Stuttgart Baden-Württemberg tartomány fővárosa, egy dinamikus és kulturálisan gazdag város Dél-Németországban. Híres autóiparához kötődő örökségéről, gyönyörű parkjairól és vibráló kulturális életéről. A város mintegy 600 ezer lakossal rendelkezik, és sokszínű városi élményeket kínál az idelátogatóknak.

Stuttgart jól kapcsolódik a tömegközlekedési hálózathoz: villamosok, buszok és regionális vonatok könnyen elérhetők. A városban számos kerékpárút is található, ami vonzó lehetőség a biciklizés szerelmeseinek. A másik magyar szempontból érdekes város, Köln innen 370 km-re található autópályán, de vonattal talán gyorsabban elérhető az Eb idején.

Stuttgart városa számos élményt és felfedeznivalót kínál mind a turistáknak, mind a focirajongóknak. Autóbuziknak külön ajánljuk a Mercedes-Benz Múzeumot és a Porsche Múzeumot, ugyanis mindkét híres német autógyártó központja itt található.

Köln a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság egyik rendező városa, ahol 5 mérkőzést rendeznek a Mercedes-Benz Arénában. A magyar válogatott két csoportkörös mérkőzést is játszik itt június 19-én és 23-án. Ezen kivül két további csoportmérkőzésnek és egy negyeddöntős mérkőzésnek ad otthont a Mercedes stadionja.

Utazás Stuttgartba vonattal

A stuttgarti központi vasútállomás valóban a város központjában található és ide érkezik a legtöbb helyi és nemzetközi vonat is. Napi vonatok vannak a Hamburg - Berlin - Leipzig - Stuttgart, Hamburg - Frankfurt - Stuttgart és a Dortmund - Köln - Frankfurti reptér - Stuttgart útvonalakon. Budapestről is mehetünk vonattal Stuttgartig közvetlen éjszakai vonattal.

A német vasútvonalak promóciós jegyeket biztosítanak a jeggyel rendelkező szurkolók számára és 29.90 euróért lehet vonatjegyet vásárolni a stadionok közötti utazásra.

Utazás Stuttgartba repülővel

A stuttgarti nemzetközi repülőtér (STR) 10 km-re található a város központjától és innen S-Bahn (ottani HÉV) segítségével 30 perc alatt beérhetünk a város központjába. Ehhez az S2 és S3 vonalakat használhatjuk, de a reptértől egy 5 perces sétával elérhetjük az U-Bahn U6-os vonalát, és azzal is bemehetünk a központba 30 perc alatt.

Frankfurt, München és Zürich reptereiről is könnyedén megközelíthető Stuttgart városa. Érdemes különböző légitársaságok ajánlatait átnézni, nem mindig a fapados a legolcsóbb népszerű periódusokban.

Utazás Stuttgartba autóval

Stuttgart autóval Budapestról 870 km-re található, ez Kölnhöz viszonyítva elfogadhatóbb távolság lehet, de nem nevezhető ez sem egynapos túrának oda-vissza.

Stuttgart az A8 és A81 (A6-on keresztül Nürnberg irányából) autópályákon közelíthető meg a leggyorsabban autóval, de az Eb alatt torlódásra és dugókra lehet számítani az autópályán és a városban is, ezért az UEFA is inkább tömegközlekedést javasol az utazásra.

Autóval érkezve érdemes megfontolni a P+R (Park + Ride) parkolók használatát. Egyrészt választhatunk dugómentesebb zónában parkolót, másrészt olcsóbb is a parkolás, mint a városban vagy a stadion környékén. Stuttgart környékén 115 P+R parkoló található, innen tömegközlekedéssel mehetünk tovább a stadion felé.

A Mercedes-Benz Arena stadion megközelítése

Az UEFA egyértelműen a tömegközlekedést ajánlja a stadion megközelítéséhez, és a buszok, helyi vonatok, járatok használata ingyenes a foci-Eb alatt a szurkolók számára, amennyiben rendelkeznek érvényes belépőjeggyel.

