Kényes kérdés firtatja már jó pár éve a teniszrajongók fantáziáját, éspedig az, hogy be lesz-e szúrva még egy Grand Slam torna a versenynaptárba? A jelenlegi négy torna (Ausztrál Open, Roland Garros, Wimbledon és US Open) a legrangosabb események a teniszvilágban, a legnagyobb érdeklődésnek örvendenek. Van hely egy ötödiknek?

Nehéz a szakítás a hagyományokkal

Azt tudni kell, hogy az említett versenyek a gyökeres tekintélyüket hosszú évek hagyományával, közismertségükkel, elismertségükkel és jellegzetes hangulatukkal vívták ki maguknak. Az ilyesmi nem egyik napról a másikra történik. Ezenkívül, nagyon jól, és főleg arányosan tükrözik azokat a játékfelület borításokat, amelyek manapság honosak az élvonalú tornákon.

Wimbledon 003

Wimbledon (Fotó: Yuri Turkov / Shutterstock.com)

A játékosok már többször is kifejezték elégedetlenségüket a versenynaptárral szemben, arra utalva, hogy ez jelenleg túl hosszú és fárasztó számukra. Még egy Grand Slam beszúrása a szezont még jobban megnehezítené. Így is, lehet nem csak én érzem ezt, az utóbbi időben már az év utolsó Grand Slam tornájára, a US Openre is nagyon fáradtan érkeznek a játékosok, kifacsartnak látszanak vagy éppen el se jutnak (mint például sok neves játékos a tavaly). Sok kérdésbe ütközhetünk ezen a témán elmélkedve. Mikor lehetne megrendezni és milyen borításon? Mint már említettem, a különböző borítású tornák előfordulásának gyakorisága jól van tükrözve a négy híres torna által, két Grand Slam torna kemény felületen, egy füvön és egy salakon. Így arányos, és kiegyensúlyozott mert a legtöbb verseny jelenleg kemény felületen zajlik. Logikus, hogy mindegyik Grand Slam a szezonnak egy bizonyos borításra való összpontosításának végére került, ezért nehéz egy újnak helyet találni és rengeteg vég nélküli vita venné el kezdetét ezzel kapcsolatban. A jelenlegi Grand Slamek időpontjait se lehetne igazán ide-oda tologatni, hogy helyet szorítsanak egy újnak, mert akkor felborulna az egész logika a naptár kialakításában és a különböző földrészekre jellemző időjárás is nagyon behatárolná a lehetőségeket. Az ilyen méretű torna megszervezéséhez szükséges infrastruktúra talán a legmegoldhatóbb vetülete a kérdésnek, mert pénz kerülhet előbb vagy utóbb, de ez korántsem elég, mert megint egy kérdésbe botlanánk, éspedig abba, hogy hol tartanák.

Indian Wells 001

Indian Wells (Fotó: Jimmie48 Photography / Shutterstock.com)

Indian Wells lenne a tökéletes helyszín?

Sokan azt mondják, hogy az olyan nemzetek mint az orosz, német, spanyol, vagy akár argentin, amelyek hatalmas hagyománnyal rendelkeznek ebben a sportágban, megérdemelnének egy Grand Slam tornát. Az idők során szóba is került egy pár lehetőség, mint például a madridi Masters átalakítása, egy kelet-ázsiai Grand Slam megszervezése, de talán a legtöbbet feszegetett helypont az Indian Wells volt. Az igaz, hogy a Larry Ellison tulajdonában levő minden szempontból kolosszális Mastersről sokan úgy beszélnek mint az ötödik Grand Slam versenyről, de innen még hosszú az út.

Nem mintha nem szeretném, hogy ez az álom valóra váljon. A játékosok előtt álló lehetőség szempontjából, a rajongók, a média, és a sportág honosítása szempontjából is jó lenne, de szerintem még hosszú ideig egy utópia marad. Nem igazán látom teljesíthetőnek főleg, hogy a jelen körülmények között elég kérdéses, hogy van-e igazán értelme ennek érdekében teljesen kisodorni medréből az általunk ismert teniszvilág teljes egészét. Mert ezt igényelné. Bármilyen beavatkozás, ha nincs jól átgondolva, többet árthat mint amennyit segíthet (és ez érvényes a sokat emlegetett játék szabályzatára is). A négy verseny idővel nőtte ki magát akkorává amekkora lett és természetesen alakult ezáltal a versenynaptár is, ezért ugyanúgy természetesen kell, hogy esetleg kinőjön egy másik. Egy bizonyos torna természetes fejlődését a játékosok nagyobb energia bedobása és az általuk nyújtott fényesebb teljesítmény is tükrözni fogja, ezért hagyjuk, hogy döntsön az Idő.

Addig is koncentrálhatunk a március 8-án kezdődő Indian Wells-i tornára ahol jelen lesz a teniszvilág kemény magja, köztük a 20-szoros Grand Slam győztes, Roger Federer is. És ha már Federer, akkor a bet365 irodánál fogadhatunk a svájci világsztár 2018-as Grand Slam győzelmeinek számára is:

  • egy győzelem 2.00
  • kettő győzelem 2.20
  • három győzelem 7.00
  • négy győzelem 51.00


A cikkben közölt oddsok a bet365 irodától származnak és ebben az időpontban voltak érvényesek: Március 1., 11:45 CET

18+ Részvételi feltételek érvényesek! Játssz felelősen! BeGambleAware.org

Borítókép: Indian Wells (Fotó: Jimmie48 Photography / Shutterstock.com)

Parlay bónusz

Nyerjen akár 50%-kal többet gyűjtőivel. Csak új és jogosult ügyfelek számára érhető el.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org