Csütörtökön négy mérkőzéssel megkezdődött a nyolcaddöntős küzdelem Sheffieldben, szombaton a maradék nyolc játékos is asztalhoz áll, hétfő estére pedig tudni fogjuk a negyeddöntős párosításokat. A hétvégi derbiket illetően, három egyoldalú és egy ki-ki meccs vár ránk.

A "comeback man" újabb nehéz feladat előtt

Az első fordulóban egyetlen mérkőzés dőlt el döntő frémben, Marco Fu győzte le 10-9 arányban Luca Brecelt. Ez önmagában nem lenne szenzáció, viszont a tavalyi elődöntős hongkongi 1-7-ről állt fel. Az utolsó szakasznak öt frémes hátrányból vágott neki, de már az elején érződött, hogy a fiatal belgának még innen sem lesz egyszerű dolga. A legjobkor át is vette a vezetést Fu, ami egyben továbbjutást is ért számára. A meccs elején tragikusan játszott az ázsiai, rengeteg amatőr hibát vétett, utána azonban összerakta magát fejben.

Neil Robertson 005

Neil Robertson (Fotó: Wikipédia)

Ezért is jó a világbajnokság, két szakasz között bőven van idő megújulni. Ebből a fordításból rengeteget meríthet, és mivel alapvetően egy pörgős meccs volt, így fizikálisan sem meríthette ki, vagy legalábbis itt a második kanyarban ez még biztosan nem érezteti hatását. Ennyire rossz kezdés viszont még egyszer biztosan nem fér bele, főleg nem a 2010-es világbajnok Neil Robertson ellen. Az ausztrálok klasszisa gond nélkül győzött, a meccs közben az 500. 100 feletti brékjét is meglökte, amivel igen illusztris társasághoz csatlakozott. Ettől függetlenül nem lehet a meccs toronymagas favoritjának kikiáltani, hiszen Noppon Saengkham személyében a mezőny legalacsonyabban rangsorolt játékosával találkozott. Fu teljesen más kaliberű snookeres, és a nagy fordítás után komoly önbizalommal állhat oda játszani. Az idei formájuk alapján előzetesen ezt a meccset inkább a hongkonginak adtam volna, de Robertson jó rajtot vett és könnyen lehet, hogy eltalálta a formaidőzítést. Nagyon nem egyszerű meccs, ha jósolnom kellene, akkor egy 13-11-et mondanák valamelyiküknek. Szoros lesz, ebben vagyok a leginkább biztos.

Jöjjenek a tutik!

Robertsonéknál a győztes jutalma vélhetően az lesz, hogy utána játszhat egy meccset a világelső Mark Selbyvel. A címvédő angol ugyanis masszív favoritja a Xiao Guodong elleni meccsének (is). Bár sokkal keményebb ellenállásra számíthat a kínaitól, mint amit az első körben Fergal O'Brien produkált, aki nulla hittel játszott és kapott ki 2-10-re. Guodongnak a tisztes helytállás reális célkitűzés lehet, viszont a győzelme több szempontból is csoda lenne: egyrészről hiába nyert 10-4-re, nem játszott különösebben fergetegesen, másrészről az, hogy 13 frémet kell behúzni a továbbjutáshoz, egyáltalán nem az ő malmára hajtja a vizet. Selbynek ezt a meccset magabiztosan kell hoznia, 4-7 frém között lehet a különbség. 

Stephen Maguire

Stephen Maguire (Fotó: Wikipédia)

Selby mellett Stephen Maguire is nagy pofont osztott ki az első körben, az ő áldozata Anthony McGill volt. Az egykori elődöntős skót annyira elveszítette a fonalat az idei szezonban, hogy selejteznie kellett. Elmondása szerint ez viszont arra pont jól jött neki, hogy úgy vághatott neki a tornának, hogy meccsben volt, illetve ezt már csak én teszem hozzá, hogy az önbizalmának sem ártott pár győzelem...Rory McLeod személyében egy könnyű nyolcaddöntős ellenfél vár rá. Tény, hogy az angol a legnagyobb favoritnak tartott Judd Trumpot már kiütötte, de mindezt egy elég gyötrelmes meccsen. Ezt persze már megszokhattuk McLeodtól, de szerintem még egy ilyen vért izzadós győzelmet nem fog tudni összehozni, a játéka/tudása pedig kevés egy Maguire ellen. 

Az elmúlt kiírásokban egyik legstabilabban teljesítő Barry Hawkins is magabiztos rajtot vett, 10-3-ra ütötte ki Tom Fordot. Neki és Maguire-nek is nagy lehetőség ez, hogy döntőbe jusson, hiszen a búcsúzó Trump ágán vannak. Hawkinsnak a negyeddöntőért egy világbajnokot kell legyőznie, azonban ez csak elsőre tűnik rémisztőnek, Graeme Dott ugyanis már nem képes arra a játékra, mint amivel 2006-ban eljutott a végső sikerig. Az első körben már Ali Carterrel is verettem, de az angol rettentően rosszul kezdett, 0-4 után pedig rutinból lehozta a skót. De nem játszott igazán jól Dott, elég beszédes, hogy összesen kettő 50 feletti breaket tudott csak lökni...Jelenleg Hawkins sokkal komolyabb játékerőt képvisel és ez egy ilyen hosszú meccsen ez ki is fog jönni.

Borítókép: Neil Robertson (Fotó: Wikipédia)

Nézzen sportot élőben

Nézzen labdarúgást, teniszt, kosárlabdát és más sportokat élőben mobilján, táblagépén vagy számítógépen. Csak fel kell töltenie a számláját vagy le kellett adnia egy fogadást az elmúlt 24 órában.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org