Két déli ország mérkőzése lesz, amelyek bármikor képesek nagy meglepetésre, akár pozitív, akár negatív értelemben is. Megint elmondható, hogy ez lesz Horvátország utolsó nagy tornája, ha kvalifikálnak a 2024-es Európa-bajnokságra? Ebben akadályozná meg őket Törökország. 

2023 márc 28. 20:45

Horvátország még mindig a múltból táplálkozik

Sokan visszavonultak már a 2018-as és a 2022-es aranycsapatból, akik kétszer is érmet szereztek a világbajnokságokon. Hihetetlen sorozat ez tőlük - nem hiába a mi kutyánk kölykei -, gyakorlatilag a mostani csapatuk pár kényszerű változatás miatt (sérülés, visszavonulás), hasonló, mint amivel a vb-n bronzérmet nyertek. Az egy masszív gárda volt, akiknek leginkább akkor ment, amikor nagyobb csapatok ellen kellett játszani. 

A jelenlegi keret alapköve a 37 éves Luka Modric, középpályán kiegészülve a Brozovic - Kovacic duóval, elől Perisic és Kramaric, összeszokott társaság. Mondhatni, Zlatko Dalic irányítása alatt a múltból él a válogatott, hiszen az átlagéletkor 28 év, de ezt elsősorban az említett játékosok húzzák fel, védelemben már Gvardiolék révén megtörtént a fiatalítás, középpályán pedig már ott toporog Vlasic és Majer. 

Törökország Horvátország
Luka Modric (Fotó: DarioZg / Shutterstock.com)

Az említett mérkőzésen abszolút fölényben játszottak Wales ellen, ahol elkezdődött a Gareth Bale utáni korszak. A vendégek szempontjából volt ez hízelgő eredmény, hiszen Wales 37%-ban birtokolta a labdát, mindössze egyetlen kaput eltaláló lövésből egyenlítettek a mérkőzés hajrájában. A találkozó korábbi fázisát a horvátok uralták, simán eldönthették volna a mérkőzést, Kovacic is ajtó-ablak helyzetben rosszul döntött, míg Perisic egy szemfüles kapufát rúgott a 82. percben, valószínűleg ott ment el a győzelem a horvátoknál. 

Luka Modric a 92. percben jött le a pályáról, pacsizott mindenkivel, tudták a horvátok, ez a győzelem zsebben van, mert Walesnek köze sem volt a mérkőzéshez. Alig ült le Modric a kispadra, jött egy hatalmas bedobás - pont úgy, mint a Csehország - Lengyelország meccsen -, amiből gólt szerzett Wales. Erre készülhetnek a jövőben a nagyobb csapatok, hogy az esélytelenebbek hasonló húzással próbálják meglepni őket. Pár nap leforgása alatt, ez volt a második ilyen eset. 

Meglepődtek a törökök

Örményországban kezdte az Eb-selejtezőket Törökország, ahol a hazaiak egy kontrából lepték meg a törököket. Stefan Kuntz szövetségi kapitány a védelemben próbált ki új embert, nem biztos, hogy ez volt a legjobb megoldás, Ferdi Kadioglue nyolcadik, míg Onur Bulut második válogatottságának örülhetett, korai bekapott gólnak már kevésbé, de később épp Bulut gólpasszából egyenlített a török gárda. Kökcü hatalmas átlövésére nem tudott reagálni az örmény védelem. 

A második félidőben egy gyorsan elvégzett szemfüles szabadrúgásból egy kiugratás lett, amivel szinte egyedül mehetett a csereként beálló Kerem Aktürkoglu. A törökök hiába birtokolták többet a labdát, góljaikon kívül komoly helyzeteik nem igazán voltak. Ez nem jó előjel a horvátok elleni rangadó előtt, ugyanis Törökország igazán komoly tétmeccset utoljára két éve nyert (Kuntz-éra alatt még nem sikerült nyerni rangosabb, téttel bíró derbit). 

Elég a döntetlen is?

Törökország és Horvátország 2000 óta 8 mérkőzést játszott egymás ellen, amikből 6 volt tétmeccs. Összecsaptak Eb-n, Eb- és vb-selejtezőkben is. Érdekesség, hogy a 8 mérkőzésből a rendes játékidőben 5 végződött döntetlennel. Eléggé ritka, hogy két válogatott ilyen rövid időn belül ennyi döntetlent érjen el egymás ellen, mondhatni kiegyenlítettek az esélyek most is. A törökök nem kiemelkedőek, viszont szemfülesek, míg a horvátok képesek figyelmetlenségből gólt kapni. 

  • Törökország - Horvátország tipp

    Döntetlen
    Unibet
    3.30

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Hakan Calhanoglu (Fotó: ph.FAB / Shutterstock.com)