Utoljára karácsonykor foglalkoztunk vele, mit kéne nézni, de most pár érdekes vagy ikonikus alkotás miatt, újból "felmértük a terepet". Átlagos család, aki drogkartellnek segít mosni a pénzt? Szuperhős, aki mindenkit megvédene, akkor is, ha nem kell? Jöhet!

The Expanse (Amazon Prime Video)

Az utóbbi évek legjobb (űr)sci-fi sorozata? Valószínűleg igen, ráadásul most már komplett vizsgálhatjuk a sorozatot, ugyanis a hatodik évadával véget ért a The Expanse (magyarul: A térség). A történet a következő: "a Naprendszert kolonizáltuk, de az emberi faj 3 részre oszlott: a Földön az ENSZ "uralkodik", a marsiak katonai államot létesítettek, a maradék pedig az aszteroida övet lakja. A három oldal között pedig robbanásveszélyes a helyzet, bármikor háború alakulhat ki". A könyv is nagy siker volt, de a sorozat sem marad el tőle, ami elsősorban a látványnak köszönhető. 

Minőségi alkotás - megvalósítás tekintetében nekem az Altered Carbon első évada jut eszembe -, ami nem minden sci-fi sorozatra mondható el. Futurisztikus az egész, de kitart a végéig a lendület? Akadtak a sorozatnak hibái (Laconia-szál stb.), voltak, akik kritizálták az utolsó két évadot (és a zárást is), de összességében még mindig egy erősebb finálét tudhat magáénak a The Expanse. Előfordul, hogy 4 vagy annál több évaddal rendelkező sorozatok elfogynak a végére (pl.: The Man in the High Castle), de ez nem igaz ezen sorozat esetében (ha nem is kiemelkedő, de tisztességes pontszám a 9,2 a 2000 feletti IMDB-szavazótól a záróepizódra). 

Ozark (Netflix)

Még mindig nem követed a Byrde-család életét? Mire vársz? Ebben az évben befejeződik az Ozark, eddig 3 Emmy-díjat számlál a sorozat, de valószínűleg egy minőségi záróévaddal ez tovább fog nőni. Az alapozás jó, ugyanis a 4. évadot két részre bontották (7-7 rész), első hetes ütősre sikeredett, ahogyan a korábbi évadok is. A sorozat folyamatosan fejlődik, Marty Byrde (Jason Bateman) kezdetben egyedül mossa a pénzt Chicagóban egy drogkartellnek, de változnak a dolgok, fokozatosan a család is becsatlakozik, majd egyre durvább és durvább dolgok követik egymást, immáron az Ozark-hegységben. 

Kérdés az, hogy mennyire működik négy évadon keresztül ugyanaz a recept? Lepukkant térség, "becsületes család", akik pénzt mosnak, helyi és külföldi bűnszervezetek és FBI? Kiválóan. Az első évadban még volt egy-két gyengébb rész, de a második évadtól megállíthatatlan a sorozat, ami a kiemelkedő mellékszereplőknek is köszönhető, elég csak Tom Pelphrey alakítására gondolni. Amikor kicsit "leülepedne" a főszál - nem túl gyakori -, jön egy-egy elborult (és váratlan) jelenet, ami további órákra ott tart a sorozatnál. Egyelőre hét rész választ el minket a finálétól (jelenleg 37 epizód elérhető), de fogalmunk sincsen, hogyan fejeződik be az ozarki őrület. 

Euphoria (HBO Go)

Az első évaddal 3 Emmy-díjat nyerő Euphoria jelenleg az HBO nagy dobása. A sorozat, amelyben egy szerepért a Pókember Tom Holland a fél karját odaadná (legalább 30 alkalommal látogatott el forgatásra, elsősorban barátnője, Zendaya miatt - aki a főszereplő -, illetve mert mindenképp szerepelni akar sorozatba), de egyelőre kimaradt az első két évadból. Abból a két évadból, amely kitűnő kritikákat kapott. Több kiemelkedő rész is volt, olyanok, amelyek alatt folyamatos a feszültség még akkor is, ha elsőre ez egy laza sorozatnak tűnik. Volt az Euphoriának egy izraeli eredetije, de az amerikai változat azért eléggé különböző. 

