Teniszező 002

Többet kellene dolgozzanak pénzükért a hölgyek a Grand Slam-tornákon?

Szabi 2021 jan 27. 12:08 Szólj hozzá!

Tenisz

Nézzük, hogy mennyire reális egy francia volt világelső és kétszeres Grand Slam-győztes vágya, hogy a nők is öt játszmás döntőkben vívjanak meg a legrangosabb tornákon. 

Amélie Mauresmo, állítólag, azt szeretné, hogy a női Grand Slam-döntők öt játszmás formátumban legyenek megrendezve, mivel egy magasabb fizikai és sportolói szintre emelné azokat.

Ez az álláspont roppant érdekes a teniszvilágnak egy olyan időszakában, amikor már az is megfordult egyesek fejében, hogy a férfi Grand Slam-tornák egyéni versenyszámait is csökkentsék három szettesekre. A téma tovább szítja azt a hosszú ideje tartó vitát is, amelynek tárgya, hogy legyenek vagy sem a férfi és női díjak egyenlő értékűek. Erre térek ki a következő sorokba.

Induljunk el onnan, hogy az a sportszerű ha a nőknek is ugyanolyan nyereményekre van lehetőségük szert tenni, mint a férfiaknak. Ez nem kellene téma tárgya legyen még akkor sem, ha volt olyan álláspont, amely azzal a ténnyel érvelt, hogy jelenleg a női tenisz nem örvend akkora érdeklődésnek, mint a férfi tenisz és emiatt ez a versenyszám kevesebb pénzt termel a szervezőnek. Ha így éreznek egyes tornák tulajdonosai, akkor törekedjenek ők különböző lehetőségekkel több reflektorfényt vonzani a női versenyszámra is. Nem a tulajdonosok pénzszerzési lehetősége kellene az elsődleges legyen ebben a témában. Azt tudjuk, hogy a pénz az pénz mindenkinek és a költségek ugyanazok függetlenül a nemtől.

Amélie Mauresmo (Fotó: Lee Torrens / Shutterstock.com)

Ugyanakkor, az egyenértékű díjazást a fizikai és a mentális erőfeszítés egyenlősége sem kellene szabályozza. Nem várhatunk el egyforma teljesítményt a két nemtől. Döntsék el hozzáértő szakemberek (orvosok) külön-külön mindkét nem számára, hogy mekkora lehet az egészséges megterhelés nagysága. Csak a száraz megfigyelése annak, hogy a hölgyek nem öt szettes, hanem három szettes meccseket játszanak, nem kellene befolyásolja a nyereményeket. Ha az említett szakemberek alátámasztják azt, hogy ugyanúgy, mint minden WTA-tornán, a Grand Slameken is a női meccsek csak maximum három játszmásak legyenek (még akkor is ha a fordulok között általában egy nap szünet van), akkor ezt kell elfogadni.

Csak statisztikai érdekességként említem, hogy 1984 és 1998 között a WTA-világbajnokság (WTA Finals) döntői, melyek New Yorkban, a Madison Square Gardenben zajlottak öt szettes formátumban voltak megrendezve. Az 1998-as fináléban Martina Hingis 7-5, 6-4, 4-6, 6-2-re győzte le Lindsay Davenportot.

Nektek mi a véleményetek?

100%-os befizetési bónusz akár 35.000 Ft-ig

Regisztrálj még ma és igényelj egy 100%-os első befizetési bónuszt, akár 35.000 Ft-ig a Powbet fogadóirodánál.

Powbet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100%-os befizetési bónusz akár 35.000 Ft-ig

  • Regisztrálj még ma és igényelj egy 100%-os első befizetési bónuszt, akár 35.000 Ft-ig a Powbet fogadóirodánál.

Powbet útmutató
Powbet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Még több Tenisz