Tour de France: Jöhet egy meglepetés?

Nagy Bence
2019 júl 18. 20:50
Szólj hozzá!

Kerékpár Tour de France Geraint Thomas Julian Alaphilippe

Az idei Tour de France nem bővelkedik az időfutamokban. Az egyenkénti távja 30 kilométer alatti, de itt is kialakulhat komolyabb különbségek. Geraint Thomas átveszi összetettben a vezetést?

13. szakasz: Pau - Pau (27,2 km: egyéni időfutam)

A keddi pihenőnapot követő két etap is a regenerálódásról és felkészülésről szólt az összetett esélyeseknek. Kell is az erő, ugyanis jön a hétvége, amely brutális lehet. Egyenkénti időfutammal kezdenek pénteken, majd szombat és vasárnap egyaránt hegyi befutóval végződő szakasz vár a mezőnyre. Nem lesz alibizés, kőkemény tempó várható. Érdemes kicsit visszamenni a történelemben, mivel hasonló etapok során megfigyelhető volt, hogy az összetettben favoritok rendre jól szerepeltek a kronókon. 

Bradley Wiggins győzelme alkalmával a Sky két versenyzője állt a két hegyi etapot megelőző egyenkénti első két helyén, de 2013-ban is hasonlóak voltak a körülmények a hegyi egyenkénti után. Véletlenek nincsenek, pláne egy 27,2 km-es távon. Mivel hétvégén jönnek a hegyek, segítők nem hajthatják ki magukat, mert egy csapat már csak 8 fős, legjobb esetben is csak 7 segítője lehet egy összetettben jó helyezésre aspirálónak. 

Julian Alaphilippe (Fotó: kovop58 / Shutterstock.com)

A pálya eleje technikás, illetve a vége, közte hosszas egyenesek lesznek. Várható egy kisebb oldalszél, de a mereked emelkedők is nehezítik majd a versenyzők dolgát. Érdemes kiemelni a Côte d’Esquillot-t, mely körülbelül féltávnál található. Aránylan nem lenne megerőltető (1,1 km és 8%), de lesznek a vége felé 17%-os részek is. Nehéz egy ilyen "falon" elkapni a ritmust, hogyan érdemes rá megfelelő tempóban felmenni. 

Először nézzük a legnagyobb esélyesest. Wout van Aert (1.65) élete első háromhetesén szakaszt nyert, nem is akármilyen mezőnyben. Egy sprintben verte az elitet, most jöhet az időfutam. Eddig nem foglalkozott annyira az országúti kerékpárral, de idén úgy tűnik, hogy "érdekli" ez a szakág is. A Critérium du Dauphinén rommá verte a mezőnyt az egyenkéntin. Az az időfutam hasonlított a mostanihoz, távja is mindössze 1 km-rel volt rövidebb. Egyedül a holland volt képes 46 km/h feletti átlagra, fél percet adott a másodiknak. 

Egybehangzó információk szerint, egyértelmű esélyese a pénteki egyenkéntiknek. Még honfitársa, Thomas De Gendt is azt írta a blogján, hogy még "belülről" is úgy érzik, ő nyerhet. Geraint Thomas lehet a riválisa az eddigiek alapján (3.00). Az emelkedőkön egyben volt, de az tudható nála, hogy a felkészülése nem sikerült a legjobban. Kérdés, hogy ez mennyire érintette az időfutamokat, ahol idén még nem végzett 9. helynél előrébb, pedig 4 alkalommal vett részt egyenkéntiken 2019-ben. 

Kik szólhatnak bele?

Wout van Aert egyik riválisa épp csapattársa, Tony Martin lehetne. A Katushánál az egynaposok felé próbálták terelni, de a német is rájött, ebben nincsen jövő számára. Mióta a Jumbo-Vismát erősíti, kezd újból szép eredményeket elérni az egyéni időfutamokon. A dobogóra azonban többen is pályáznak, főleg a Sunweb és a Deceuninck-Quick Step csapataiból. Előbbiből Soren Kragh Andersen szerepelhet a legjobban, aki jó szezont fut idén is. Időfutamban az elitben tartozik és már többször is bizonyította, hogy a kisebb emelkedők sem jelentenek számára problémát.

Számlanyitási ajánlat


Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek. Feltételek, időhatárok és kivételek érvényesek.

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Amolyan sötét ló lehet Chad Haga, azonban nála érdemes tudni, hogy második háromhetese idén, illetve a Giro d'Italia zárószakaszán azért tudott nyerni, mert hosszú időn át készült rá, feltérképezte a pályát, tisztában volt a körülményekkel. Haga számára a francia körverseny csak bónusz. Michael Matthews versenyben van a zöld trikó második helyéért, de érdekes csütörtöki etapot tudhat maga mögött. Tempót ment, majd nem vett részt a hajrában a szökés során, utána visszaesett a főmezőnybe. Érthetetlen volt, amit csinált, de az is lehet, hogy az időfutamra készült, amiben sokat fejlődött. 

