Figyelembe véve Unai Emery eddigi El-döntőit, kissé meglepő, hogy milyen szorzókkal készültek a fogadóirodák. A finálét Emery szemszögéből vezetjük fel, megismerhetjük életének fontosabb állomásait, illetve azt is, mennyi esélye van csapatának a Manchester United ellen. 

2021 máj 26. 21:00

A baszk mágus?

Játékosként nem volt sikeres, ellenben edzőként rögtön érezhető volt, hogy nagy dolgokra lehet képes Unai Emery. Először a Llorca, majd az Alméria kispadján aratott sikereket (utóbbival 8. helyen végzett a spanyol bajnokságban), majd a Valenciához került, ahol a David Villa fémjelezte csapattal tört borsot a nagyok orra alá. Sorozatban háromszor zárt dobogón, miközben elődöntőbe jutott az Európa-ligában. 

Egy rövid oroszországi kitérő után, visszatért hazájában, Sevilla kispadján találta magát. Jöhetett a történelmi a triplázás, zsinórban három El-győzelem. Az első két finálére igaz volt, hogy "kötelező" győzelem, míg a harmadik Klopp-féle Liverpool elleni, már nem tekinthető papírformának, erről beszél a mester a visszaemlékézésében is. 

A három győzelem azonban csalóka volt, hiszen sokan tekintették őt klasszis győzelemnek, de igazán komoly csapattal mindössze egy alkalommal találkozott a kupasorozatban. Amikor a csapatával a Bajnokok Ligája főtábláján találta magát, rendre csődöt mondott. A Valenciával egy nem túl acélos csoport után a Schalke és a nyolcaddöntő jelentette a végállomást, utána viszont zsinórban három alkalommal nem tudott a legjobb tizenhatba kerülni. 

A PSG vezetése mindezt figyelmen kívül hagyta, ők leginkább arra koncentráltak, hogy Emery nyert zsinórban három trófeát, ez nem a véletlen műve, vele képesek behúzni a párizsiak a Bajnokok Ligáját is. Rögtön az első évben jött a történelmi bukás, a Barcelona elleni 6-1-es vereség. Unai Emery gyáva volt, defenzív foci mellett döntött a visszavágón, ami megbosszulta magát. Mindezek ellenére a vezetőség kitartott mellette, két világklasszis érkezett (Mbappé és Neymar), velük együtt a bajnoki cím. 

Ez azonban nem volt elég, a baszk edzőnek távoznia kellett, ami elsősorban az újabb BL-kudarc miatt történt. A két spanyol gigásztól elszenvedett vereségek rávilágítottak arra, hogy Emery nem áll készen a legmagasabb szintekre. Az Arsenal vezetősége erről nem vett tudomást, úgy érezték, megfelelő utódja lehet Emery a nyugdíjba vonuló Arsène Wengernek. Az örökség, ami a spanyol mester nyakába szakadt, óriási volt. 

Baráti közösség

Hiába voltak kiváló támadói Emerynek az Ágyusoknál, ez önmagában kevés volt a sikerhez. Az első évben bejutott csapatával az Európa-liga fináléjába, de ott 4-1-re kikaptak A Chelsea-től. A döntőig vezető úton, mindössze a Napoli volt komolyabb ellenfél. A támadójátékot nem sikerült összeraknia a mesternek, így újból távoznia kellett. Kellett a pihenő, majd a Villarreal kispadjára ült le. 

A választás érthető volt, mert egyrészt egy újabb spanyol középcsapat - akik többek szeretnének lenni -, másrészről akadnak olyan játékosok a keretben, akik "bizalmi" emberei, hiszen korábban edzőjük volt: Raúl Albiol (Valencia), Alberto Moreno (Sevilla), Jaume Costa (Valencia), Dani Parejo (Valencia), Vicente Iborra (Sevilla), Paco Alcácer (Valencia) és Carlos Bacca (Sevilla). Olyan a csapat, mintha Emery újból a haverjaival egy közösségben lehetne. 

Hiába a spanyol sztárcsapatok botladozása, Villarreal számára nem sok babér termett a ligában, így maradt megint az Európa-liga, az a terep, amit már annyira jól ismer. A sorsolással megint szerencséjük volt, gyakorlatilag a negyeddöntőben volt az első komolyabb ellenfelük, a Dinamo Zagreb. Problémát ők sem okoztak, ahogyan egykori csapata sem, az Arsenal. A pikáns párharc után, újból egy angol ellenfelet sodort útjába az élet, zsinórban harmadik a finálét illetően. 

A Manchester United jóval erősebb, mint a spanyol csapat, de mi nem is a győztes kilétét keressük, hanem a gólok piacán nézelődünk. Emery eddigi négy El-döntőjéből három esetben igaz volt, hogy a gólok domináltak (Chelsea 1:4, Liverpool 3:1 és Dnipro 3:2), mindössze a Benfica ellen nem jöttek a találatok. Elfigyelve a Manchester United szereplését az elődöntőben (és az Európa-liga küzdelmek során), hajlunk afelé, hogy a 2,5 gól feletti opció ülhet a fináléban is. Emery nem az a szakember, aki beáll védekezni - főleg hátrányban nem -, szóval menni fog előre, bármi történik, ez pedig kedvezhet a góloknak. 

  • Villarreal - Manchester United tipp

    2,5 gól felett
    Unibet
    2.10

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Unai Emery főoldali kép