Eddig csak megfigyeltem a síugrók Négysáncversenyét, az utolsó, bischofshofeni állomás előtt viszont billentyűzetet ragadok és megpróbálom megjósolni, hogy ki lesz a 65. kiírás bajnoka. A téli sportok közül az egyik legnépszerűbb a síugrás, a Négysánc pedig kiemelkedik, hiszen az elmúlt években nagyon komoly pénzeket költöttek arra, hogy a közvetítések minden igényt kielégítőek legyenek. Manapság már rengeteg szögből és szuperlassítva is láthatjuk az ugrókat, így egyedül a rossz időjárás ronthatja el a szórakozásunkat. 

Eddig történt...

Szabadtéri sportról lévén szó mindig benne van a pakliban, hogy az időjárás befolyásoló tényező lesz, sajnos idén is több versenyző vesztét okozta a nagy és kavargó szél. De kezdjük az elejéről: hagyományosan a németországi Oberstdorfban vette kezdetét a verseny, ahol semmi gond nem volt az időjárással, egy tiszta küzdelemben a két évvel ezelőtti bajnok Stefan Kraft győzött, az olimpiai bajnok Kamil Stoch és az osztrák Michael Hayböck előtt. A másik német állomáson, Garmisch-Partenkirchenben a HS 140-es sáncon norvég győztest ünnepeltek a 22 éves Daniel-André Tande személyében. Az ezüst ismét Stoch nyakába került, míg az oberstdorfi győztes Kraft ezúttal harmadik lett. Kezdett kirajzolódni, hogy kik azok, akik harcban lehetnek az aranysasért.

Stoch-Kamil-siugras-003

Kamil Stoch. Fotó: Andrey Yurlov/Shutterstock.com

Németországból a sógorokhoz, Innsbruckba tették át a székhelyüket a síugrók. Komoly havazás és szél fogadta őket, egy sorozatot tudtak így lebonyolítani, amit Tande nyert meg. Nem voltak egyenlőek a feltételek, de a síugrók egyetértettek a zsűri döntésével, miszerint nem reklamáltak amiatt, hogy egy sorozat lement, illetve a második nem került megrendezésre. Tande azért elmondta, hogy sokkal jobban magáénak érezte volna a győzelmet, ha van még egy sorozat, így tudja, hogy a szerencsének köszönheti. 

Tande vs. Stoch

Daniel-Andre-Tande

Daniel-André Tande (Fotó: Wikipédia)

Az innsbrucki "áldozatok" között ott volt Kraft, aki kifjezetten rosszul ugrott, míg az első állomáson dobogós Hayböck pedig betegség miatt nem csatolt lécet. A sógoroknak innentől nem sok esélyük maradt az aranysasra, igaz, Kraft a rontott versenye ellenére a harmadik helyen áll az összetettben, de a vezető Tande mögött közel 17 pont a hátránya, ami nagyon soknak számít, ez csak akkor ledolgozható, ha a norvég valami hatalmasat hibázik. De még akkor is ott van közöttük Stoch, akinek szintén van 14.9 pont előnye az osztrákkal szemben. Innentől ez egy kétesélyes csatának tűnik az első helyért. Kettejük közül a lengyel a jóval nagyobb név a szakmában, ő gyakorlatilag már mindent megnyert, amit egy síugró megnyerhet, kivéve a Négysáncot. Olimpiai- és világbajnok, összetett Világkupa-győztes, már csak az aranysas hiányzik a gyűjteményéből. Tande a feltörekvő generációhoz tartozik, egy-egy Világkupa-győzelme van. De a kevesebb tapasztalat miatt nem írnám le, három éve Thomas Diethart még ennyi rutinnal sem bírt, mégis elbírta a hatalmas nyomást az utolsó versenyen. A bischofshofeni sáncon lehet nagyokat ugrani, ez pedig kedvez a norvégnak, aki kifejezetten erős sírepülőnak számít. Ettől függetlenül túl jó eredményeket nem ért el itt a korábbi szezonokban, de 22 éves, ez a legjobb idénye egyelőre, nem túl mérvadó, hogy korábban hogyan szerepelt itt. Stoch esetében már talán beszédesebb, hogy 12 próbálkozásból soha nem állt még Bischofshofenben dobogón. Nagyon közel lesznek egymáshoz, nüanszok dönthetnek, éppen ezért én azt mondom, hogy a nagyobb oddsra, tehát Tande-ra érdemesebb fogadni. 

Osztrák harc

Kraftnak a harmadik hely megszerzésére minden esélye megvan, illetve valami extra teljesítménnyel reménykedhet, hogy hibáznak Stoch-ék és így sikerül eléjük ugrania.  Mint a tenyerét, úgy ismeri ezt a sáncot, jól is szokott Bischofshofenben teljesíteni. A bukik honfitársával, Hayböckkel tették össze, akinek ez szintén nagyon erős sánca. Viszont nem lehet tudni, hogy a betegségéből mennyire épült fel és milyen fizikális állapotban van. Éppen ezért én afelé hajlok, hogy Kraftra kell tenni a zizit a kettejük párharcában.

Borítókép: Kamil Stoch. Fotó: Andrey Yurlov/Shutterstock.com

Parlay bónusz

Nyerjen akár 50%-kal többet gyűjtőivel. Csak új és jogosult ügyfelek számára érhető el.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Tande nyeri a Négysáncversenyt
    2.35 Bet365
  • Kraft vs. Hayböck: H
    1.57 Bet365