Lusail stadion Katar Lusail stadion építése Katarban. Fotó: Noushad Thekkayil / Shutterstock.com

Több ezer munkás halálával épülnek a katari vb-stadionok

SPF Team 2021 ápr 3. 18:58 4 hozzászólás

Foci katar stadion foci vb 2022

Évekig tartó nyomozás végén az amerikai ügyészség azt állította, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) több egykori tisztségviselője is pénzt kapott, szavazatokért cserébe. Tehát megvesztegetéssel ítélték oda Oroszországnak a 2018-as, míg Katarnak a 2022-es világbajnokság rendezési jogát. Ha ez nem lenne elég, a katari stadionok súlyos áldozatokkal járnak!

Jól mutatja a FIFA működését, hogy mindenféle ügy mellett kiáll, például rasszizmus, de mégis hiteltelenné válik a teljes szervezet, hogy a korrupciós ügyek után is kitartanak a katari vb-rendezés mellett. Az olajvagyonból működő közel-keleti ország nem híres a labdarúgásról, ennek megfelelően stadionjai sincsenek, legalábbis olyan színvonalúak, amik egy világbajnokságon is megállnák helyüket. Ezért hatalmas építkezésekbe kezdtek, van olyan építmény, melyet csak fejlesztenek, ilyen például a Khalifa International Stadion, de a többségük jelenleg is épül.

A lenti képen látható Lusail Stadion alapkőletétele 2017-ben volt, elméletileg idén májusban kerül átadásra. Összesen 80 ezer férőhelyes lesz, és annyira modern, hogy a VIP-szolgáltatások mellett, szinte mindent napenergiával fognak működtetni. Ha már úgyis hőség van többnyire arrafelé, egész jó ötlet hasznosítani a természet adta lehetőséget. Ezzel még nem is lenne baj, de az építkezések során a meleg ellen nem biztosítanak megfelelő munkakörülményeket, és mintha ez nem is lenne fontos az ország vezetésének, hiszen nem sokat tesz a dolog ellen, ahogy a FIFA sem.

Lusail stadion. Fotó: Noushad Thekkayil / Shutterstock.com

Legújabb információk alapján, melyeket a Guardian tett közzé, 2010 és 2020 között nagyjából 6500-an haltak meg az építkezések során. Nagyrészt indiai, bangladesi nepáli, sri lankai és pakisztáni vendégmunkás halálát eredményezte a korrupcióval odaítélt világbajnokság. Papíron nem ennyi az áldozat, a szervezők szerint természetes halál érte a munkásokat, kevesebb mint 50 esetet tartanak nyilván munkahelyi balesetként. A szervezők szerint nem valósak a számok, a FIFA is azt állítja, hogy ennyire kevés balesettel még egyetlen világesemény előkészületei sem jártak.

A világ legnagyobb költségvetéssel készülő világbajnokságához egy komplett, új város is felépítésre kerül. Szívmegállásban hunyt el a többség, amit hőguta okozott. A fenti képen látható stadionnál például Lusail város simán elnézi, hogy az építkezést végző vállalat visszatartja a béreket, ezzel kényszerítik a dolgozókat arra, hogy pihenőidő és étkezések nélkül, a 40-50 fokos hőség ellenére folyton melózzanak. Ha nézzük majd a vb-meccseket, vajon ez a sok áldozat eszünkbe fog jutni, vagy csak szimplán várjuk a jó focit és kötjük a fogadásokat légkondis szobáinkban ülve?

Világbajnokság 2022 - Végső győztes

  • Brazília - 7.00
  • Franciaország - 7.00
  • Anglia - 9.00
  • Belgium - 10.00
  • ...
  • Magyarország - 1001.00

100%-os első befizetési bónusz akár 35.000 Ft-ig

Regisztrálj és igényeld a Bankonbet 100%-os első befizetési bónuszát, akár 35.000 Ft-ig.

Bankonbet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Lusail stadion építése Katarban. Fotó: Noushad Thekkayil / Shutterstock.comHozzászólások 4

sunik29
sunik29
2021 ápr 5. 23:42

Ja es óránként, nem naponta 2000 ember hal éhen a világon lehet, hogy van közöttük bangladesi , nepáli , pakisztáni is . Es mi bettelunk , meccset nézünk eszünk a friss sonkából jó étvággyal meg szerencse hogy az disznó hús , hogy is mondtak nekem a pakisztaniak ''gusztustalan''.