Minden EURO 2024 jegy 36 órás ingyenes tömegközlekedést biztosít a teljes VVS hálózatra (ez a Stuttgart és környékét ellátó közlekedési vállalat).  A 36 órás jegy kizárólag a EURO 2024 alkalmazásban található Fan Passon keresztül érhető el. A 36 órás jegy a mérkőzés napján reggel 6 órától a következő nap reggel 6 óráig érvényes.

Stuttgart stadion megközelítése térkép
A stuttgarti stadion megközelítése. Klikk a letöltéshez. Fotó: UEFA

Fontos tudnivaló, hogy a stadionba 3 kapun keresztül lehet bejutni, ezt meg kell nézni majd a jegyünkön és ez alapján tervezni az érkezést a megfelelő helyre. Az A és B kapuk a Neckarapark (Stadion) metrómegállóhoz vannak közelebb, a C bejárat pedig a Neckarapark S-Bahn megállóhoz.

Útvonal a stuttgarti vonatállomásról (Stuttgart Hauptbahnhof, Arnulf-Klett-Platz)

A és B kapukhoz

 • U-Bahn U11 a Neckarpark (Stadion) irányába
 • Leszállás a Neckarpark (Stadion) megállónál
 • 5 perc séta a stadionig

vagy

 • U-Bahn U1, U2, U13, U16, U19 vagy S-Bahn S2, S3 a Bad Cannstatt irányába
 • Leszállás a Bad Cannstatt megállónál
 • 25 perc séta a stadionig

C kapuhoz

 • S-Bahn S1 a Neckarpark irányába
 • Leszállás a Neckarpark megállónál
 • 10 perc séta a stadionig

Útvonal a stuttgarti repülőtérről

 • S-Bahn S2 vagy S3 a központba, alternatíva még az U-Bahn U6-os
 • Központból (Arnulf-Klett-Platz) a vonatállomásos útvonalat használva juthatunk a stadionhoz (ld. fennebb)

Útvonal a szurkolói zónáktól az A és B bejáratig

 • Központ (Arnulf-Klett-Platz megálló) U-Bahn U11 a Neckarpark (Stadion) irányába
 • Leszállás a Neckarpark (Stadion) megállónál
 • 5 perc séta a stadionig

vagy

 • Központ (Stadtmitte megálló) S-Bahn S2 vagy S3 Bad Cannstatt irányába
 • Leszállás a Bad Cannstatt megállónál
 • 25 perc séta a stadionig

Útvonal a szurkolói zónáktól a C bejáratig

 • Központi megállók (Stadtmitte vagy Arnulf-Klett-Platz) S-Bahn S1 a Neckarpark irányába
 • Leszállás a Neckarpark megállónál
 • 10 perc séta a stadionig

A szurkolói zónáktól gyalog is elérhetünk a stadionig, ha vállaljuk az 1 órás sétát. Jelzett útvonallal készülnek a szervezők, és biciklivel is mehetünk, mert a P10-es parkolónál biciklitárolót is találunk.

A stadion megközelítése autóval és parkolási lehetőségek a stadion környékén

Bár a stadionnál van nyilvános fizetős parkoló, a szabad helyek száma korlátozott és előre kell foglalni. 24 euró a parkolási díj és a cikk írása idején még voltak szabad helyek. A mérkőzés napján már nem lehet foglalni.

Az UEFA dugók miatt azt ajánlja, hogy időben érkezzünk a stadionhoz, ha autóval szeretnénk azt megközelíteni.

Tömegközlekedés Stuttgart környékén

Foci Eb Mérkőzések Stuttgartban

 1. Szlovénia - Dánia 18:00
  június 16., kapunyitás 15:00
 2. Németország - Magyarország 18:00
  június 19., kapunyitás 15:00
 3. Skócia - Magyarország 21:00
  június 23., kapunyitás 18:00
 4. Ukrajna - Belgium 18:00
  június 26., kapunyitás 15:00
 5. negyeddöntő 18:00
  június 5., kapunyitás 15:00

Stuttgart stadion térkép

A stuttgarti stadion 4 bejárattal rendelkezik: A, B, C és D, de ebből az UEFA jelenlegi információink szerint a szurkolók számára csak az A, B, C bejáratokat használja.

stuttgart-stadion-terkep
A Stuttgart Arena stadion térképe. Klikk a letöltéshez. Fotó: UEFA

Kaja és pia a stuttgarti stadionban

Minden mérkőzés előtt 3 órával nyílnak a kapuk, így marad idő sört vagy valami kaját is vásárolni a stadionban, mivel bevinni sem ételt sem italt nem lehet.

