Tizennégy év sem lenne elég elhagyni

Szabi
2022 júl 25. 07:07
1 hozzászólás

Tenisz Rafael Nadal Roland Garros Grand Slam

Sok szempont szerint lehet rangsorolni a teniszpályán elért sikereket, lehetnek eltérő véleményeink róluk, de ameddig évente egyszer rendeznek Roland Garrost Parizsban, addig még tizennégy tornagyőzelemmel koronázott látogatás sem lenne elegendő egy teniszezőnek ahhoz, hogy elhagyja Rafael Nadal sikereinek számát a fények városának salakján.

Amennyiben elfogadjuk azt a vitatható álláspontot, hogy mindegyik Grand Slam egyenrangú a presztízs szempontjából is, akkor Rafa teljesítményének felülmúlása igényli a legtöbb időt. Érzékeltetés okáért, játszadozzunk el azzal a gondolattal, hogy ha berobban egy új tehetség és tizennyolc éves korától kezdődően minden évben nyer Párizsban, akkor is már harminckét éves lesz amire egyenlíti Nadal rekordját! Ez a kihívás még nehezebbé válhat, mert az immár harminchat éves spanyol bajnok tovább növelheti győzelmeinek számát a következő években.

Hozzáállás és játékstílus által fenntartott folytonosság

Tizenhét évvel ezelőtt lépett először a Philippe Chatrier Stadion izzó vörös salakjára és azóta száztizenkét meccset nyert és csak hármat veszített, ami 97%-os sikerarányt mutat a Roland Garroson. Rendkívüli folytonosságának felvázolt összképéből nem hiányozhatnak a többi rangos eseményeken elért eredményei sem. Nadal pályafutása során hatvanöt Grand Slamen indult, amelynek több, mint egyharmadát, pontosabban huszonkettőt meg is nyert. Hajmeresztő elgondolni, hogy ha azt a nyolc döntőt is megnyerte volna amit még játszott, akkor közel felét nyerte volna azoknak a Grand Slameknek, amelyeken indult.

Rafael Nadal (Fotó: Leonard Zhukovsky/Shutterstock.com)

Sikersztorija talán az egyik leginspirálóbb a sportvilágban, amelyben az adottságok felismerése és azoknak egy hatékony harcigépezetté való összerakása valamint folyamatos fejlesztése egy szinte verhetetlen taktikai meglátást építettek. A nyomásgyakorlás olyan biztonságos módját űzi, amely egy örvényhez hasonlítható, mert nem sokat tehettek/tehetnek ellene játékostársai és minél jobban “elkapta” őket, annál nehezebb volt “kimászniuk” a szorítóból. Általánosságában nézve, Nadal játékának rizikófaktóra alacsony, viszont fergeteges pörgetésével, a labdaívek magasságának váltakoztatásával, valamint fáradhatatlan lábmunkájával folytonosan kényelmetlen az ellenfelei számára.

Az tény, hogy akkor is ha egy virtuóz nyerő ütéssel nyered meg a labdamenetet és akkor is ha hibába/rövid válaszra hajszolod ellenfeled, az eredménytáblán egy pont értéke csupán egy pont marad. Melyiket teheti gyakrabban egy teniszező? Nagy valószínűséggel az utóbbit. Ezt bizonyítja az idei Roland Garros átfogó mutatója is, ami szerint a meccsek nyerteseit nem a győztes ütések száma, hanem a hibák száma döntötte el. Azt is érdekes tudni, hogy a rangos francia tornán több mint kétszer annyit hibáztak a játékosok, mint ahány nyerőt ütöttek. Félreértés ne essék, Nadal soha nem várt és most meg pláné nem vár meghívót, hogy zárja a pontokat, de stílusának alapjaira építi az indítványozó jelleget és ameddig az alapok kitartanak addig tovább fejlődhet még harminchat évesen is. Mindehhez a világhírű mentális acélossága továbbra is biztosítani fogja a keretet.

Rafael Nadal (Fotó: Leonard Zhukovsky/Shutterstock.com)

Megtörténhet, hogy a 21 Grand Slam-győzelemmel rendelkező Novak Djokovic a következő néhány évben elhagyja a spanyol játékos rangos győzelmeinek számát, de rengeteg víznek kell lefolynia a Dunán, hogy valaki ugyanazon Grand Slamet legalább tizennégyszer nyerje. Ezért, statisztikai szempontból nehéz találni egy kimagaslóbb rekordot a Rafáénál. Nektek mi a véleményetek? Mikor tudja majd megdönteni valaki a spanyol játékos csúcsteljesítményét?

Rafael Nadal nyeri a 2023-as Roland Garrost  4.00

Fogadj teniszre!

18+ Részvételi feltételek érvényesek! Játssz felelősen! BeGambleAware.org

Az odds a Betfair fogadóirodától származik és a következő időpontban volt érvényes: 2022.07.25., 07:05.

Borítókép: Rafael Nadal (Fotó: Leonard Zhukovsky/Shutterstock.com)

Számlanyitási ajánlat

Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek. Feltételek, időhatárok és kivételek érvényesek.

Bet365 regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.orgHozzászólások 1

naxosz
naxosz
2022 júl 25. 19:08

54 éves vagyok. Szeretnék addig élni.Azt gondolom azzal kiegyeznék :)))

Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Számlanyitási ajánlat

  • Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek. Feltételek, időhatárok és kivételek érvényesek.

Bet365 útmutató
Bet365 regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org

Tenisz hírek

csabax hozzászólt
2022 szept 23. 20:16
Bővült.

Eddig: Pelé, Muhammad Ali, Michael Jordan.
Mostantól: Pelé, Muhammad Ali, Michael Jordan, Roger Federer.
peshark hozzászólt
2022 szept 16. 16:59
Idézetet írta: Pozzato Dátum szeptember 15, 2022, 20:28:51Eredetileg úgy volt, hogy 2020 február végén Egyesült Arab Emírségekbe eljuthatok, megnézem egy meccsét, de jött a kínaiktól a covid, én se utaztam, Federer sem volt ott. Aztán tavaly Svájc és az év második fele, reménykedtem, de az is korán eldőlt. Idén kivártam, hogy jövőre talán valahol megnézhetem, sajnos nem sikerült.&n
Pozzato hozzászólt
2022 szept 16. 16:11
Idézetet írta: gerry Dátum szeptember 16, 2022, 08:33:05Pozzato, honnan tudtad, hogy ő is indul?  :o


@gerry mindent tudunk, mindent látunk!

Még több Tenisz