Négy verseny maradt már csak hátra az idei túraautó-világbajnokságból (WTCC), Michelisz Norbertnek pedig még mindig reális esélye van a vb-címre. Hétvégén kínai nagydíj, de nem csak e kapcsán latolgatjuk az esélyeket, hanem a hátralévő futamok fényében is. Komoly riválisok és nehéz versenyek várnak még a magyar pilótára. 

Rögös út

Nagyon szoros az idei világbajnokság, ráadásul az éllovás portugál, Tiago Monteiro sajnálatos sérülésével még szorosabbá vált a küzdelem. Hat futam elteltével tehát a portugál vezet, de Norbi is lőtávolon belül van (29 pont a hátránya), de a két hondás közé beékelődik a Volvo S60-as volánja mögött ülő Thed Björk, mindössze 12 ponttal lemaradva Monteiro mögött. Nem csak a két gyári csapat versenyzőinek küzdelméről szól az idei vb-cím, a Citroen két pilótja, Mehdi Bennani és Tom Chilton is nagyon stabil volt az utóbbi időben. Minimum öten még reálisan pályáznak a bajnoki címre, jó eséllyel a soron következő kínai versenyhétvégén sem csökken az esélyesek száma. Ningbo és egy teljesen új pálya, ami felboríthatja a jelenlegi rangsort, de ne szaladjunk ennyire előre! Norbi szezonja nem kezdődött a legjobban, sőt a  Hungaroring után eléggé el volt keseredve (teljesen jogosan). A szezonnyítón Marokkóban az első helyet bukta egy fékhiba miatt, utána Monzában Bennani lökte őt ki, majd hazai pályán a volvós Björk miatt kényszerült kiállásra. Innen szép nyerni, gondolhatta magában Norbi.

Nürburgringen pedig el is indult felfelé, második helyen ért célba. Portugáliában betegséggel küzködve, de megnyerte a főversenyt, ahogyan legutóbb Argentínában is. Élete szezonját futja tehát saját értékelése szerint is a magyar versenyző, képes volt tehát felállni a padlóról. Ez nem jó hír a riválisoknak. Az pedig pláne nem, hogy szinte az összes főversenyen volt esélye a végső sikerre. Véleményem szerint ő a legjobb formában lévő pilóta a mezőnyben.

Jubileumi bónusz


Részesülj te is 3.000Ft élő kockázatmentes fogadásban a 20. születésnapját ünneplő Unibet fogadóirodánál, tennivalód csak annyi, hogy fogadj minimum 9.000Ft értékben.

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Egy álom megvalósulásának küszöbén

Elsőre a 29 pont hátrány soknak tűnhet, de egy sajnálatos esemény beárnyékolja a kínai hétvégét. Az éllovas Tiago Monteiro a barcelonai teszthétvégén óriásit bukott, és az orvosai nem javasolták neki az egészsége érdekében az indulást Kínában. Teljesen érthető a döntés, helyettese Gabriele Tarquini lesz. Idén a Hyundai TCR-jén dolgozott (sikeresen, hiszen futamot is nyert), de van bőven hondás múltja is az egykori világbajnok klasszisnak. Az ő feladata most elsősorban Michelisz Norbi segítése lesz. Talán nem is kaphatott volna jobb szárnysegédet maga mellé a magyar versenyző. Tarquini nagyon rutinos és kiváló versenyző, ismeri az autót is, szóval elvileg minden adott lehetne egy jó hétvégére Ningbóban a Hondának. Azonban a múlt héten vált nyílvánossá a pluszsúly táblázat a kínai futamra. Nem túl kedvező az ítélet, ugyanis az elmúlt három verseny időeredményei alapján a Honda volt a legjobb, így a maximális túlsúlyt fogják kapni, ami 80 kg. Ez még nem is lenne akkora gond, csakhogy a mezőnyben egyedüliként kapnak ekkora ballasztot, ugyanis a Volvo 70, míg a Citroen 50 kilóval vág neki pluszban a hétvégének. Azért ez nem túl kedvező Norbiékra nézve, de ő továbbra is pozitívan nyilatkozik: "Az autónk nehezebb lesz, ami semmiképpen sem segít, de ennek ellenére is arra számítok, erősek leszünk Ningbóban."

Michelisz Norbert 001

Chatchai Somwat / Shutterstock.com

Az viszont kiegyenlítheti az erőviszonyokat, hogy a Hondákat nem igazán töri meg a nagy túlsúly, illetve még egy fontos infó, hogy a ningbói pálya teljesen új lesz mindenki számára, hiszen először került be a versenynaptárba. Egy technikás és kanyargós versenyről beszélünk, ahol jó eséllyel annyira nem fog dominálni a gyorsaság. Norbi két pontszerzést vár magától, mivel a Citroen kihasználhatja majd helyzeti előnyét (ahogyan tette azt Bennani a Hungaroringen hasonló előzmények után). Egy új pályánál sok a hibázási lehetőség, így lesznek kavarodások a versenyek. Azonban nem csak a következő futamon múlik a világbajnoki cím. 

Mi várható Kína után?

Jó a kínai változtatás a Hondának, mivel Shanghaiban hagyományosan gyengék voltak, ráadásul a soron következő hétvége után, már a japán gyártónak kedvező futamok következnek. Hazai pálya Motegiben, ahol tavaly is nyerni tudott Norbi, utána pedig technikás utcai verseny Makaóban, ami a Honda felségterülete. Egyedül az utolsó katari hétvégén lehetnek problémák, hiszen a gyors kanyarok és a hosszú egyenesek a Volvónak (és Björknek) kedvezhetnek, ráadásul, ha most jól szerepel a Honda, akkor az utolsó hétvégét is 80 kg túlsúllyal várhatja. Ennek ellenére én hiszek Norbi vb-címében. A 4.75-ös szorzóban bőven látok fantáziát, mivel az utolsó négy versenyből kettő is neki kedvezhet. Monteiróval szemben ledolgozhatja a hátrányát Kínában, ha minden jól megy, Björk lesz a kérdőjel, de vele szemben a fentebb említett két futamon szerezhet előnyt. Nagyon izgalmas világbajnoki hajrára van kilátás, így szurkoljunk Norbinak, hogy összejöjjön a hőn áhított világbajnoki címe. 

5.000 Forint Ingyen Fogadás

Exkluzív ajánlat! Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 5.000 forint értékű ingyen fogadásban is részesülhetsz!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Michelisz Norbert világbajnok lesz!
    4.75 Unibet