Az UEFA információ alapján a következő sörök kaphatóak a stadionban: Bitburger Pils, Shandy Beer és Bitburger alkoholmentes. Pontos árakról nincs információnk, de 6-7 euró körüli árakra lehet számítani minimum.

Lehet mindenhol fizetni kártyával és telefonnal, a kézpénz elfogadása nem lesz minden helyen elérhető.

Az italokat visszaváltható poharakban szolgálják fel, ezek ára 3 euró és bármelyik italosnál visszaváltható a stadion területén.

Szurkolói zónák Stuttgartban

Stuttgart belvárosa több szurkólói zónával is várja az Eb rajongóit. Kölnnel szemben, ahol csak 2 hivatalos szurkolói zóna van, itt 4 helyen is stadionhangulatot élvezhetünk az Eb alatt.

Fan Zone Schlossplatz

Stuttgart szívében található a Schlossplatz, közvetlen a központi vonatállomás mellett. Kivetítős közvetítés mellett sporttevékenységeket is szerveznek majd itt. A Schlossplatz az egyedüli létszámkorlátos zóna, ide legfeljebb 30.000 személyt engednek be egyszerre, de mivel a többi is közel van, bármikor átsétálhatunk a következő helyre.

Schillerplatz

Ez a szurkolói zóna az óvárosban található és inkább a helyi sváb specialitásokra és italokra helyezi a hangsúlyt.

Marktplatz

Ugyancsak az óvárosban található a piactérről elnevezett Marktplatz szurkolói zóna. Itt a hangsúlyt a családbarát programokra fektetik.

Karlsplatz

A Karlsplatz szurkolói zóna a Schlossplatz közelében található. Ez lesz a zenés, bulis hely Stuttgart központjában.

A szurkolói zónák programja Stuttgartban

Mérkőzésnapokon minden szurkolói zóna 12:00 és 24:00 között tart nyitva. Más napokon is látogathatóak mind június 14. és július 14. között, 12 órától 23 óráig. A belépés az összes szurkolói zónába teljesen ingyenes.

Sváb specialitások és stuttgarti sörök

Aki szereti a helyi gasztronómiát kipróbálni, esetleg helyi söröket is szívesen inna, annak Stuttgart érdekes város lesz. Több helyi sörfőzde is működtet kocsmát, ilyen a Dinkelacker-Schwaben Bräu, ami könnyen elérhető gyalog is a városközpontból.

Stuttgart Germany-september 30 2018: Beer Festival Festive Fairground And Rides shutterstock_1522
Fotó: Luziana5588/Shutterstock

Ugyancsak közel van a szurkolói zónákhoz a Sophie's Brauhaus, ahol a főzde sörei mellett a hires sváb Käsespätzlet is megkóstolhatjuk. A Schlossplatz mellett betérhetünk egy helyi sörre a Schönbuch Brauhausba is.

Sörkertek (Biergarten) a belvárosban jócskán vannak még, úgyhogy nyugodtan lehet sörtúrát is szervezni meccs előtt vagy után. A literes sör 11 euró körül van ezekben, a félliteres csapolt pedig 5-6 euró között, tehát valamivel olcsóbb, mint a stadionban.

Helyi specialitások, amelyeket érdemes kipróbálni

 • Maultaschen - a sváb derelye
 • Käsepätzle
 • Zwiebelrostbraten - hagymás sült

100%-os befizetési bónusz akár 35.000 Ft-ig

Regisztrálj még ma és igényelj egy 100%-os első befizetési bónuszt, akár 35.000 Ft-ig a Frumzi fogadóirodánál.

Frumzi regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Fotó: Roxana Bashyrova/Shutterstock