztes kiléte, de vajon ugyanilyen könnyed megtippelni a Shakhtar - Porto találkozót is, mely minden bizonnyal a másik továbbjutó helyről dönthet majd a H csoportban. 

2023 szept 19. 21:00

Shakhtar Donetsk: Ez már nem az csapat!

A helyzet az, hogy a Shakhtar Donetsk az orosz-ukrán háború miatt meggyengült, hiszen a klub elnöke is segíti Ukrajnát anyagilag az orosz agresszió ellen. Ha a Transfermarkt adatait vesszük alapul, akkor a keret értéke 100 millió euró környékén, míg a Porto majdnem eléri a 300 millió eurót, így szinte evidens a győztes kiléte. Az, hogy a Shakhtar folyamatosan gyengül, nem meglepetés,a klub elnöke, Rinat Akhmetov vagyonának jelentős részét elveszítette az orosz-ukrán háború kezdete óta, közte olyan létesítményeket is, mint az Azovstal vagy épp a Shakhtar korábbi stadionja, a Donbass Arena. 

Rinat Akhmetov: Vagyonát a Szovjetunió felbomlása utáni privatizációs időszakban szerezte, de több ukrajnai és nemzetközi botrányban is benne volt (az egyik esetben felmerült, hogy egy későbbi ukrán képviselő - pozíciójából fakadóan -, Akhmetovra nézve terhelő anyagokat tüntetett el, amivel kapcsolatba lehetett volna hozni az alvilággal), az Egyesült Államok megtagadta a milliárdostól a vízumot. Akhmetov ukrajnai ténykedése azonban nem csak emiatt érdekes, hanem azért is, ahogyan átvette a Shakhtart Donetsk irányítását: a klubot Akhat Bragin irányította, akit 1994-ben megpróbáltak megölni, de egy évvel később már nem élte túl az újabb támadást. A donyecki stadionban - gyakorlatilag az otthonában - robbantották fel. Egyes információk szerint, Akhmetovnak köze volt a gyilkossághoz, mert Bragin halála után óriási vagyont "örökölt", illetve tovább növelte befolyását a régióban. Mindenesetre az tény, hogy az 1999-es átfogó belügyminisztériumi vizsgálatok kimondták, hogy a szervezett bűnözés vezetője nem más, mint Rinat Akhmetov. 

A háború miatt a brazil légiósok jelentős része távozott, meg kellett válni olyan labdarúgóktól is, mint David Neres vagy Mykhaylo Mudryk, hiszen kellett a pénz, hogy a klubot a víz fellett tartsák. Ha jobban megnézünk a 2-3 évvel ezelőtti keretet, illetve a mostanit, akkor jelentős a különbség játékerőben. A donyecki klubnak szerencséje volt: Dinamo Kijev és a Dnipro előtt megnyerték a bajnokságot, emiatt automatikusan főtáblára kerültek. Arra ugyanis nem vennénk mérget, hogy a selejtezőket is túlélték volna. Tavaly ugyan nyolcaddöntőig jutottak az Európa-ligában, BL-csoportkörből harmadik helyen este ki, de a Feyenoord ellen belefutottak egy megsemmisítő zakóban (7-1-es vereség). 

Porto: Conceição megint erőn felül teljesít?

Immáron hat éve irányítja a portugál Sérgio Conceição a Porto csapatát, kiváló szakember, több bravúrt is elért a gárdával az elmúlt években a BL-ben: Roma és Juventus kiejtése a nyolcaddöntőben, tavalyi BL-döntős Inter megszorongatása, legyőzték a csoportkörben hazai pályán az Atlético Madrid, Milan, Marseille, Leipzig, Leverkusen és Monaco csapatát, pontot szereztek a Manchester City ellen is. Azért érezhető, hogy Conceição nagyon összerakta ezt a csapatot, most már masszív nyolcaddöntős, de olykor negyeddöntős brigádról beszélhetünk, csak minden nyáron elviszik a legjobbakat. 

Shakhtar Donetsk Porto
Mateus Uribe (Fotó: Maciej Rogowski Photo/Shutterstock.com)

A tavalyi BL-nyolcaddöntős gárdát sikerült nagyjából egyben tartani, de itt a hangsúly a nagyjából kifejezésen van. A keret jelentős része ugyanis maradt, de távozott Katarba Mateus Uribe, aki a középpálya motorja volt. Ha kellett, gólokat szerzett, de inkább elnyűhetetlenségéről ismert, felszántotta a gyepet, keményen szerelt, jó volt a passzjátékban, elvileg a Boca Juniors játékosa, Alan Varela pótolná, de erről nem vagyunk meggyőződve, hogy ő lenne az ideális jelölt.

A másik, aki szintén fontos távozó, Otávio. A portugál szélső Szaúd-Arábiát és a pénzt választotta, Conceição emiatt bosszús is lehet, hiszen ez a keret egy jó sorsolással - ami most már adott -, akár elődöntőig is menetelhetett volna, annyira egyben volt a védekezés és az abból való átmenet támadásba. Emiatt viszont lesznek gondok, pedig a gólerős támadót, Mehdi Taremit sikerült megtartani (akit a Milan ostromolt, de lecsúsztak róla). 

Tisztában vannak az esélyekkel

A fent említett dolgokkal maximálisan tisztában vannak a fogadóirodák, így nem véletlen, hogy mindössze 1.82-es szorzót adnak a portugálok sikerére. Talán már ebben is van érték, esetleg érdemes megpróbálni egy fogadáskészítős opciót, ahol a kevés Shakhtar gól mellett, minimum két portugál találat van (2.35). Ha konkrét gólszerző, akkor az említett Mehdi Taremi találatára is pont ilyen szorzón fogadhatunk (2.35).

Azonban ennél is nagyobb szorzót néztünk ki maguknak: Yukhym Konoplya (Shakhtar szélsőhátvéd) büntető lapot fog kapni. A tavalyi szezonban három sárga lapot kapott a nemzetközi kupameccseken, ebből kettőt a BL-csoportkörben, agresszív játékosról van szó, akinek nehéz dolga lesz a portugál sokat cselező és eléggé agilis szélsőkkel szemben. Nem lepődnénk meg, ha rögtön az első, nagy téttel bíró mérkőzésen elszakadna nála a cérna, a portugálok pedig erre rá is fognak játszani. 

  • Shakhtar Donetsk - FC Porto tipp

    Yukhym Konoplya büntető lapot kap

100%-os befizetési bónusz akár 45.000 Ft-ig

Fizess be minimum 400 Ft értékben a 22Bet fogadóirodához és egy 100%-os első befizetési bónusz lesz a jutalmad.

22Bet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Toni Martínez (Fotó: Maciej Rogowski Photo/Shutterstock.com)