Április 15. és május 1. között nap mint nap több száz snookerrajongó tölti majd meg a sheffieldi Crucible Színház lelátóit, szombaton ugyanis elrajtol a 2017-es Snooker-világbajnokság. Kevés sportág van, ahol nehezebb esélyt latolgatni egy torna előtt, mint a snookernél, de egy évnyi böjt után nagyon lassan telik el ez a két nap, így nem tudok mást tenni, mint górcső alá venni a 32 főből álló mezőnyt.

Nagy nevek maradtak le a nagy eseményről!

Mielőtt megnézném mit mutat a kristálygömb, érdemes egy pillantást vetni a szerdán véget ért selejtezőre, több nagy névnek ugyanis már ott befejeződött az év legnagyobb presztízsű versenye. A kvali legkomolyabb vesztese egyértelműen a kétszeres világbajnok Mark Williams, aki az utolsó körben Stuart Carrington ellen maradt alul. Nem volt jó szezonja a walesinek, de a China Open döntője után kevesen gondolhatták, hogy problémát jelent majd neki a selejtező. Joe Perry szintén egy hatalmas név, akitől ugyancsak ideje korán elbúcsúzni kényszerülünk. De a korábbi világbajnokok közül Ken Doherty és a hatszoros döntős Jimmy White sem élte túl a selejtezőt, igaz, ők már túl vannak a karrierjük zenitjén. 

Selby-Mark-snooker-004

Mark Selby. Fotó: Pal2iyawit/Shutterstock.com

Lássuk a favoritokat

Az első kiemelt az a Mark Selby, aki az elmúlt három évben kétszer is elhódította a trófeát, ő a címvédő és a világelső, a 2016/17-es szezonja pedig eddig a legsikeresebb a pályafutása során. Nyert idén négy (!) pontszerzőt (Paul Hunter Classic, International Championship, UK Championship, China Open), és mellette döntője és elődöntője is akadt. Ami ellene szól, hogy igen megterhelő szezon van a háta mögött, márpedig a vb-n kulcs, hogy ki mennyire friss, hiszen borzasztó megterhelő a trófeáig vezető út. 

Selby ráadásul nem is kapott könnyű sorsolást, hiszen a negyeddöntőben a korábbi világbajnok Neil Robertsonnal találkozhat, az elődöntőben pedig papíron a Ronnie O'Sullivan, Shaun Murphy, Ding Junhui trióból kerülhet ki az ellenfele. Haladjunk szépen sorjában: az első magyar snooker gálán is résztvevő Robertson nem muzsikált jól ebben a szezonban, hiába nyerte meg a Riga Masterst, azóta 12 pontszerzőn indult, de egyiken sem tudott nyerni, sőt, döntőbe sem jutott. Leírni azonban soha nem szabad, kihagyta a vb előtti utolsó tornát, a China Opent, így frissen állhat asztalhoz, ráadásul a gyengébb szezonja miatt kevesebb figyelmet is kap, ebből pedig szintén profitálhat.  

Ronnie O'Sullivan

Ronnie O'Sullivan (Fotó: Wikipédia)

Ronnie a torna egyik nagy kérdőjele, az előző szezonjaihoz képest a mostaniban kifejezetten sokszor láthattuk játszani, viszont a formája aggodalomra adhat okot. A Masterst behúzta, pontszerzőt viszont nem tudott nyerni és sokszor hamar kiesett. De nála nagy kérdés a motiváció, azt tudjuk, hogy az öt vb-címe ellenére ez a torna még mindig felspannolja, ha pedig elkapja a fonalat, akkor kevés olyan játékos van a mezőnyben, aki felveheti vele a versenyt. A sorsolása mondjuk nagyon kemény, hiszen jó eséllyel Murphy és Ding testén keresztül juthat el a Selby vagy Robertson elleni elődöntőbe. 

Murphy hasonló cipőben jár, mint az ausztrál világbajnok, róla is viszonylag kevés szó esik, mert nem volt kiemelkedő szezonja, ám a tudása megvan, hogy ismét felérjen a csúcsra, vagy legalább is csúnyán bekavarjon Ronnie-éknak. Ding mindig egy kicsit sötét ló, mindent megnyert már, kivéve a vb-címet, ám tavaly átesett a tűzkeresztségen és végre sikerült döntőznie a Crucible-ben. 

Ami az alsó ágat illeti, ott egyértelműen Judd Trump a legnagyobb favorit. Az angol Dinghez hasonlóan szintén most már jó pár éve üldözi a vb trófeát. Selby mellett Trump is nagy szezont futott, tehát önbizalomtól duzzadva érkezett Sheffieldbe és még a sorsolással is szerencséje volt, így nem csoda, hogy a bukmékereknél előlépett az első számú favorittá. Természetesen könnyű dolga így sem lesz, de csupa olyan játékosokkal találkozhat, akik jelenleg nem tartoznak a közvetlen favoritok közé. Trump esetében így a fej lesz a nagy kérdés, mennyire tudja elviselni az esélyesség terhét. Ezzel voltak már gondjai korábban, ha pedig nem sül a keze, akkor szinte bárkitől képes kikapni, hiszen hatalmas különbség van az "A" és a "B" játéka között. És, ha már itt tartunk, akkor Selby például ezért brutálisan kellemetlen ellenfél, mert, ha rosszul játszik, akkor sem lehet leírni. 

Labdába rúghatnak...

Érdekessé tehetné az alsó ágat egy Trump betli, akkor ugyanis hirtelen nagyon sokesélyes lenne a küzdelem a döntőért. Trump ágán találjuk a négyszeres világbajnok John Higginst, a tavalyelőtti győztes Stuart Binghamet, a korábbi finalista Ali Cartert és Barry Hawkinst, illetve az örök ígéret Mark Allant. Ők mind az a kategória, akik egy meccsen bárkit képesek legyőzni, de ha jó heteket fognak ki, akár döntőig is menetelhetnek. A felső ágról Marco Fu-t illik még megemlíteni, bár ő nagyon ritkán veszi elő a legjobb játékát a vb-n. 

Judd Trump

Judd Trump (Fotó: Wikipédia)

Most akkor kire fogadjak?

Ha az 1000 karakter elolvasása után ez a kérdés fogalmazódott meg benned, akkor teljesen jogos, a lerítak alapján ugyanis simán számolhatunk 8-10 névvel, akik gond nélkül odaérhetnek. Ezért is jeleztem már az elején, hogy nincs nehezebb, mint egy snooker versenyen esélyt latolgatni...

Három nevet (Trump, Selby, Ronnie) találunk 4.50-6.00 közötti szorzóval, a többiek pedig 13.00 felett kezdődnek. Ding 13-szoros pénzért nagyon csábító, de Trumpot nem tudom elengedni így, hogy nem kapott nehéz sorsolást. 

Borítókép: Judd Trump (Fotó: Wikipédia)

Tenisz gyűjtő bónusz

Nyerjen akár 70%-kal többet tenisz gyűjtői után.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org