Csütörtökön rendezik a rövidpályás gyorskorcsolya versenyek utolsó napját. Magyar szempontból kiemelten fontos lesz a program, ugyanis mind a három számban érdekeltek leszünk, kis túlzással még érmeket is hozhatunk. 

Női 1000 méter

Annak ellenére, hogy Keszler Andrea az Elise Christie fémjelezte négyesbe került a selejtező során, végül továbbjutott. Ehhez kellett a brit világsztár feszültebb versenyzése is, hiszen többször meglökte a magyar lányt, ami miatt ki is zárták. Sajnos Jászapáti Petra kiesett, így minden reményünk Andreában az 1000-es futamok során. Nincs könnyű helyzetben, mert az utolsó negyeddöntőbe került, ahol ott lesz Schulting, az 500 méteren ezüstérmes Van Kerkhof és a hazaiak kedvence Shim Suk-hee. Taktikai szempontból itt csak a kivárás segíthet (amolyan Jászapáti-féle módszerrel), mert erőből nagyon nehéz lenne megverni a hollandokat vagy a dél-koreai lányt. 

Férfi 500 méter

Ha 1000 méteren azon bosszankodtunk, hogy mennyire rossz helyről rajtolt a fináléban Liu Shaolin Sándor, akkor az 500 méteren még inkább érvényes az, hogyha valakinek jó rajthelye van, akkor óriási hendikeppel indul. Ezért is lutri sokszor ez a táv, mert hiába vagy te jó erőben, ha kitesznek egy külső pályára, nagyon nehéz beverekedni magad az első kanyar után a belső ívre. Szerencsére mindkét Liu-testvére túlélte a selejtezőket, talán Sándornak volt papíron a nehezebb dolga, Shaoang megoldotta rutinból. 

Liu Shaoang gyorskorcsolya 001

Liu Shaoang (középen). Fotó: Clément Bucco-Lechat/Wikipédia

Az olimpia előtt sokan 1000 méteren tekintették favoritnak Sándort (világranglista helyezése alapján), de mi akkor is azt írtuk, hogy neki 500 lehet a távja. Ezen lett világbajnok anno és két éven át top3-ban volt a világkupában. A selejtezőben Kreugert, Hant és a nagy rivális Elistratovot utasította maga mögé. A negyeddöntőben szerencsére egy könnyű ötösbe sorsolták, talán Shulginov lehet csak ellenfél, de ezt a hármas pályáról meg kell oldania. Shaoangnak egy kicsivel nehezebb a dolga, ott lesz a futamában Lim (1500-as világbajnok) és Hoogerwerf (ranglista top10). Ennek ellenére meglehet a továbbjutás. Szorzók szempontjából az éremre 1.60-at adnak Shaolinnak, amiben én akkora értéket nem látok. Kicsit bátrabbak behúzhatják 4.00-es szorzón a győzelmét, mert egy döntőbeli jó pályával simán meglehet ez is. Shaoang más tészta: 4.50 a dobogó, de benne megvan az a rámenősség, hogy behúzza az érmet, igaz ez nem teljesen az ő távja.

Férfi 5000 méteres váltó

Talán a legnagyobb reményekkel ebben a számban indulunk az éremre, mivel már biztos A-döntősök vagyunk, miután az elődöntőt sikerrel vettük. Rajtunk kívül még három ország képviselteti magát a döntőben, elsőre tehát "magabiztosan" reménykedhetünk egy éremben, de azért lássuk be, ezért nagyon meg kell majd dolgozni. Olimpiai rekorddal kerültek a döntőbe a házigazda dél-koreaiak, nem hiába ők a legnagyobb favoritok az 1.90-es szorzójukkal. Lim Hyo-jun és Hwang Dae-heon személyében van két feltörekvő csillaguk, előbbi megnyerte az 1500 métert. Seo Yira szintén rettentően gyors, őket csak akkor lehet megverni, ha valami nagy hibát vétenek. A második helyre a kanadai csapatot várják (3.25), ahol elnézve Girard és Hamelin formáját, húzhatják a többieket az ezüstig. A két szobatárs nagyon jól motiválja egymást, Girard nyert ugye 1000 méteren, szinte végig az élen ment, elkerülte a bukást is. Pascal Dion B-döntős volt 1500 méteren, míg Cournoyert jó eséllyel a váltóra tartogatják. Neki nem ez volt a legjobb éve, kicsit formán kívül is van, de azért egy négy évvel ezelőtti olimpiai bronzérmesről beszélünk. Akik foghatóak számunkra, azok a Kínaiak. Wu Dajing a legnagyobb név, de ő sincsen csúcsformában. Ezt kéne kihasználnunk, mert a váltónk nem rossz. Burján Csaba a sötét ló, ő még nem versenyzett Pyeongchangban egyéniben, csak a váltóra készül. Liu-testvéreknél sajnos voltak hibák az egyéni futamok során, volt, hogy a taktika nem volt megfelelő, de ezt a váltóban le lehet küzdeni. Egy bronzérem összejöhet! 

20.000 Forint Kockázatmentesen!

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org