Nincs ősibb és természetesebb fegyvere az emberiségnek, mint az ökölbe szorított kéz. Több ezer éves lenyomatai vannak ennek a sportnak, legendás alakok és nagyszerű mérkőzések alakították a történelmét, mégis hatalmasat zuhant a minősége néhány esztendő alatt. Muhammad Ali és Mike Tyson fémjelezte csúcspontról visszaesett a valóságshow-k és celebek bohóckodásának szintjére.

Több ezer éve íródik a boksz történelme

Időszámításunk előtt 688-ban a szmürnai Onomasztosz megalkotta az ökölvívás alapjait, tiltotta a fogást, mélyütést és a pusztaököl megszűnt, szíjréteg alkalmazásával. Nem volt viszont időtartama a mérkőzéseknek, addig küzdöttek egymással, míg feladás nem történt vagy az egyik fél elterült a földön. Akkoriban nem lehetett boksz esetén döntetlenre fogadni, mert az elhúzódó bunyóknál egy pont védekezés nélkül, felváltva üthették egymást.

"Olyan gyors vagyok, hogy például tegnap este lekapcsoltam a villanyt, és mire sötét lett, már az ágyban feküdtem"

Muhammad Ali.

Ritkán használják a korszakos személyiség kifejezést, az ókori bokszhoz kapcsolódva, láthatjuk Muhammad Ali nagyságát. Felismerte a védekezés, lábmunka fontosságát, amivel a boksz születése után, elődei szintén sok meccset nyertek. Annyit mozgott a kariai Melankómasz, hogy lefárasztotta ellenfeleit, míg az alexandriai Kleoxenosz és az éliszi Hippomakhosz sohasem sérült meg. Több ezer éves történelem, mely során többször betiltották a veszélyessége miatt a bokszot, és mégis mindig életben maradt.

Akarat és tudás után a lehetetlen nem létezik

Egy valami nem változott a boksz története során, ahhoz hogy a legjobb legyen valaki, nem hírnév kellett vagy divatlapos külső (például Andy Ruiz súlyfelesleggel küldte padlóra a kidolgozott izomzatú Anthony Joshuát), hanem a tudás számított. Amit pedig verejtékes munkával szereztek, hosszú évek alatt. Még a rekord fiatalon világbajnokká váló Mike Tyson is több esztendőn keresztül készül Cus D'Amato irányítása alatt, miután 20 évesen nehézsúlyú világbajnoki címet szerzett.

A munka, edzés és fejlődés részt teljesen kihagyják a mostani bohócbunyósok, mint Jake Paul. Érezni a mozgásukon és technikájukon, hogy alapvetően Disney-sztárok akartak lenni, énekléssel, színészkedéssel. Voltak celebkedései Mike Tysonnak, imádta a nyilatkozatokat és az ellenfél zrikálását Muhammad Ali, de minden nyilvános megmozdulásukat rengeteg munka, tanulás és fejlődés előzte meg. Pestiesen kifejezve, volt mire verébkedniük, míg a hírességből hirtelen lett bokszolók szimplán verebek.

Megölik az ökölvívás lényegét

Jake Paul saját bevallása szerint imádja a trash talkot, szeret beszólni mindenkinek, ráadásul még hozzáteszi, hogy nem gondolja komolyan. Ezzel még nincs is baj, fejlődése megállt az oviban, de az arcához mérten nincs meg a technikai tudása. Viszont a hírveréssel, közösségi médiás aktív jelenléttel eladhatóbb lesz, mint gyerekkoruk óta tréningező, fejlődő, valóban profi bokszoló kortársai. Így aztán végül egy gyengébb bokszoló kerül a címlapra, neki lesz saját gálája, nem pedig a valódi tudással rendelkezőnek.

Végül aztán eljutunk oda, hogy az ökölvívás már nem a jobb egyenesről, bal horogról, technikai tudásról szól, hanem a mérkőzést felvezető minél nagyobb ökörködésről. Logan Paul nemrégiben tortát dobált, de nem kell messzire mennünk, a magyar háztartásokba szintén beköltözik a sztárbox az RTL-nek köszönhetően. Istenes Bence, ifj. Schobert Norbert, Rácz Jenő meg a többi celeb jelenti a mai magyar bokszolót. Elvész a lényeg, meghal az ökölvívás.

200%-is befizetési bónusz 1750 RON-ig

Nyiss számlát a Mozzart Bet-nél és zsebelj be egy 200%-os bónuszt az első három befizetésedre!

Mozzart Bet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Fotó: Marzolino/Shutterstock