A 2019-es év a Csernobilról szólt a sorozatok világában, óriási hatása volt, idén a The Last Dance került reflektorfénybe, melyből megtudhatjuk, ki is volt valójában Michael Jordan. Miért vonult vissza több alkalommal is a valaha volt legjobb játékos? Mindig győzni akart, de vajon mit nyert az utolsó tánccal?

Mit adhat a Jordanról szóló sorozat egy laikusnak?

Nem vagyok kosárlabda-szakértő, a Chicago Bulls belső titkai sem hoznak lázba, és igazából Dennis Rodman élete sem érdekel. Számomra a Last Dance inkább azt mutatta meg, hogyan lesz valakiből a világ legjobbja. Motiváló volt látni, ahogy a mindent többször megnyerő Michael Jordan újra és újra talál magának egy célt, amit el akar érni. Tanári módon tartotta fenn a motivációját, amihez kitartó munka párosult. Valahogy a természete mélyére elásta, hogy folyton ő akar a legjobb lenni, valószínűleg emiatt került most képernyőre a sorozat, nehogy a mai fiatalok azt gondolják, hogy LeBron James bármilyen szinten is jobb lenne nála.

Habár ezzel a játékosok nem értettek egyet, de azt is nagyon élvezetes volt látni, hogy egy történelmi csapathoz milyen háttérmunka szükséges. Meg kell találni a megfelelő edzőt, le kell igazolni azokat a játékosokat, akik tökéletesen passzolnak egymáshoz, jelen esetben talán leginkább Michael Jordanhez kellett illeszkedniük. Nem csak a frontvonal kap szerepet a sorozatban, még a biztonsági személyzetre is szánnak időt, akiket a sportközvetítések alatt nem látunk, de a híresebb játékosok életében fontos szerepet töltenek be. Jordanék szerint a pályán dől el minden, és ez így is van, viszont ahhoz, hogy oda megfelelő idegállapotban, a legjobb taktikával és legjobb környezetben érkezzenek, sokak munkája szükséges.

Jordan mély átéléssel mesél több mint 20 éves dolgokról, a sport számára csak egy eszköz volt a kortörténeti nagysággá váláshoz, és ebből meríthetünk mi is. Akkor leszünk sikeresek, ha rövid távú célokkal haladunk a nagyobb terv megvalósulásához, mindig fenntartva a belső tüzet. Csapatépítő szemmel is nézhetjük a Last Dance epizódjait, hogy mennyire fontos minden puzzle darabot a helyére rakni. Az építkezés itt egy vezéregyéniség köré történik, de még olyan teljesen elszállt személyiség is befért a kollektívába, mint Dennis Rodman. Kellett ő is a sikerhez, kellett a tudása, de más bánásmódra vágyott, mint a többiek, és a Chicago Bulls ezt akkoriban meg is oldotta. Remekül felépített sorozat, jó ütemre vágva, nagyszerű képi világgal.

NBA szakértő vagy? Akkor is a képernyő előtt a helyed!

Azok, akik napi szinten foglalkoznak az NBA-vel, azt gondolhatták, ez a sorozat már sok újdonságot nem adhat számukra. Igazuk volt? Elsősorban Michael Jordan szemszögéből ismerhetjük meg az eseményeket, soha nem látott videókkal, illetve visszaemlékezésekkel. Sok esetben vitákra okot adó mondatokkal, amiken napokig lehet rágódni, de talán pont ez volt az érdeke a készítőknek. Michael Jordan ugyanis belement abba, hogy kiemeljék az életének árnyoldalait is, igazi, csak módjával. Érezhetően tompítja a szerencsejáték függőségét, de legalább az első és a második visszavonulására konkrét válaszokat kapunk, amik eddig a levegőben lógtak.

Már csak emiatt is érdemes a ligát jobban ismerőknek nézni, az pedig már csak hab a tortán, ha olyan apróbb részleteket is megtudhatunk, hogy mennyire volt szakbarbár Dennis Rodman, illetve hogyan vívta ki Michael Jordan tiszteletét Steve Kerr. Jordan számára a mindennél fontosabb volt az apjával való kapcsolata, megérthetjük, hogy mekkora támogatást adott számára, ahogyan azt is, hogyan lett a biztonsági főnökéből a bizalmasa, aki látta MJ sebezhető, emberi oldalát is. Ezek olyan plusz információk, amik még a Lebron James vagy Kobe Bryant rajongókat is érdekelheti, de talán a legfontosabb, megismerjük az NBA egyik, ha nem a legjobb korszakát.

Egy olyan időszakot élhetünk át újból, amikor összeállt a világ valaha volt legjobb csapata (a Dream Team), amikor jóval fizikálisabb volt a játék, igazi vérre menő küzdelmek voltak, melyet a mai fiatalok már nem tapasztalhattak meg. Ezért kerül középpontba a Detroit Pistons elleni "harc", hogy érezzék az embereket, ez jóval több volt, mint egy sima konferencia döntő. Ahogyan Jordan életének, úgy a sorozatnak is megvannak az árnyoldalai. Pellengérre kerül Scottie Pippen: míg MJ-nél kiemelik, hogy betegen is képes volt a legjobbját hozni, addig Pippen kapcsán többször is szóba került, ha éppen egyik betegeskedése miatt buktak.

A már említett Detroit Pistons esetében érdemes megemlíteni, hogy nem a keménykedéseik miatt lettek csak bajnokok. Isiah Thomas a liga egyik legjobb irányítója volt, de úgy állították be, mint a fő gonoszt. Gary Payton sem kapta meg a neki járó tiszteletet. A Seattle SuperSonics sztárja volt az egyedüli olyan játékos, aki a rájátszásban limitálni tudta egy az egyben MJ-t (azon a '96-os döntőn az utolsó három meccsen, mikor Payton fogta őt, 36%-ot produkált mezőnyből, rosszul játszott, mint a Pistons ellen). Toni Kukoc 1998-as rájátszásban nyújtott teljesítménye sem került be a sorozatba: Indiana Pacers elleni utolsó meccsen 21 pontot dobott, 64%-os volt mezőnyből, míg a Utah Jazz elleni ötödik mérkőzésen 30 pontot szórt, egészen elképesztő, 85%-os hatékonysággal. Mindezek mellett sok-sok kiváló teljesítmény nem kerülhetett be a Bulls játékosaitól, mert ez nem (csak) a Bikákról szólt. Megannyi kihagyott ziccer, amivel még jobbá tehették volna az alkotást.

Újabb sportfilmek születhetnek a mostani hatására

A sorozat mind a laikusok, mint a sportággal aktívan foglalkozók számára sok-sok újdonsággal szolgálhat, ebben a kosárlabda szempontból is ínséges időben. Elindíthat egy új folyamatot a sporttal foglalkozó dokusorozatok világában, ami több hasonló alkotáshoz vezethet. Michael Jordan hatása óriási volt, milliók beszélnek róla mai napig. Az első világszerte ismert szupersztár egy olyan korszakból, amikor a közösségi médiát hírből sem hallották. Kiemelkedő sportoló volt, ezt pedig csak úgy lehetett elérni, ha folyamatosan a tökéletességre törekedett, ahogyan teszi ezt a Last Dance is, minden hibájával együtt. Az pedig már csak részletkérdés, valóban a pizzától volt-e rosszul Jordan a "The Flu Game" estéjén?

Borítókép: Fotó: ryaycyir48 / flickr

Heti 5 eurós ingyenes fogadás

Fogadj legalább 3-as kötés(ek)ben a Betfairnél minimum 15€ összértékben és 5€-s ingyenes fogadásban részesülhetsz.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org