Hajrájához érkezett a budapesti vizes világbajnokság, szombaton három úszó döntőben lesz magyar érdekeltség. A hölgyeknél 200 háton Hosszú Katinka ugrik medencébe, míg 800 gyorson Kapás Boglárka próbálja megismételni a riói bronzérmét. 

Sokat kellene javulni...

Előzetesen a 200 háttal úgy kalkulálhattunk, hogy itt bizony dobogóra állhat Hosszú Katinka, hiszen a szám olimpiai ezüstérmese. Az eddigi két úszás alapján azonban elbizonytalanodtam...Háromszoros riói bajnokunk csak a hetedik helyen jutott be a fináléba, a 2:07.51-es ideje pedig nem valami erős, ennél még délelőtt is jobbat úszott. A lényeg természetesen, hogy döntős, ott már bármi megtörténhet, de ez nem az a Katinka, akit tavaly a nyári játékokon láthattunk. 

Hosszú Katinka Budapest 001

Hosszú Katinka (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 "Nem így terveztem, de azért nagy kő esett le a szívemről - kezdte értékelését Hosszú az MTI-nek. - Két tizeddel lassabb voltam, mint délelőtt, ami úszásban nem sok, de azt hittem, jobb időre leszek képes. A negyedik-ötödik hely a középdöntőben mindig rizikós, örülök, hogy végül azért csak összejött. Érdekes lesz majd a surranópályán úszni. Maradt még bennem holnapra" - tette hozzá.

Az érmek legfőbb várományosai azok, akik 100-on is kibérelték a dobogót. Közülük a bronzérmes Emily Seebohm úszta az elődöntő legjobb idejét, méghozzá egy 2:05.81-gyel, ami új óceániai és egyéni csúcs. A szám címvédőjéről beszélünk, aki igazi hátúszó specialista. Hiába azonban ez a nagyon komoly idő, könnyen lehet, hogy ebből még faragnia kell, ha az aranyban gondolkozik. A 100-on világcsúccsal diadalmaskodó Kylie Masse ugyanis hatalmas formában van. Az elődöntőben a 21 éves kanadai lány is beköszönt 2:06 alá, de szinte minden úszásával tud faragni az előző idején. Még a két hosszas távon itt Budapesten ezüstöt nyerő Kathleen Baker is Hosszú elé vehető. Ugyan inkább 100-on jó az amerikai, de 200-on sem rendelkezik rossz egyéni csúccsal, az amerikai bajnokságot 2:06.38-cal nyerte. Érdekes lesz, hogy mit mutat például az a Daria Ustinova, aki Rióban éppen lemaradt a dobogóról. Nagy kérdés a két tizenéves, Regan Smith és Kylee Rochelle McKeown szereplése. De ne írjuk le a nyolcadik helyen döntőbe jutó, riói bronzérmes Hilary Caldwellt sem. 

Katinka Rióban nagyon komoly időket úszott ebben a számban (is), de most nem érzem azt, hogy 2:06 elejére képes lenne. Az arany így elérhetetlennek tűnik, a bronzra pedig rettentő sokak foga fáj. Ha elég egy 2:06 vége a dobogóért, akkor van esélye Hosszúnak, ha nem, akkor meglepne, ha érmet nyerne. Én erre egyébként kicsi esélyt látok, Baker jó formában van, de Ustinova vagy a két fiatal hátúszó is okozhat meglepetést.

Kapás Boglárka Budapest

Kapás Boglárka (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Kapásnak is...

Nem csak Katinkának, de Kapás Boglárkának is sokat kell javulnia, ha éremben gondolkozik 800 gyorson. Sajnos riói bronzérmesünk sem olyan formát mutat, mint az olimpián. 400-on "csak" ötödik, 1500-on pedig negyedik lett. Akik 1500-on bőven-bőven előtte voltak, ők most is ott vannak a mezőnyben. Vagyis a verhetetlen Katie Ledecky, a 200 pillén nyerő Mireira Belmonte, illetve az olasz Simona Quadarella. Ez a döntő kiegészül még a két 400-as érmessel, Leah Smith-szel és Li Bingjie-vel is. Ez így már brutálisan erős és sajnos az említett úszók mind jobb formát mutattak Kapásnál. Tudjuk, hogy Bogi nagyon okos versenyző és általában jól építi fel a futamát, de ezt akkor tudja megcsinálni, ha a formája is adott. A 800 a kedvenc távja, de én még azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy itt éri majd el a legrosszabb budapesti eredményét. Jelenleg a hatodik helyre tenném, de azért is meg kell majd harcolnia. A tegnapi elődöntő után a következőt mondta Kapás: "Jó volt, a második felét úsztam meg, ez volt a terv".  8:28.93-at úszott, ami a riói bronzérmet érő úszásától 12 másodpercre van. Ennél nyilván sokkal jobbat úszik majd a döntőben, de azt nem látom benne, hogy 8:20 alá bemenjen. Már pedig ebben a mezőnyben várhatóan az éremhez az fog kelleni, de minimum a 8:20.

Borítókép: Hosszú Katinka (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Unibet Bingó: Nyerj extra készpénzt a minijátékokkal

Játssz bármilyen minijátékot péntektől hétfőig és ha tiéd a legjobb 20 súlyozott pörgetés, akkor 100 ezer Ft fődíjat vághatsz zsebre.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Vizes VB 2017 Tipp

    200 hát: Hosszú-Baker V
    1.62 Unibet
  • Vizes VB 2017 Tipp

    200 hát Masse 1-3 + 800 gyors Smith 1-3
    1.47 Unibet