Ez egy igazán nagy derbi is lehetne, legalábbis az elmúlt években az volt, mikor Suárez és Neymar összecsapott, most viszont inkább az edzők személye az, ami érdekessé teheti az amúgy megújuló válogatottak csatáját.

2023 okt 18. 02:00 Közvetítés: Bet365
Tipp: Mindkét csapat gólt szerez
Unibet
1.88

Uruguay: Egyelőre Bielsa sem tett csodát

Többet vártak Bielsától, hiszen a tehetséges keret adott, de egyelőre Uruguay nem játszik meggyőzően. Ecuadorban kikaptak, illetve Kolumbiában sem tudtak nyerni, végig az eredmény futottak, utolsó pillanatokban egy büntetőből egyenlítettek. Bielsa problémája, hogy a padról maximum csak Bruno Mendez vagy Giorgian De Arrascaeta tud segíteni, de csodát azért ők sem képesek tenni, mint ahogyan egyelőre Bielsa sem. 

Az alapok megvannak, minden poszton fiatal tehetségek, de Bielsa talán túlságosan gyorsan akart átmenetet, hiszen egyetlen rutinos rókát sem tartott meg a régi garnitúrából. Ez azért is veszélyes, mert a fiatalok mélyvízbe dobva könnyedén csődöt mondhatnak - és hosszú idő, mire újból felépítik őket -, ami jelen helyzetben akár egy világbajnoki részvételbe is kerülhet.

Brazília: Nagyobb a füstje, mint a lángja az új generációnak

Ha jobban megvizsgáljuk a brazil válogatott mostani keretét, akkor a cél a 2026-os vb-győzelem, hiszen a csapat sztárjainak bizonyos része akkor lesz 33-34 éves, utolsó nagy tornájuk lehet (Neymar, Casemiro, Marquinhos és Alisson), míg a már meghatározó fiatalok és sztárok addigra lehetnek a legjobb korban (Vinícius Jr., Richarlison, Bruno Guimaraes, Éder Militao, Raphinha és Gabriel Magalhaes), viszont nincsen hiányérzetünk?

A brazil válogatott kapcsán mindig világsztárok jutnak az eszünkbe, de ha a mostani keretet nézzük, akkor jobbára csak problémás kiégett korábbi klasszisok (Neymar), illetve olyan labdarúgók vannak, akik nem rendelkeznek szupersztár potenciállal, egyedül talán Vinícius Jr. lehet kivétel. Ennek a keretnek az edzője Fernando Diniz, akinek a Dinizismót köszönhetjük, mely taktikáról a szakmai berkekben beszélnek. 

A jelenlegi brazil válogatott problémája viszont épp Diniz, hiszen mindenki tudja, hogy Carlo Ancelotti érkezik majd szövetségi kapitánynak jövőre, aki felkészíti a 2026-os tornára a csapatot, de addig Diniz egy teljesen másfajta rendszerbe szoktatja be a csapatot, ami láthatólag egyáltalán nem működik. A Fluminensénél azért tudott sikereket elérni a Dinizismóval, mert hosszabb ideig tartott a betanulási folyamat, itt viszont a játékosok csak 2-3 havonta vannak együtt 10-12 napot. 

Diniz nem megoldás, hanem probléma

A brazil csapat általában kétféle módon tudott sikereket elérni: világklasszisokkal, akik szabad kezet kaptak és ehhez egy megfelelő edzőt, míg a másik, hogy a világklasszisokat egy hatékony rendszerbe integrálták be, amelyben volt több nagy munkabírású játékos (2002-es vb-győzelem). Jelenleg azonban egyik eset sem áll fent, Brazília pedig látványosan szenved, Bolívia ellen ugyan nyertek 5-1-re, de azóta a selejtezőzóna leggyengébb csapatát, Perut csak 1-0-ra verték, míg Venezuelával szemben 1-1-re voltak képesek. A Diniz-féle csapat legnagyobb gondja az, hogy hiába birtokolták 65-70%-ban a labdát, annyival nem jobbak az ellenfélnél. 

Edzőfejedelmek taktikai csatája

Bielsa és Diniz különböző taktikát preferál, ezért is lehet érdekes az egymás elleni csata. Dinizismo egy játékos taktikát takar, ahol látványosan hozzák fel a labdát úgy, hogy az ellenfél szinte hozzá sem tud érni. Bielsa egyik taktikai eleme volt korábban a Leedsnél a védekezésből támadásba való minél gyorsabb átmenet, presszing, labdaszerzés és kontrák. Ez még talán működhet is a brazilok ellen, ha elől Núnezék kellően megfontoltak lesznek a befejezésnél. Uruguay számára az alapvetés, hogy minimum egy gólt szereznek, braziloknak pedig óriási szégyen lenne, ha gól nélkül maradnának, így a mindkét csapat gólt szerez opciót preferáljuk. 

  • Uruguay - Brazília tipp

    Mindkét csapat gólt szerez
    Unibet
    1.88

100% befizetési bónusz akár 300 RON-ig + 200 ingyenes pörgetés

Az új Unibet játékosok akár egy 300 RON értékű befizetési bónuszban, valamint 200 ingyenes pörgetésben is részesülhetnek.

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Vinícius Júnior (Fotó: Maciej Rogowski Photo/Shutterstock.com)