A belga Quick Step versenyzői hagyományosak jók az egyenkéntiken. Julian Alaphilippe vezet összetettben. A sárga trikó kötelez, de a franciák szupersztárja a kronóknál is a jobbak közé tartozik. Megvan az esély rá, hogy megtartja a sárga trikót, sőt, akár még első ötben is végezhet. A pálya szintrajza kedvezhet neki, ilyen távokon azért még jól szokott menni (nem olyan hosszú neki). Érdemes figyelni Kasper Asgreenre is, aki óriási tempóra képes, emelkedő annyira nem kedvez neki, de ahogyan Lampaert, úgy a dán is odaérhet az első tízbe. 

Ha igazán nagy szorzóban gondolkodunk, akkor érdemes szétnézni azok között, akiknek papíron kevesebb az esélyük a dobogóra, de mégis odaérhetnek "meglepetésként". Közülök kiemelkedik Nelson Oliveira. A portugál a Movistar versenyzője, aki egyike a legalulértékeltebb időfutammenőknek. Mielőtt 2016-ban a spanyol csapathoz került, már voltak szép eredményei egyenkéntikről, de a Movistar hozta meg számára az áttörést. Alábbi eredményeket hozta össze minimum 25 km hosszú időfutamokon az elmúlt három évben:

Nelson Oliveira top10-es helyezései időfutamokról (2016-tól)
- Tour de France (2016): 3. hely (táv: 37,5 km)
- Olimpia (2016): 7. hely (táv: 54,6 km)
- Európa-bajnokság (2016): 4. hely (táv: 45 km)
- Világbajnokság (2017): 4. hely (táv: 31 km)
- Tour de Suisse (2018): 10. hely (táv: 34 km)
- Vuelta a Espana (2018: 7. hely (táv: 32 km)
- Világbajnokság (2018): 5. hely (táv: 52,5 km)
- Európai játékok (2019): 2. hely (táv: 28,6 km)

Alig volt olyan időfutama hosszabb távokon, amikor ne fért volna be az első tízbe. Az is látszik, hogy a dobogó csak elvétve jött össze. A 2016-os bronzérmét a francia körversenyről a riói olimpiának köszönheti. Sokan arra "pihentek", amit kihasznált a portugál versenyző. A mostani időfutamon mit használhat ki? Hogy a szakág legjobbjai nem indultak, esetleg már kiestek: Rohan Dennis, Chris Froome, Tom Dumoulin vagy épp Victor Campenaerts. 

Ha így szemléljük az eseményeket, akkor az a 8 top10-es helyből bizőny 6 alkalommal végzett volna dobogón. Természetesen ez sokat nem lendít Oliveira helyzetén, sok függ attól, hogy a Movistar hagyja-e menni. Az látszott, hogy a felkészülés során rendben volt közvetlen a Tour de France előtt. A szorzó óriási az esetleges dobogójára, de 2016 után újból reális esély nyílik rá, hogy szép eredményt érjen el időfutamon. 

Borítókép: Geraint Thomas (Fotó: Radu Razvan / Shutterstock.com)

Unibet TV

Fogadj kockázatmentesen akár 20 000 Forintért és nézd a meccseket élőben az UNIBET TV-n!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • 13. szakasz: Nelson Oliveira dobogón végez
    17.00 UnibetSzólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Nagy Bence

Nagy Bence

ROI 3.91 %

december

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

Unibet TV

  • Fogadj kockázatmentesen akár 20 000 Forintért és nézd a meccseket élőben az UNIBET TV-n!

Unibet útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Tour de France 2019

Pozzato hozzászólt
2019 júl 30. 11:43
Egan Bernal az elmúlt két évben a World Tour versenyeken:
- Tour de France: 1. hely
- Svájci körverseny: 1. hely
- Párizs - Nizza: 1. hely
- Kalifornia körverseny: 1. hely
- Romandiai körverseny: 2. hely
- Katalán körverseny: 3. hely
- Santos Tour Down Under: 6. hely

Tavaly második helyről feladta a katalán körversenyt, meg volt még e
Assassin hozzászólt
2019 júl 29. 21:30
Én is megköszönöm Pozzatonak a szervezést, és gratulálok mindenkinek. Sajnos, az utolsó szakaszokra már nem tudtam tippet beküldeni, de így sem maradt bennem túlságos hiányérzet.

Kapcsolódó cikkek