Társasjátékok és sportfogadás

Karola
2022 szept 6. 11:49
1 hozzászólás

Sportfogadás Mix

A sportfogadás és a társasjátékok két teljesen különböző tevékenység, amelyek valójában sokkal inkább hasonlítanak egymásra, mint azt az emberek gondolnák. A hasonlóságok között van egy, ami minden másnál jobban kiemelkedik: a kockázatkezelés fogalma. Miért fontos a kockázatkezelés a sportfogadásban való siker eléréséhez, és hogyan fejleszthető ez társasjátékozással?

A képességre való összpontosítás, a valószínűségi gondolkodás és a kockázat versus jutalom fogalma azt jelenti, hogy a sportfogadást gyakran hasonlítják össze olyan játékokkal, mint a póker, vagy olyan iparágakkal mint a pénzügyi kereskedés. Bár a hasonlóságok e három iparág között egyértelműek, a kevésbé használt, társasjátékokkal való összehasonlítás az egyik legfontosabb a sportfogadás sikerességének szempontjából. 

A sportfogadás alapjaiban a kockázatkezelésről szól, és a jó kereskedő/fogadó egyik meghatározó elve, hogy jól ismerje a kockázatkezelést. Érdekes elméletnek számít az, hogy ha valaki nagyszerű fogadóvá szeretne válni, vagy fogadóként szeretné fejleszteni készségeit, akkor a társasjátékok világa remek kiindulópont.

De mi is az a kockázatkezelés? Miért olyan fontos a sportfogadásban? Pontosan hogyan segít a társasjátékozás a sportfogadásban? Ezekre a kérdésekre keressük a választ ebben a cikkben.

Mit jelent a kockázatkezelés?

A kockázatkezelés a kockázatok azonosítása, értékelése és rangsorolása, amelyet az erőforrások összehangolt és gazdaságos alkalmazása követ a szerencsétlen események valószínűségének vagy hatásának minimalizálása, nyomon követése és ellenőrzése, illetve a lehetőségek megvalósításának maximalizálása érdekében. 

A kockázatkezelésre hagyományosan az emberek a bukméker szemszögéből gondolnak. Ez magába foglal mindent az esemény kezdeti árazásától és a szorzók mozgásától kezdve a felelősség korlátozásáig, az ügyfelek számára elérhető fogadási limitek növeléséig és az egyes fogadási szokások elemzéséig, hogy nyomon kövessék az új információkat.

Ha a fogadók szemszögéből nézzük a dolgokat, a kockázatkezelés általában a szó szoros értelmében a kockáztatni kívánt pénzösszeg kezelésére összpontosít (egy tétmérési módszer segítségével). A kockázatkezelés azonban ennél sokkal mélyebbre megy a fogadásban. A fogadóknak meg kell érteniük a fogadásuk sikeres kimenetelét fenyegető összes kockázatot és a rendelkezésükre álló információk értékét, és olyan döntéseket kell hozniuk, amelyekkel nem csak a pénzt, hanem a fogadásba fektetett időt és energiát is optimalizálják. 

Mivel a fogadás középpontjában a kockázat fogalma áll, nyilvánvalóan létfontosságú, hogy a kockázatot a saját javadra tudd kezelni, ha hosszú távon szeretnél nyerni. A valószínűségi gondolkodás, az esemény lehetséges kimeneteleinek modellezése és annak kiszámítása, hogy mennyit kell feltenni egy fogadásra, mind része a sikeres fogadók módszereinek, de a kockázatkezelés általános magas szintje az, ami igazán megkülönbözteti őket a versenytársaktól.

A kockázatkezelés természetes alkalmazása a társasjátékokban

Sokan a Magic the Gathering játékban szereztek tapasztalatokat, amely játék arról ismert, hogy nagy hangsúlyt fektet a kockázatkezelésre. A Magic the Gatheringet játszók között nagy az átjárás a pókerrel, a backgammonnal és más, hasonló készségeket igénylő társasjátékokkal is. Az a tény, hogy ezek az egyének képesek ezeket a készségeket az ilyen játékokból átvinni a hatalmas pénzösszegeket kockáztató piacok sikeres kereskedésébe, miközben alig vagy egyáltalán nem ismerik az adott sportot, mutatja, hogy a fogadási piac és a társasjátékok mennyire szorosan kapcsolódnak egymáshoz.

Mindig van lehetőség arra, hogy fogadóként fejlődj. A társasjátékok nagyszerű tanulási terepet biztosítanak a kockázatkezelés megértéséhez és gyakorlásához. Nemcsak szórakoztatóak, de nem kerül semmibe, ha veszítesz vagy rosszul mennek a dolgok.

A Terra Mystica jól példázza a kockázatkezelés fontosságát a társasjátékoknál, és azt, hogy ez a tudás vagy készség hogyan kapcsolódhat a fogadásokhoz. Ez jelenleg minden idők 16. legmagasabban rangsorolt társasjátéka, és koncepcionálisan nagyon egyszerű, de hihetetlenül nehéz profi szinten elsajátítani.

Alapszinten a játék négy játékosból áll, akik meghatározott számú fordulót játszanak, és egy licitálással (győzelmi pontok felhasználásával) indul, hogy az erősebb frakciókkal játszhassanak. A végén a legtöbb győzelmi ponttal rendelkező játékos a győztes. Ez egy tökéletes információval rendelkező játék. Ez azt jelenti, hogy nincs kockadobás vagy más olyan tényező, amely véletlenszerűséget hozna a játékba, és a sakkhoz hasonlóan az egyetlen ismeretlen tényező az ellenfél által választott akciók sorozata.