Chan
Chan
2021 ápr 6. 07:37

Ezek elkerülhető halálesetek lettek volna, ha megfelelő körülményeket biztosítanak, vagy például ha Katar nem rendez vébét, aminek egyébként semmi értelme. A munkahelyi halálesetek eltusolása nem csak foci esetén, más területen sincs rendben, de ha nálad belefér, megértem, mindenki máshogy gondolkozik. Ha egy magyar gyárban valaki meghal a cég mulasztása miatt, ezek alapján mondhatnák, hogy figyeljetek, ez van, sokan meghalnak éhezés miatt, szóval nyelje be a család, hogy apuka a szalagon a cég hibájából meghalt.

sunik29
sunik29
2021 ápr 6. 10:26

Egyet ertek hogy ez nem helyes !! En úgy értem , hogy túl kicsi vagyok, hogy változást érjek el , rosszul sem fogom erezni magam a felelős helyett ,az empátia hiányát pedig a felelős vezetőkön kell számon kérni. A cikk utolsó mondata nekik kellene szólnia , nehogy mar ez is a mi bűnünk legyen meg akkor sem ha mi vagyunk a rangletra aljan mint fogyaszto.

hillandkimi
hillandkimi
2021 ápr 6. 14:50

Olcsó munkaerő... Pótolhatóak. Egyiptomot, Romát, vagy Athent sem bejelentett, szakemberek építették fel. Most csak modern rabszolgaságnak hívjuk.

Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100%-os első befizetési bónusz akár 35.000 Ft-ig

  • Regisztrálj és igényeld a Bankonbet 100%-os első befizetési bónuszát, akár 35.000 Ft-ig.

Bankonbet útmutató
Bankonbet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Beszélgetés: Foci hírek

SPF Infó hozzászólt
2024 júl 16. 07:55
Kuznyecov ügyében csalás miatt feljelentést tesz a DVTK

A Diósgyőri VTK csalás miatt feljelentést tesz a labdarúgócsapat korábbi vezetőedzője, Kuznyecov Szergej ügyében.


Az egyesület honlapjának hétfői beszámolója szerint a szakember jogi képviselői a februári menesztést követően eljárást kezdeményeztek a klub ellen a nemzetközi szövetségnél (FIFA), amely ideiglenesen kizárta a miskolci klubot az átigazolásból.
   
"Álláspontunk szerint a Kuznyecov Szergej ügyben készült FIFA-beadványban, az ügyben jelentőséggel bíró angol nyelvű fordítások mindegyikéből kimaradt, hogy Kuznyecov magyar állampolgárként kötött szerződést, ezáltal megtévesztésre került a FIFA, mivel az iratokból nem derült ki számára, hogy korábbi vezetőedzőnk magyar állampolgár is. Erre való tekintettel ugyanis jogvitája a DVTK-val nem tartozna a FIFA hatáskörébe, hanem a magyar nemzeti jog hatálya alá tartozik. Kuznyecov Szergej egyébként munkaügyi pert is indított klubunk ellen Magyarországon - ez esetben magyar állampolgárként" - mondta Dányi Szilárd, a DVTK jogi képviselője.
   
Bajúsz Endre sportigazgató arról számolt be, a klub mindent megtesz annak érdekében, hogy a FIFA ideiglenes döntését megváltoztassa, de ha a fellebbezések sikertelenek lennének, vagy rövid időn belül nem eredményeznék az átigazolásból való kizáró határozat visszavonását, a DVTK akkor is biztosítani fogja az átigazoláshoz való jog visszaszerzését.
   
"Vagyis a most szerződtetni kívánt játékosoknak lesz játékengedélyük, így ezen ügy a DVTK labdarúgócsapatának szakmai működését semmilyen formában nem befolyásolja majd" - szögezte le a sportvezető.
   
Az OTP Bank Liga 2023/24-es idényét újoncként hetedik helyen záró DVTK három nappal a tavaszi rajt előtt bontott szerződést a Diósgyőrbe 2022 őszén érkezett Kuznyecovval, mivel az akkori megfogalmazás szerint "senki nem lehet fontosabb, mint a klub".

forrás: MTI
csabax hozzászólt
2024 júl 13. 10:02
Idézetet írta: Admin Dátum július 10, 2024, 15:41:14Ezek alapján a magyar foci is egy nagy csalás, mert azonos a tulaj. :)
Igen, az, csalás.
Admin hozzászólt
2024 júl 10. 15:41
Idézetet írta: csabax Dátum július 07, 2024, 15:04:11Az UEFA engedėlyezte a ManCity ės a Girona, illetve a Man United ės a Nice indulását a BL-ben, illetve EL-ben. Pedig azonosak a tulajok.
Tehát adott esetben legálisan lehet majd csalni.

Volt az a pènz...  :)

Ezek alapján a magyar foci is egy nagy csalás, mert azonos a tulaj. :)

Mindeközben a Liverpoolt is működtető FSG a francia Bordeaux focicsapatát vásárolná meg, de a vörösöket még nem fenyegeti az a veszély, hogy BL-t vagy EL-t kell játszaniuk francia sorstársaikkal, mert utóbbiak a másodosztályban tanyáznak, pedig valamikor mekkora klub volt.

https://insidersport.com/2024/07/10/liverpool-owners-fsg-considering-fc-bordeaux-buyout/

Még több Foci