Szerencsére a férfi döntők utolsó napján sem maradunk magyar érdekeltség nélkül, ugyanis Verrasztó Dávid harmadik idővel került a fináléba 400 vegyesen. 1500 méteren Sun Yang visszalépése után az olaszok között dőlhet az arany sorsa, míg 50 háton francia győzelem van kilátásban. 

400 méteres vegyesúszás: Verrasztó és az érem

Nagyszerűen úszott a délelőtti előfutamok során Verrasztó Dávid, így a harmadik idővel került a fináléba. A döntő utáni interjúban bizakodónak tűnt, viszont ő is kiemelte, hogy milyen kemény a mezőny. Chase Kalisz a 200 vegyest megnyerte, most is a legnagyobb esélyesek közé tartozik. Nagyon nehéz lesz őt megverni, ami viszont érdekes volt, hogy a japánok (Hagino és Seto) nem voltak formában délelőtt során. Ettől azért többet vártam tőlük, szóval náluk biztosan lesz javulás a fináléban. Dávidra visszatérve, nagyon erős volt a mellúszása, ha ezt tudja délután, akkor versenyben lehet az éremért. Kalisz ugye egy helyet elvisz (jó eséllyel az elsőt), de utána nagy tömörülés lehet, amiben egy jó hajrával akár még az érem is összejöhet Verrasztónak.

Verrasztó-Dávid-úszás-001

Verrasztó Dávid. Fotó: Maxisport/Shutterstock.com

Nem tűnt fáradtnak, egyben volt a mozgása is, nem esett szét, ami bíztató lehet a fináléra. Neki fejben kell elsősorban ezt az úszást összerakni, ha az meglesz, akkor itt még egy szép eredmény is összejöhet. 1.85 az érme, ebben akkora fantáziát én fogadói szempontból nem látok. A japánoknál Hagino inkább 200-as, így ha ott nem tudott nyerni, akkor kizártnak tartom, hogy 400-on legyőzze Kaliszt. 

50 méteres hátúszás: Lacourt most kiússza magát? 

Az előfutamok bántóan simára sikeredtek ebben a számban, a francia Camille Lacourt alaposan elverte a mezőnyt. Az idők nem tükrözik ezt ennyire, de az elődöntők során Lacourt az utolsó 5-10 méteren alig úszott és teljesen visszavett a tempóból. Így ment 24.30-at, ami előrvetíti, hogy itt bizony nagyon nehéz lesz őt megverni (1.65). Látszott rajta, hogy egyáltalán nem úszik teljes erőbedobással. Talán csak a japán Junya Koga lehet rá veszélyes. Neki anno a 100 volt a specialitása (nyert is aranyat 2009-ben a vb-n), most 30 évesen csak az ötvennel foglalkozik. Az idei eredmények alapján őt tekintették a verseny előtt a legnagyobb favoritnak, de elnézve az előfutamokat, a francia felkészülése sokkal jobban sikerült. Koga 24.30 körüli időt tud, de Lacourtnál a 24.15 sem lehetetlen, így ezzel el is dőlt az aranyérem sorsa. A bronzéremért lehet még nagyobb csata. A másik nagy öreg Grevers pályázik a bronzra a legnagyobb eséllyel (1.55), de nagy harcban lesz a kínai Xu Jiayuval, aki a 100-at nyerte. Xunak kicsit rövid lehet ez a táv, pedig a formája nagyon bíztató volt a 100 során, de itt szerintem le fog csúszni a dobogóról. 

1500 méteres gyorsúszás: Sun Yang nélkül

A 200 és a 400 aranya után a kínai Sun Yang nagyon elfáradt. Ez már látszódott rajta 800-on is, így végül lemondta az 1500-at. Szerintem jó döntés volt, mert itt az olaszok nagyon elverték volna. Az első helyért így egy belharc lesz Detti és Paltrinieri között. Megmondom őszintén, én Sun Yang kiválása nélkül is Paltrinieri győzelmet mondtam volna (1.25), bár azt tegyük hozzá, hogy a kínai nagyon meggyőző volt a rövidebb távokon. Ez a táv viszont egyre inkább az olaszoké, annak ellenére is, hogy a döntőbe első helyen egy ukrán 20 éves fiú került, Mykhailo Romanchuk. Nála jó eséllyel egy bronzról beszélhetünk majd, persze ehhez még próbál majd hozzászólni az ausztrál Mack Horton is, de ahogy elnéztem az idei szereplését a vb-n, egyelőre inkább csak a sajtóban megjelent nyilatkozataival hívja fel a figyelmet magára, mintsem a kiváló formával, ami a tavalyi olimpián jellemezte. Gabriele Detti már készül átvenni az ezüstérmet, így ezen a távon szépen le vannak osztva a lapok. 

Borítókép: Verrasztó Dávid. Fotó: Maxisport/Shutterstock.com

Fogadj akár 30%-os nyereménynövelővel

Fogadj kötésben az Unibetnél és a multi-nyereménynövelővel 10%, 20%, vagy 30%-kal lehet nagyobb a nyereményed akár 1.5 millió forintig.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org