UFC 275 Glover Teixeira vs. Jiri Prochazka

Utazás a szerencsejáték történelmében

Karola 2022 jún 10. 12:04 2 hozzászólás

Szerencsejáték kockázat történelem történet

A szerencsejáték a világ egyik legősibb időtöltése. Az ókorban szórakozásként indult és a fogadások eredményét nem tekintették többnek, mint az istenek szeszélyeinek. A szerencsejáték mára egy izgalmas hobbivá és annál érdekesebb pénzszerzési móddá vált. Ennek az átalakulásnak a története egyszerre érdekes és releváns minden fogadó számára.

Csak az Egyesült Államokban a fizikailag is létező kaszinókból és lottójátékokból származó bevételek 2006-ban 57 milliárd dollárt tettek ki, ami messze meghaladja a mozijegyek és a zeneipar 20 milliárd dolláros bevételét, valamint a McDonalds, a Burger King, a Wendy's és a Starbucks 28 milliárd dolláros forgalmát.

Ennek ellenére a szerencsejátékot gyakran rossz szemmel nézik. A cikk végére képet kaphatsz arról, hogy miért van ez így, valamint arról, hogy mi különbözteti meg a szerencsejátékost az okos fogadótól.

Kezdetben ott volt a véletlen

A szerencsejátékok legkorábbi feljegyzett formája, amelyre az emberiség történelmében valaha is sor került, a feltételezések szerint az ősi Kínában, i. e. 2300 körül alakult ki. Ez azonban nem csak a szórakozásról szólt. Bizonyítékok utalnak arra, hogy a kockát arra használták, hogy területek sorsáról döntsenek. Ugyanez volt a helyzet Európában is. Kr. u. 100-ban, itt az Olaf norvég és Olaf svéd király között a Hising területért folytatott vita a svéd király javára dőlt el, amikor egymás után dupla hatost dobott.

Ha sportesemények kimenetelére való fogadásról van szó, az olimpiai játékok hazájának, a görögöknek elismerés jár. Több ezer évvel ezelőtt különböző városokban atlétikai versenyeket, például gyaloglóversenyeket és diszkoszvetést rendeztek, és a győzteseket pénzdíjjal jutalmazták. A nagy pénz azonban ezeknek az eseményeknek a nézőterein cserélt leginkább kezet, ahol egész birtokokat is feltettek egy-egy kedvenc sportolóra.

Még ennél is nagyobb sportfogadók voltak a korai rómaiak, akik a nagy fogadások miatt nemcsak az anyagi javakat, hanem még a szabadságukat is elveszíthették. Rómában a kockától kezdve a társasjátékokon át a szekérversenyekig, minden tisztességesnek számított, beleértve a "mágikus" ólomtáblák használatát is, amelyek célja az volt, hogy balszerencsét, sőt halált hozzanak a riválisra.

A szerencsejátékot az élet metaforájának tekintették. A római filozófus, Plinius, az 1. században ezt írta: "Annyira ki vagyunk szolgáltatva a véletlennek, hogy a véletlen az istenünk."

Legyen világosság

A kockázatot csak a reneszánsz idején kezdték el tudományosan tanulmányozni, ami áttörést hozott a valószínűségszámítás lenyűgöző világába, a bukmékerek és a profi fogadók által használt modern kockázatkezelés alapjaiba.

A reneszánsz a vallási zűrzavar, a rendkívüli innováció és a tudomány erőteljes fellendülése volt, amely a miszticizmust háttérbe szorította. 1654-ben Chevalier de Mere, egy francia nemes, aki szerette a szerencsejátékokat és a matematikát, felszólította a híres matematikust, Blaise Pascalt, hogy oldja meg a Luca Paccioli szerzetes által mintegy kétszáz évvel korábban feltett rejtvényt. A rejtvény rejtéllyé vált a matematikusok számára, akik továbbra sem tudták azt megoldani. Pascal tanácsért Pierre de Fermathoz fordult, aki jogász és matematikus volt.

Közös erőfeszítéseik eredménye a kockázatvállalás babonájának végét jelentette. Ami a “Trivial Pursuit” játék 17. századi változatának tűnik, az vezetett a valószínűség-elmélet felfedezéséhez, a kockázatkezelés fogalmának matematikai alapjait fektetve le ezáltal.

Az évek során a matematikusok a valószínűség-elméletet a szerencsejátékosok által generált információk rendszerezésének, elemzésének és alkalmazásának hatékony eszközévé alakították át: ezek olyan értékes kvantitatív technikák, amelyeket ma már a modern élet minden területén használunk, a közvélemény-kutatásoktól és a részvények kiválasztásától kezdve a borkóstoláson át a drogtesztekig.

Szerencsejáték vagy okos fogadás? Te döntesz!

A Merriam-Webster szótár a kockázatot úgy határozza meg, mint "annak a lehetősége, hogy valami rossz vagy kellemetlen dolog történik". Warren Buffet, az amerikai milliárdos híres kijelentése szerint "a kockázat abból fakad, hogy nem tudod, mit csinálsz".

Etimológiai szempontból a kockázat a korai olasz “rischiare” szóból származik, ami "merészkedést" jelent. Ebben az értelemben a kockázat inkább választás, mint sorsszerűség.

Ha bízunk a sikeres befektetők tanácsaiban, akkor a lépések, amelyeket meg merünk tenni, egyenesen arányosak a tudásunkkal. Így a siker nem a véletlen műve, hanem egyszerűen választás kérdése, legalábbis azok számára, akik úgy döntenek, hogy a fogadások iránti szenvedélyüket profitszerzés felé irányítják. 

100%-os befizetési bónusz akár 35.000 Ft-ig

Regisztrálj még ma és igényelj egy 100%-os első befizetési bónuszt, akár 35.000 Ft-ig a Sportaza fogadóirodánál.

Sportaza regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés


Hozzászólások 2

sunik29
sunik29
2022 jún 18. 13:27

Köszi , a kis visszatekintőt , jöhetnek sztorik kártya vagy más szerencsejáték által eltűnt nagy vagyonokrol vagy nyert vagyonokrol (Csekonicsék)

Hentesáru
Hentesáru
2022 jún 22. 19:55

"a kockázat abból fakad, hogy nem tudod, mit csinálsz". ez teljes mértékben igaz mert ha fogadsz akkor csak úgy gondolod hogy tudod mit csinálsz közbe meg csak úgy gondolod hogy tudod mert csak a statisztikáknak hiszünk

Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100%-os befizetési bónusz akár 35.000 Ft-ig

  • Regisztrálj még ma és igényelj egy 100%-os első befizetési bónuszt, akár 35.000 Ft-ig a Sportaza fogadóirodánál.

Sportaza útmutató
Sportaza regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Még több Szerencsejáték