A miniszterelnök személye mellett, most már a pártok "teljesítményére" is fogadhatunk az április 3-i országgyűlési választások kapcsán. Hány százalékot érhet el a Fidesz? Mennyit az Egységben Magyarországért?

Bővítették a kínálatot a pártok teljesítményével

A 2022-es magyarországi országgyűlési választás kapcsán eddig csak a leendő miniszterelnök személyére lehetett tippelni, de a jelöltek közül csak Orbán Viktor és Márki-Zay Péter volt a választható listán. Ezt a kínálatot ugyan nem bővítették, azonban, lehet fogadni most már arra is, hogy a 2022-es választáson hány százalékot ér el a két vezető politikai erő. A Fidesz kapcsán a határt 49%-nál húzták meg (felett: 1.90, míg az alatt: 1.80), míg az Egységben Magyarországért esetében 46,5%-nál (felett: 1.80, míg az alatt: 1.90). 

A teljes lakosság körében az Egységben Magyarországért és a Fidesz támogatottságát egyaránt 30-40% között mérik, attól függ melyik oldal és milyen mértékben vezet, hogy mely kutatóintézet adatait nézzük. Ebben azonban nincsen benne azon szavazók aránya, akik nem nyilatkoztak pártpreferenciájukról. A biztos szavazók körében 45-49% környékén mérik mindkét oldalt, így valószínűleg az dönti el az "over" és az "under" sorsát (illetve a választást), hogy a bizonytalanok melyik oldalra voksolnak nagyobb arányban. 

Ahány felmérés annyi eltérő adat

A Fidesz kapcsán a 49% az jelenti, hogy nem feltétlenül tartják reálisnak az 55% körüli/feletti eredményt az irodák, ellenben toronymagas esélyesnek gondolják a Fidesz jelöltjét, Orbán Viktort. Hogy is van ez? Kis különbséggel, de nyerhet a Fidesz? Arra apellálnak a szakértők, hogy 48-49% környékén megáll a Fidesz, míg az ellenzék 45-47% környékén, szűken, de nyernek, míg a kisebb pártok elviszik a maradék 4-5%-ot?

Minden egyes órára jut egy-egy újabb mérés, már mindenki azt várja, mikor lesz hétfő reggel (április 4.), hogy végre ettől a rengeteg adattól és közvélemény-kutatótól megszabaduljunk egy kicsit. Azt ugyanis az elmúlt években megtanulhattuk: semmit sem jelentenek a kutatások. A 2019-es polgármesteri választásokra érdemes visszaemlékezni, amikor egyik kutatócég sem állította, hogy Karácsony Gergely nyerhet. 

Egytől egyig 48-51% között mérték Tarlós Istvánt, akinek így győzelmet jósoltak. Az eredmény: Karácsony Gergely szerzett 50%-ot, míg Tarlós István 44%-ot. Hogyan lehetett ennyire felülmérni? A 2018-as választásokon is szorosabb eredményt vártak, de végül a Fidesz minden várakozást felülmúlva, simán nyert, újból kétharmaddal. Miben más a mostani választás? Abban, hogy az ellenzéki pártok egyetlen listán indulnak, illetve döntő fontosságú nemzetközi és belföldi események történtek.

Ideges mindkét oldal

A választások előtt két héttel viszonylagos nyugalom kerítette hatalmába a kormányt, hiszen mindenhol az jelent meg, magabiztos az előnyük, gond egy szál se! A fölényt azonban felváltotta a félelem és a feszültség, ahogyan közeledünk az ominózus április 3-i dátumhoz. Az utolsó hétre ráfordulva már arról beszélt Orbán Viktor, hogy ez egy szoros választás lehet. 

A tét óriási, pontosan emiatt nem lehet tudni, hogy kire fog szavazni az a 20-30%, aki "bizonytalannak" vallotta magát. Ezt találgatja mindenki. Természetesen, hogy már ezekre is próbáltak mérni adatokat kutatásokkal, de mi történik akkor, ha azok közül, akik biztosan állították, hogy az egyik oldalra szavaznak, meggondolják magukat? A rendszerváltás óta, több választáson is előfordult, hogy az előzetes esélylatolgatások "borultak".

A végére egy észrevétel: amikor az Egyesült Államokban 2020 elején választást tartottak, még az élő fogadási piacon is lehetett jó pénzeket nyerni, ugyanis mind az irodák, de még a szakértők is "benézték" a választási metódust, gyakorlatilag pár órával a szavazás után már győztest kiáltottak, miközben a szavazatok jelentős többségét még számolták, csak kezdetleges eredmények voltak, de mindenki biztosra vette Donald Trump győzelmét, míg a végeredmény: Joe Biden 306, Donald Trump 232 elektorig jutott.

A kínalatot az Unibet oldalán találhatjátok, Politika / Magyarország / Választások (további ajánlatok) szekcióban.

Melyik pártra voksolsz április 3-án? (teljesen anonim szavazás a FÓRUMUNKON!)

Borítókép: Fotó: andriano.cz/Shutterstock

Számlanyitási ajánlat

Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek. Feltételek, időhatárok és kivételek érvényesek.

Bet365 regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org