Olyan fiatalokról szól, akik feszegetik a határaikat, problémákkal küzdenek, mindezt húsbavágóan ábrázolva. Az ereje abban rejlik, hogy mindenki megtalálja a maga kis fiatalkori szeletét: dundi, de szexuálisan rendkívül perverz lány, önértékelési problémával küzdő iskola szépe, suli szupersztárja, akiben rengeteg az elfojtott agresszió. Lehetne még ezeket sorolni, sok a mély karakter, akiket jól bontanak ki, köszönhetően annak, hogy minden részben van egy visszatekintés egy-egy személyt középpontba állítva (legyen az diák, suliból kieső drogdíler vagy épp családapa). Az erősség továbbá a kiváló zeneválasztás és a vizualitás, mindennek jelentése van, akár egy lány sminkbéli változásának is. 

Peacemaker (HBO Max)

Pár napja történt a bejelentés, hogy tavasszal az HBO Max váltja az HBO Go-t Magyarországon - egyes információk szerint március 8-tól -, így készülhetünk az HBO Max tartalmaira is. Közülük már pár megjelent a Go felületén is (And Just Like That..., The Flight Attendant és a Raised by Wolves), de pár kimaradt a szórásból: Hacks (amely 3 Emmy-díjat nyert) és a Peacemaker. Utóbbi egy igazán elborult sorozat, amely a "Békeharcosról" szól, de vajon tényleg a békére törekszik a John Cena által megformált "szuperhős"? A sorozatért az a James Gunn felelős, akinek köszönhetünk pár elborult alkotást (The Suicide Squad, amiből ez a sorozat is táplálkozik). 

Aki elsőre azt mondaná, hogy na ez biztost nem nézem meg - "egyáltalán, miért erőltetik John Cenát?" -, azoknak azt mondom, hogy a Békeharcos szerepében Cena lubickol, tényleg kiválóan játszik. Ha ezt tartja az évad során, azon sem lepődnék meg, ha a végén kapna egy Emmy-jelölést. Az alapsztori szinte mellékes, mindent elvisz a hátán Cena játéka, gyakorlatilag erre építette fel a sorozatot Gunn, illetve arra, hogy milyen, mikor semmi sem megy tökéletesen a szuperhősök számára. Ismerős? The Boys? Az is nagy siker lett. 

+1: Munich – The Edge of War (Netflix)

Az utolsó ajánlásunk egy kissé más, ugyanis egy "háborús" filmről van szó. Az értékeléseket figyelve (IMDB: 6,9  Metacritic: 53% és Rotten Tomatoes: 84%) eléggé vegyes képet kaphatunk a filmről. A helyzet az, hogy az egyetlen igazán komoly erőssége az időzítés. A témát ugyanis fel lehetett volna dolgozni korábban is, hiszen minden adott volt hozzá. Lehetséges, hogy Robert Harris könyvét "várták", amely 2017-ben jelent meg és a valós elemeket egy kis fikcióval keveri a müncheni egyezmény kapcsán, hogy "eladható" legyen a történet. 

A II. világháború még nem kezdődött el, 1938-ban járunk, Ausztriát elfoglalta Hitler, de most a Szudéta-vidékre fáj a foga. Háború küszöbön áll, Hitler Csehszlovákia elfoglalásával fenyeget, amit az angolok és a franciák nem hagyhatnak. Münchenben találkoznak a felek, hogy megállapodásra jussanak. Ez azonban csak álca a náci Németország részéről? Önmagában a film nem kiemelkedő, "kémes" részek kifejezetten kínosak, viszont az aktuális orosz-ukrán konfliktus miatt érdemes megtekinteni, ugyanis akadnak hasonlóságok a 2022-es és az 1938-as események között. 

Fizess be 8000 Ft-ot s játssz 16000 Ft-tal!

A Betfair iroda új játékosait egy 100%-os bónusszal várja. Fizess be 8000 Ft-ot a Betfairhez, s máris 16000 Ft-tal kezdheted a játékot.

betfair regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org