Kedden a negyeddöntőkkel folytatódik a 2017-es Snooker-világbajnokság Sheffieldben. Kitűnő párosítások jöttek össze, nem lesz olyan meccs, ahol ne lépne asztalhoz egy korábbi bajnok vagy döntős. Közel járunk ahhoz, hogy összejöjjön az emlékezetes 2014-es finálé visszavágója az elődöntőben, ehhez Mark Selbynek és Ronnie O'Sullivannek is győznie kell. 

Kyren Wilson - John Higgins

Wilson volt az első, akinek sikerült bejutnia a legjobb nyolc közé, így ő pihenhetett a legtöbbet. 13-10-re verte a két évvel ezelőtti bajnok Stuart Binghamet. A négyszeres győztes John Higgins személyében most ismét egy világbajnok ellen kell helytállnia. A skót klasszis pokoli magas színvonalú meccsen jutott tovább Mark Allen ellen. Kegyetlenül motivált Higgins, Judd Trump kiesésével megérezte a vérszagot és a mutatott játékával minden esélye megvan arra, hogy karrierje során hatodik alkalommal is bejusson a döntőbe. Allen ellen ment az adok-kapok, sorra lökték a nagy breakeket, Wilson viszont más típusú játékos, ellene kevésbé lesz ritmusa a meccsnek. Az angolnak ez egy jó kiindulás, hogy ő az underdog, a favoritként megvívott első meccséhez képest sokat javult Bingham ellen. Higgins továbbjutást várok, de keményen meglesz izzasztva a rutinos skót és éppen még az sem elképzelhetetlen, hogy Wilson borítsa a papírformát.

Ronnie O'Sullivan 002

Ronnie O'Sullivan (Fotó: Wikipédia)

Ronnie O'Sullivan - Ding Junhui

A negyeddöntős küzdelmek legnagyobb rangadója, ha nem tudnám, hogy milyen párosítások jöhetnek még össze, akkor akár előrehozott döntőként is felvezethetném. Mindketten nagyon minőségi snookert tettek eddig az asztalra a Crucible-ben és egyikük sem az a védekező típus, így egy jó iramú meccs előtt állunk. Dingnek volt egyébként melegebb a pite a nyolcaddöntőben, ő csak döntő frame-ben tudta verni Liang Wenbeót, míg Ronnie 13-7-tel intézte el világbajnok honfitársát, Shaun Murphy-t. Az egy dolog, hogy O'Sullivan ismét nagyon elemében van, de a múltjuk is erősen felé billenti a mérleg nyelvét. Kilenc tornán találkoztak, ebből nyolcszor Ronnie hagyhatta el győztesen az asztalt. Dingnek mumusává vált az angol legenda, ez pedig egy 10 évvel ezelőtti meccsükre vezethető vissza. A 2007-es Mastersen a kínai nagy formában játszott, lökött többek között egy maximumot, amivel ő lett a legfiatalabb játékos, akinek ez tv-s mérkőzésen összejött, éppen Ronnie rekordját adta át a múltnak. A döntőben ők találkoztak és miután Ding 2-0-s rajtot vett, a közönség ellene fordult, a kínai pedig a végén már nem tette oda magát. 10-3-ra kikapott, a kézfogásnál pedig elpityeregte magát és Ronnie-nak kellett megvigasztalnia. Azóta nem is tudott Ding a brit ellen nyerni...

Mark Selby - Marco Fu

Ez sem akármilyen rangadó, a tavalyi elődöntő visszavágója, amit a világelső Selby csak nagyon szoros, 17-15-ös csatában tudott megnyerni. Kifejezetten pocsén mérleggel áll a hongkongi a kétszeres világbajnok angol ellen. Noha több győzelme van, mint Dingnek Ronnie ellen, de rengeteg veresége is. Most sem könnyítette meg a saját dolgát, ugyanis az első körben Luca Brecel ellen 2-7-ről kellett kapaszkodnia, Neil Robertsonnal pedig egy olyan szoros és gyötrelmes meccset vívott, ami hétfőn alaposan belenyúlt az éjszakába, olyannyira, hogy még éjfél után is játszottak. Selby ellen csak úgy lehet nyerni, ha valaki mentálisan a topon van, márpedig Fu esetében ez biztosan nem így lesz. A kötelező meccs utáni protokollok és adrenalin után elég későn kerülhetett ágyba, negyed nap pedig kevés arra, hogy mentálisan kipihenje és felkészítse magát a következő nagy ütközetre. Selby is tudja, hogy ezt a meccset akár már az első szakaszban eldöntheti, ha sikerül nagy előnyt kiharcolnia. 

Barry Hawkins

Barry Hawkins (Fotó: Wikipédia)

Barry Hawkins - Stephen Maguire

Úgy néz ki, hogy Maguire-t ézhez térítette az, hogy "szégyenszemre" selejteznie kellett. Nagyon összekapta magát és két borzasztó sima győzelemmel jutott el idáig, a 2012-es elődöntője óta egyébként ez a legjobb eredménye a Crucible-ben. Hawkins a totális ellentéte, neki viszont az elmúlt négy éve maga a csoda Sheffildben. Kezdődött a 2013-as meglepetés döntőjével, majd bizonyítva, hogy ez nem a véletlen műve volt, ezt két elődöntő és egy negyeddöntő követte. Nagyon stabillá vált a világbajnokságon és egyelőre az idei kiírásban is rettentő összeszedetten teljesít. Jól ismerik egymást, rengetegszer meccseltek már, többek között Sheffieldben is, ami nem mellesleg egy 10-9-es drámai csatát hozott még 2011-ben. Ez is szorosnak ígérkezik és, ha Maggi tudja uralni az érzelmeit, akkor komoly esélyese a meccsnek, hiába nagyon nehéz falat Hawkins a Crucible-ben.

Borítókép: Ronnie O'Sullivan (Fotó: Wikipédia)

Tenisz gyűjtő bónusz

Nyerjen akár 70%-kal többet tenisz gyűjtői után.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org