„Ismeretlen elkövetők” voltak a világ legjobb ultrái 2013-ban, legalábbis a szurkolókkal kiemelten foglalkozó Ultrasworld szerint. A második helyre az egykoron BL-győztes Crvena Zvezda ultrái, a messze földön híres Delije került, míg a dobogó harmadik fokán nem Messi régi csapata, hanem a másik rosariói gárda szurkolótábora landolt.

Harcosok és ismeretlen elkövetők

ultra-illusztracio-007

Üzennek a koppenhágai ultrák.

(Forrás: Facebook / Ultrasworld)

Következzen az Ultrasworld által készített tízes lista, a 2013-as Ultra Top 10: 1. Legia Varsó (Lengyelország) - Nieznani Sprawcy, 2. Crvena Zvezda (Szerbia) - Delije, 3. Rosario Central (Argentína) - Los Guerreros, 4. Panathinaikosz (Görögország), 5. Wydad Casablanca (Marokkó), 6. Penarol (Uruguay), 7. AEL Limasszol (Ciprus), 8. Borussia Dortmund (Németország), 9. FC Koppenhága (Dánia), 10. Al Ahly (Egyiptom). Mint minden hasonló összeállítás, úgy természetesen ez is szubjektív: az Ultrasworld úgymond hozott anyagból dolgozott, s a rendelkezésre álló képanyagokból készült a válogatás.

Kelet-Európa és Dél-Amerika a dobogón

Érdekesség, hogy egyetlen egy nyugat-európai klub ultrái sem kerültek fel a dobogóra. Olyannyira nem, hogy a legjobb 10-be is mindössze egy egyesület - a Dortmund - szurkolói bírtak csak bekerülni. A harmadik helyet Dél-Amerika szerezte meg, míg az első két helyen kelet-európai ultrák végeztek. Az argentínai Harcosok esetében érdemes tudni, hogy a Rosario Central nem az a csapat, ahol korunk legnagyobb focisztárja, Lionel Messi kezdte pályafutását. Az a csapat is rosariói: a Newell's Old Boys.

„Welcome to Hellgrade”

Jelen sorok írója számára nem volt kétséges a Crvena Zvezda dobogós helyezése, hiszen a belgrádi csapat ultrái már régóta a világ leghíresebbjei közé tartoznak. Nagyon valószínűnek tűnt a varsói „ismeretlen elkövetők" élbolyban való szereplése is, ugyanis az előző idényben többször is emlékezeteset alkottak a Legia szurkolói.  Imponzáns volt a klublegenda Kazimierz Deynára való megemlékezés (ilyesmi történne Magyarországon, ha a zsúfolásig telt Fradi-stadionban egész lelátós koreográfiával emlékeznének meg Albert Flóriánról), de a büntetés miatti fricska az európai fociszövetségnek is nagy durranás volt (a BL-himnusz elhangzásakor derült ki, hogy a hatalmas szív és az UEFA felirat nem a bürokratáknak szól, hanem a foci iránti szenvedélyes szeretetről és a stadionokban uralkodó kivételes hangulatról, UEFA = Ultra Extreme Fanatical Atmosphere). Mint ahogyan a fehérben pompázó stadion is emlékezetes, amikor a kupagyőztes és bajnokcsapat Legia Varsó ultrái nemes egyszerűséggel a világ tudtára adták: Habemus campione (Bajnokok vagyunk).

ultra-illusztracio-005-uefa-legia

A lengyelek megfricskázták az európai fociszövetséget.

(Forrás: Facebook / Ultrasworld)

Borítókép: A dortmundi szurkolók Malaga elleni koreográfiája. (Forrás: Facebook / Ultrasworld)

Tenisz gyűjtő bónusz

Akár 50% bónusz válogatott versenyekre tett gyűjtőkön a bet365-nél. Csak új és jogosult ügyfelek számára érhető el.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Bajnok lesz a Legia Varsó
    1.25 Bet365