Párhuzamosan zajlik az olasz Tirreno - Adriatico és a francia Paris - Nice többnapos World Tour verseny, ahol nagy csata játszódik az első helyekért. Pénteken eldőlhet az összetett a Tirrenón, míg Franciaországban sor kerülhet egy különös sprintbefutóra. 

Tirreno - Adriatico: Roglic csak bemelegített csütörtökön

Február végén még úgy volt, Primoz Roglic a tavalyi sérülése óta óvatosabb, nem kapkod a felkészüléssel, Giro d'Italia előtt az első versenye a Volta a Catalunya lesz. Alig pár nappal a Tirreno előtt robbant a bomba, hogy Roglic is a csapatban, vele és a Strade Bianchét kihagyó Wout van Aerttal próbál nyerni az olasz többnaposon a Jumbo-Visma. Az első két nap egyáltalán nem róluk szólt, mind Roglic, mind Van Aert teljesítményén érződött a kihagyás, majd a harmadik napon az oldalszélben meglepték a mezőnyt, csak pár csapat komoly munkájának volt köszönhető, hogy nem tettek szert ott kisebb előnyre Roglicék. 

A negyedik etapon viszont már semmi sem állíthatta meg a szlovént, pedig Wout van Aert a hajrához közeledve bukott, de a Jumbo-Visma lendületben maradt, élen Valter Attilával minden támadásra reagáltak, tudták, ez a hajrá tökéletesen fekszik a szlovénnak, így is lett, hiszen Primoz Roglic megnyerte az etapot. Ez már egy jó alap lehet számukra az ötödik szakasz előtt, ahol egy 13, 1 km hosszú, átlagban 7,4%-os emelkedő várja a mezőnyt, Sarnano-Sassotettóban lesz a hegyi befutó. Egy trükkös hegy vár rájuk, ugyanis az eleje nem olyan nehéz, de amint elhagyják a harmadát, onnantól 8-9% között mozog a meredekség. 

Önmagában viszont abban, hogy ezt a szakaszt is Primoz Roglic nyeri, nincsen érték. A szlovén erőssége a rövid meredekek, ahol a végén kiscsoportos hajrák vannak, esetleg a hosszabb emelkedők, ahol a vége lankásabb, így robbanékonyságát kihasználva nyer. Ez egy hosszú emelkedő, ráadásul a vége meredekebb, pont az olyan versenyzőknek kedvez, mint Adam Yates vagy Enric Mas. Sajnos a head-to-head piacon épp egymás ellen adták a Mas - Yates duót, viszont a szakasz dobogójára érdemes várni a brit versenyzőt, mert az UAE Tour kiemelt hegyi szakaszán is megmutatta, hogy jó formában van, még Remco Evenepoelt is legyőzte. 

Paris - Nice: Melyik sprinter bírja ki az emelkedőket?

A szombati lesz a királyetap a Paris-Nice többnaposon, de előtte még pénteken egy trükkös szakasz vár a mezőnyre. Az elmúlt években megpróbálták úgy időzíteni a versenyt, hogy szombatra mindig nagy nézőközönség előtt legyen csata az összetett menők között, de a péntek az egy átmeneti nap volt. A 6. szakaszon most 2665 méter szintkülönbséget kell ledolgozni, ami már nem feltétlenül fekszik a sprintereknek, de nem is brutális hegyi etap, inkább egy dombos egynaposnak felel meg. A vége viszont inkább a sprinterekről szól, így a nap kérdése az, hogy ki éli túl a falakat?

Az utolsó 35 km-en belül ugyanis lesz két olyan kis fal, mint amiket a belga egynaposokon szoktunk látni, ezek a 15%-ot meghaladják meredekségben, egy szimpla sprinter nem biztos, hogy kibírja őket - hiába alig pár km csak az össztávból -, de könnyedén lehet, hogy nem is ez lesz a döntő, hanem az, hogy a befutó 4%-os meredekségű, ez nem egy Groenewegen vagy Merlier szintű sprinterre van tervezve, hanem Mads Pedersenre. A dán kiváló formában van, nyert már szakaszt is a versenyen, egyre jobban bírja az ilyen dombosabb etapokat, mellette pedig fontos kiemelni a Bryan Coquard, Magnus Cort és Matteo Trentin hármast, akiknek szintén feküdhet egy ilyen etap. 

Mi az EF versenyzője, a korábbi sárga trikós Magnus Cort dobogója mellett kardoskodunk. A dán profi kiválóan kezdte a szezont, két szakaszt is nyert a Volta ao Algarve többnaposon, ezekből egyik mondhatni egy hegyi befutós sprint volt, míg a másik egy sík etap végén, többek között Fabio Jakobsent is legyőzte. A Paris - Nice 2. etapján 3. helyen végzett, a sebessége megvan hozzá, bírja az ilyen emelkedőket, ráadásul jó formának örvend, neki kifejezetten fekszik az ilyen 3-4%-os emelkedő a befutónál. 

  • Kerékpár tippek

    Tirreno - Adriatico 5. szakasz: Adam Yates dobogón végez
  • Paris - Nice 6. szakasz: Magnur Cort dobogón végez

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Tokió, 2021. július 22. Valter Attila kerékpárversenyző edz a Fuji-tó mellett Kawaguchikoban, 2021. július 19-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás/MTI Fotószerkesztőség