Míg a játék koncepciójának megértése és a stratégia egy dolog, ha sikeres akarsz lenni a Terra Mystica játékban, meg kell értened számos más tényt és képesnek kell lenned kiszámítani a kockázatot, amely minden döntésedhez kapcsolódik. Fel kell mérned továbbá, hogy ezek a kockázatok hogy milyen hatással lesznek a játék állapotára és arra, hogy mások mit döntenek, és hogy ez hogyan befolyásolja az esélyeidet a legtöbb győzelmi pont elérésére. Ez lényegében a kockázatkezelés alkalmazása a lehető legjobb várható érték elérése érdekében.

A Terra Mystica játéktól a La Liga fogadásokig

Bár egyértelmű, hogy bizonyos társasjátékok a játékosok azon képességén alapulnak, hogy hatékonyan tudják kezelni a kockázatot  és maximalizálni a kedvező eredmény lehetőségét, hasznos lesz ezt egy sportfogadási példával összefüggésben vizsgálni.

Tegyük fel, hogy a Barcelona a Zaragozával játszik a kupában. A Barcelona a La Ligában, a Zaragoza pedig a Segunda Divisionban (egy szinttel a La Liga alatt) szerepel. A legtöbb ember, nem is beszélve a legtöbb sportfogadóról, tudja, hogy a Barcelonának kellene a favoritnak lennie egy ilyen ellenféllel szemben. A probléma, amivel a fogadóknak azonban meg kell küzdeniük, és amit meg kell próbálniuk megoldaniuk, az a "milyen mértékben legyen a Barcelona a favorit?".

Bár használhatjuk az 1X2-es piacot, és gondolhatjuk, hogy a Barcelona győzelmének valószínűsége 80%, 85% vagy 90%, a hendikepes fogadási piac ebben az esetben hasznosabb. Bár a hendikep 0,25-ös lépésekben érhető el, maguk az oddsok még nagyobb fokú részletességet biztosítanak a Barcelona győzelmi esélyének megítéléséhez. A fogadók számára az a kihívás, hogy kiszámítsák, hány góllal várható a Barcelona győzelme, valamint a valószínűség eloszlását a különböző kimenetek között. 

A Terra Mysticában pontosan ez a folyamat történik. Ahogy a Barcelona a jobb focicsapat, úgy a Terra Mysticával játszók is tudják, hogy egyes frakciók erősebbek a többinél. A gólok helyett a győzelmi pontokat használják a "játéktér kiegyenlítésére". A Terra Mystica kihívása nem az, hogy kiszámítsuk egy csapat győzelmi esélyét, hanem az, hogy egy frakció értékét a győzelmi pontokban elért potenciális nyereség alapján határozzuk meg.

Ha hatékonyan tudod hendikepelni a Barcelonát a Zaragoza ellen, akkor olyan fogadást találsz, amely pozitív várható értékkel bír, és növeli a pénznyerés valószínűségét. Ha hatékonyan tudsz hendikepelni frakciókat a Terra Mystica-ban, akkor jobb várható értékkel fogsz rendelkezni a frakciók licitálásánál, ami erősebb pozíciót biztosít számodra a játékon belül, és végső soron növeli a nyerési esélyeidet.

Érdekes módon a társasjátékok és a fogadások közötti kapcsolat a kockázatkezelés tekintetében az élő fogadásokra is kiterjed. Miután a Terra Mystica játék elkezdődött, a játékosok akciókat hajtanak végre, hogy megpróbálják a legtöbb győzelmi pontot szerezni és megnyerni a játékot. Mivel a játék felettébb dinamikus és a dolgok egy pillanat alatt megváltozhatnak, elengedhetetlen, hogy reagálni tudj az új információkra (a többiek cselekedeteire) és ennek megfelelően tudd módosítani a saját játéktervedet. A frakciók licitálási folyamatát tökéletesen megtervezheted és a játék kezdetére kialakíthatsz egy szilárd egyenesvonalat, de ha nem tudsz alkalmazkodni és változtatni a stratégiádon a játékban zajló események alapján, nagyon nehéz lesz a végén győztesen kikerülni.

Ugyanez a mentalitás szükséges az élő fogadásokhoz is. A Barcelona - Zaragoza mérkőzés előtti hendikepet és oddsot pontosan arra árazhattad volna, ami a mérkőzés 0. percében a záróvonal. Azonban bármennyire is jók voltak ezek az előzetes feltételezések egy átlagos mérkőzésre, a konkrét mérkőzésen, amelyet most nézel, rengeteget változhatnak a dolgok. A kibontakozó eseményekhez (a játék tempójához, egy adott játékos sérüléséhez vagy akár egy gólhoz) való alkalmazkodás még érdekesebb fogadási lehetőségeket kínálhat a fogadóknak, ha elég gyorsan tudnak reagálni. 

A fentiekből világosan látszik, hogy bár a társasjátékok és a sportfogadás teljesen eltérő környezetben zajlanak, a siker eléréséhez szükséges gondolkodási folyamatok és analitikus megközelítés azonosak.

Számlanyitási ajánlat

Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek. Feltételek, időhatárok és kivételek érvényesek.

Bet365 regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.orgHozzászólások 1

Alk
Alk
2022 szept 10. 01:07

Karolának valami díjat a munkájáért, per favore!

Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Számlanyitási ajánlat

  • Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek. Feltételek, időhatárok és kivételek érvényesek.

Bet365 útmutató
Bet365 regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org