Hiába volt mindegyik norvég csapat kiemelt az első selejtező körben, a Brann máris búcsúzott az ír Shamrock Roversszel szemben. Maradtak hárman további koefficiens pontokat gyűjtögetni, azonban egyedül az FK Haugesund indulhat előnnyel a visszavágóra.

Mi már tudjuk - piszok nehéz lesz

A legérdekesebb párharc talán a Bajnokok Ligájában vár a norvégokra, ahol a Rosenborg (1.72) a BATE Borisovval csap össze. Az első meccs előtt is a skandinávokat nyomták a bukik (2-1-re nyert végül a BATE), míg a vereségük ellenére ez most sem változott. A magyar drukkerek az utóbbi években megtanulták már, hogy a fehéroroszok hiába érkeznek ismeretlen közegből, nagyon nehéz lesz ellenük továbbjutni.

Alexander Soderlund az új rosenborgi korszak gólfelelőse.
Fotó: CosminIftode/Shutterstock.com

Mindkét csapata tavaszi - őszi rendszerben játssza a bajnokságot, így ilyen téren nem lesz közöttük különbség, illetve van viszonyítási alapunk. Emellett szintén közös az idei szezonjukban, hogy rosszabbul állnak a vártnál a bajnokság felénél. A Rosenborgnál egy szemléletváltás okozta a kezdeti gyengeséget, miután edzőt váltottak és az új vezető hozta a saját szemléletét. Ez leginkább abban valósult meg, hogy sokkal inkább a játék fizikális részét erősítik és nem a technikai tudásukkal próbálnak ellenfelük fölé kerekedni. Feltehetjük a kérdést, hogy ez egy rekordbajnoknál miért volt szükséges. Elsősorban a nemzetközi kupaszereplés miatt. Hiába volt az RBK otthon egyeduralkodó – zsinórban négy elsőség -, a nemzetközi kupákban a csoportkörig egyre nehezebben jutottak el, míg a későbbi szakaszban pedig teljesen súlytalanná váltak. Zavarta ez a vezetőket, pláne úgy, hogy közben a harmadannyiból gazdálkodó Sarpsborg 08 még majdnem a csoportkört is túlélte tavaly.

A szemléletváltás azonban nem mindenkinek tetszett, így az elöregedő sztárok nem álltak be nagyon a sorba. Ennek köszönhetően az elmúlt két szezonban brillírozó Bendtnert nem nagyon fogjuk látni, mivel a vezetőedző példát statuált vele és nem edzhet az első kerettel. Hasonló helyzetben van az a Pål André Helland is, aki válogatott, míg a Rosenborg alapembere volt az utóbbi szezonokban. Ő idővel elfogadta az új filozófiát, azonban fizikális téren nem kiemelkedő, így inkább csak az állandó csere szerepét tölti már be. Pechjére, ha beáll, akkor nem is tud már kiemelkedő teljesítményt nyújtani és inkább a rossz megoldásaival hívja fel magár a figyelmet. A viszontagságos kezdet ellenére a csapat kezd belendülni és „már csak” 9 pont a hátránya a bajnokságban a Moldéval szemben. Azonban szemlátomást Horneland mester munkája még nem érett be, így kevés az esélye arra, hogy pont a BATE Borisov ellen fognak kiugrót teljesíteni - egy olyan csapat ellen, akik rendre ott vannak a csoportkörben.

Gólt kell lőni!

A BATE (4.65) tavaly eljutott a kieséses fázisig, ahol a későbbi döntős Arsenal állította meg őket. A télen eltávozott tőlük a Fradiba Sighnevich ingyen, míg a Crvena Zvezda kivásárolta Mikor Ivanicot a szerződéséből. Utóbbi remekül sikerült a pénzügyi osztálynak, mivel a majdnem másfél millió euróból futotta egy raklapnyi játékosra. Míg a bajnokságban lépéshátrányban vannak a Dinamo Bresttel szemben, addig a Bajnokok Ligájában már búcsúztatták a lengyel bajnok Piast Gliwicét és otthon verték a Rosenborgot is. Ahhoz képest, hogy kiemelt volt a csapat, igen kemény út vezet a harmadik körbe nekik, azonban reális esély mutatkozik a továbbjutásra. A bukik szerint a következő körbe jutásra jelenleg ugyanakkora esélye van mindkét csapatnak (1.85). Szerintem a BATE egy fokkal azért jobban áll, viszont azt elfogadom, hogy itt nincs value tipp.

Igor Stasevich szomorította a fehérváriakat és a trondheimieket is. Most vajon milyen hangulatban hagyja el a pályát?
(Fotó: Laszlo Szirtesi / Shutterstock.com)

Ami viszont ennél szimpatikusabb, az a mindkét csapat gólt lő opció (2.08). A fehéroroszoknak fog kelleni egy gól legalább a továbbjutáshoz, míg a Rosenborg támadásai szépen összeálltak az év eleji szenvedéshez képest. Ráadásul az új szemlélet miatt, ők az első perctől kezdve rohamozni fognak, ami kedvezhet a borisovi kontráknak. Kicsit hasonló a helyzet, mint tavaly a Vidivel, amikor a bukik és a sportfogadók is fehérvári győzelmet vártak, aztán mindkétszer arcul csapta őket az élet. A Rosenborg 1.72-es győzelmi oddsa nekem alacsony és reális esélyt látok rá, hogy a BATE idegenben is fog találni egy gólt. Ezt mutatja az elmúlt bő egy év története is fehérorosz szemmel. A tavalyi szezon kezdete óta 18 európai kupameccse volt a vendégeknek és ezek közül mindössze négy alkalommal (Arsenal, Chelsea, PSV, HJK Helsinki) nem szereztek gólt. Ez elég imponáló statisztika, ráadásul nem is érkeznek egy bevehetetlennek hitt várba, így várom a gólt tőlük (is)!

Borítókép: Lerkendal Stadion. Fotó: Mark Freeman/Wikipédia

Fogadj akár 30%-s nyereménynövelővel

Fogadj kötésben az Unibetnél és a multi-nyereménynövelővel 10%, 20%, vagy 30%-l lehet nagyobb a nyereményed.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Rosenborg FK - BATE Borisov; mindkét csapat lő gólt (igen)
    2.08 Unibet