Tíz esztendő után ismét John Higgins és Mark Selby vívja a végső összecsapást a Crucible falai között, azaz vagy skót vagy angol győztese lesz a 2017-es Snooker-világbajnokságnak. Egy biztos, új bajnokot nem avatunk, hiszen Higgins már négyszer, Selby pedig kétszer bizonyult mindenkinél jobbnak. 2007-ben a skót diadalmaskodott, tehát a címvédő angolnak van miért visszavágnia, a bukmékerek pedig azt várják, hogy ez sikerülni is fog Selbynek. 

Higginst megszorítani sem tudták

John Higgins

John Higgins (Fotó: Wikipédia)

A wishow-i Varázsló ellentmondást nem tűrően jutott el pályafutása hatodik világbajnoki döntőjébe. Higgins az első körben Martin Gouldot 10-6-ra, majd Mark Allent 13-9-re, Kyren Wilsont 13-6-ra, az elődöntőben Barry Hawkinst pedig 17-8-ra verte. Nem a legkeményebb út, de négy olyan ellenfele volt, akik közül ha bárki ellen kikapott volna, akkor az maximum kisebb meglepetésnek számított volna. Nem azért nem játszott szoros meccset, mert az ellenfelei nem teljesítettek jól. Egyszerűen Higgins játszott kiváló formában és viszonylag kevés levegőhöz engedte csak a vetélytársait. Allen például élete egyik legjobb játékát hozta a Crucible-ben, de ez is csak kilenc frémre volt elegendő...

Kiélezett elődöntő után

Selby is nagyon magabiztosan menetelt - Fergal O'Brient 10-2-re, Xiao Guodongot 13-6-ra, Marco Fu-t 13-3-ra verte -, de aztán ahogyan azt várni lehetett, az elődöntőben Ding Junhuival egy ki-ki meccset vívott. Az első frémtől az utolsóig valami elképesztő színvonalon játszottak, minden idők egyik legjobb mérkőzéseként vonul ez be a snooker történelemkönyvébe. Az idegek harcán Selby állta jobban a sarat, végül két frémmel (17-15) bizonyult jobbnak, mint a kínai, akiről nemrégiben kiderült, hogy elhunyt édesanyjáért is küzdött ezen a világbajnokságon. 

Sokadig összecsapásuk a Crucible-ben

Legelőször 2005-ben találkoztak, akkor Higgins 10-5-re győzött, majd rá egy évre 10-4-gyel vágott vissza Selby. Ezt követte a 2007-es döntőjük, ami sokáig úgy tűnt, hogy nagyon sima skót sikert hoz, ám a leicesteri már akkor megmutatta, hogy mekkora küzdő és 4-11-ről 13-14-re kapaszkodott vissza. Higginsnek azonban volt válasza erre a nagy feltámadásra, négy frémet nyert zsinórban, így 18-14-re húzta be a döntőt és kaparintotta meg második vb-címet. Akkor ez volt a papírforma, hiszen Selby még karrierje elején járt, nem is volt a kiemeltek között azon a világbajnokságon. 2009-ben is összefutottak Sheffieldben, ami ugyancsak Higgins győzelmét hozta. 13-12-re nyert a skót, úgy, hogy 12-11-re még Selby vezetett. Azóta a Crucible-ben nem találkoztak, tehát ez lesz az ötödik világbajnoki fejezetük. 

Mar Selby 007

Mark Selby (Fotó: Wikipédia)

Eljött a revans ideje!

A 2007-es döntőjük óta Selby a világ legjobbjai közé nőtte ki magát. 2014 és 2016 világbajnoka, sokszoros pontszerő és Masters győztes, és jelenleg a világranglista vezetője. Higginsszel is sok minden történt az elmúlt tíz évben. Ő is szerzett azóta két vb-címet, igaz, ezek 2009-ből és 2011-ből vannak, az elmúlt öt kiírásban egy negyeddöntő volt a legjobbja. Volt bundaügye, volt eltiltva, volt nagyon mélyen, de soha nem adta fel, és hiába van már túl a 40-en, láthatjuk, hogy még mindig számolni kell vele. Lényeg a lényeg, hogy a 2007-es döntőjükhöz képest most teljesen más előjelekkel várják ezt a meccset. Ezúttal Selby számít a favoritnak, ha most kikapna, akkor csalódás lehetne számára, hiába a történelem egyik legjobb snookerese az ellenfele. 

A fejek harca!

Egy valami közös bennük: mindketten brutálisan erősek fejben és a "B" játékuk is olyan, amivel bárki ellen eséllyel indulnak. Nagyon hasonló játékstílust képviselnek, mindketten rettentő jók a biztonsági játékban is, így egy óriási taktikai harcra készülhetünk. Lehet, hogy nem lesz a történelem legpörgősebb döntője, de hogy a sportág minden csínja-bínja benne lesz, az egészen biztos.

Borítókép: Mark Selby (Fotó: Wikipédia)

1. gólszerző győztesre/helyre

Fogadjon a bet365 1. gólszerző Győztesre/Helyre piacán bármely mérkőzésen, és ha játékosa bármikor gólt szerez a mérkőzés folyamán, a bet365 fizet Önnek!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org