Az A csoport egy rangadóval indul, amely meghatározhatja a további erősorrendet is. Képes lesz Norvégia meglepetést okozni az edzőváltáson átesett spanyol válogatott otthonában?

márc 25. 20:45

Egy új korszak kezdete Spanyolországban?

Nem úgy sikerült az átmenet a spanyoloknál, mint ahogyan azt várták. Annak ellenére, hogy Luis Enrique irányításával majdnem döntőt játszottak a 2021-ben megrendezett az Európa-bajnokságon, végül nem sikerült nagy eredményt elérni a 2022-es világbajnokságon, ahol már a nyolcaddöntőben kiestek Marokkóval szemben. Távozott Luis Enrique, helyére pedig Luis de la Fuente érkezett az utánpótlástól.

Ott komoly sikereket ért el a spanyol szakember, Európa-bajnok lett az u19-es és u21-es csapattal, illetve olimpiai ezüstérmes. Sok ismerős arcot meghívott azokból a keretekből: Martín Zubimendi, Rodri, Fabián Ruiz, Dani Ceballos, Bryan Gil, meglepő lehet, hogy korábbi bizalmasa, Unai Simón kimaradt, de az edző elmondása alapján vakon megbízik a kapusban, de jelenleg sérülés miatt nem bevethető, ezért kerülhet a kapuba Kepa Arrizabalaga. 

Spanyolország Norvégia
Unai Simon (Fotó: Edu del Fresno / Shutterstock.com)

A keretet átfutva arra juthatunk, hogy a védelemben a rutin kapott főszerepet, ugyanis olyan játékosokat hívtak be, akik már nemzetközi és válogatott rutinnal is bírnak, lehetőleg már elmúltak 25-26 évesek. A középpálya robotolósra sikeredett, míg elől megint a rutinra esküdött a szövetségi kapitány, ugyanis négy év után újból behívót kapott a 35 éves Iago Aspas. Ez egy nagyon furcsa keret lesz, ahol Luis de la Fuente célja elkerülni véleményünk szerint a vereséget, hiszen rögtön egy rangadóval nyitnak a csoportban. 

Biztonsági játék a hispánoktól

Az A csoport két legerősebb csapata a spanyol és a norvég válogatott, akiket követnek a skótok. Az első két helyezett juthat ki a 2024-es németországi Eb-re - a világbajnoki bővítéssel már nincs ilyen szerencséje az európaiaknak -, így minden meccs számít majd. Az egymás elleni meccseken fog eldőlni a továbbjutás, hazai pályán elszenvedett vereséggel kezdeni pedig kellemetlen lenne, főleg, mert utána rögtön utaznak Skóciába. 

Luis de la Fuentének valószínűleg az a célja, hogy megállítsa a norvég óriásokat (Haaland és Sorloth), lehozzák a meccseket bekapott gól nélkül, aztán majd a támadósorban valaki csak kotor egy gólt, erre utalhat Iago Aspas behívása, akire mondjuk csereként számíthatnak az utolsó 20-30 percben. Ha pedig az olimpián látott spanyol válogatottból indulunk ki, ott a tréner nagyon törekedett a vereségek elkerülésére, alig kockáztatott, csoportkört is inkább túl akarta élni, szóval meglehet, hogy még rosszabb játékkal rukkol elő a La Furia, mint Luis Enrique irányítása alatt. 

Norvégia szintet léphet

Amikor 2020-ban kinevezték az ország egyik, ha nem a legjobb edzőjét a válogatott élére, akkor mindenki reménykedett. A cél akkoriban még a vb-részvétel volt, ez végül nem sikerült Stale Solbakken irányításával, de jobban belegondolva, talán az egyik, ha nem a legnehezebb csoportba került a fiatal válogatott. Azóta Erling Haaland is ontja a gólokat a BL-ben, rutinosabb játékos lett. 

Spanyolország Norvégia
Alexander Sorloth és Kristian Thorstvedt (Fotó: froarn/Shutterstock.com)

Egyértelműen, hogy a keret legerősebb része a támadósor, ahol Haaland mellett a másik óriás, Sorloth is szerephez juthat, akikkel abszolút fölényben lehetnek fizikálisan minden meccsen. A középpályán Odegaard mellett Thorsby a másik kulcsjátékos, velük kell stabilizálni a támadójátékot és egyben megteremteni a kontrák lehetőségét is. A védelem a gyenge pont, ezen nincs mit szépíteni, itt sebezhető Norvégia. Ellenben nem tagadhatjuk, hogy alapos munkát végeznek az északi országnál, hiszen már a katari vb-n gondoltak az Eb-selejtezőkre, rögtön egy megfigyelőt küldtek a spanyolok meccseire. 

Menni kell előre, nincs mese!

Solbakken fejében egy merőben más elképzelés üthet szöget, ugyanis ők nem fognak tudni 90 percen át védekezni, mert ez a csapat nem erre van kitalálva. Első meccsen nincs mit védeniük, ráadásul nem kellemetlen, ha kikapnak a spanyoloktól idegenben, így bátrabban játszhatnak. Van egy csúcsformában lévő Haaland a keretben, vétek lenne beállni védekezni, szóval emiatt komoly érték lehet a norvégok góljában, hiszen közel sem biztos, hogy a spanyolok majd kibírják az északiak kontráit. 

  • Spanyolország - Norvégia tipp

    Norvégia gólt szerez
    Unibet
    1.86

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Fotó: helloRuby/Shutterstock, Samuel Sibley/Shutterstock