Óriási magyar sikerrel kezdődött az úszó világbajnokság. A második napon a férfi döntőkben sajnos nem lesz magyar versenyző, viszont a selejtezőkben 200 gyorson Kozma Dominiknak és Bernek Péternek szoríthatunk, míg 100 háton Balog Gábornak. Az esti döntőben 100 mellen Adam Peaty óriási favorit, vajon képes lesz bárki is megszorítani őt? Az 50 pillangó nagyon izgalmas lehet, szinte 2-3-an is reális eséllyel pályáznak a végső győzelemre.

50 méter pillangó: Szoros lesz

Mivel az olimpiákon nincsen 50 méteres pillangó, ezért elsősorban az idei teljesítményekből indulhatunk ki, illetve a selejtezőkben mutatott formákból. Míg két éve Manaudounak elég volt egy 22.97-es idő is, addig most jó eséllyel 22.6, de lehet egy 22,5-es idő kell a győzelemhez. Erre nem sokan képesek a döntősök közül. Az idei legjobb idő birtokosa a rutinos 37 éves Nicholas Santos, aki a harmadik legjobb időt úszta az elődöntők során. Neki van akkora rutinja, hogy Govorov mögött beérkezve bőven tartalékolhatott a döntőre, így nem elképzelhetetlen a dobogója (1.85). A legjobb időt az elődöntők során az amerikai Caeleb Dressel úszta, aki a szám egyik favoritja is (3.00). Túl sokszor még nem úszott ezen a távon, ő inkább 100-on lehet jó, de látszik rajta, hogy kiváló formában van.

Ahogyan a már emlegetett ukrán Andrii Govorov is, aki főleg 25-ös medencében érzi jól magát és az 50 pillangó a fő száma. Talán most van a legjobb esélye egy kiváló teljesítményre elnézve a többiek formáját. Ő rutinos már 50 pillangón, ami egy döntőben jól jöhet. A 100-on olimpiai bajnok Joseph Schooling eddig nem volt annyira meggyőző, nekem valamiért az az érzésem vele kapcsolatban, hogy ő nem lesz képes 22.6-7 körüli időre, ezzel pedig el is fog dőlni, hogy ő nem lesz aranyérmes. Dobogója összejöhet (1.85), de ekkora szorzón nincs benne nagy érték, hiába kiváló versenyző alkat. Aki a sötét ló lehet, az Benjamin Proud, aki Govorovhoz hasonlóan nagyon jól teljesít az 50-es távokon. Talán lehet némi fantázia a dobogójában (3.00), pláne annak fényében, hogy ő idén képes volt egy 22.80-as időre.

100 méter mell: A verhetetlen

Joggal nevezhetjük Adam Peaty-t így, ugyanis a britek kiválósága bőven a mezőny előtt jár. Ezt mutatja 1.01-es szorzója is, ami jól érzékelteti, hogy csak valami botrányosan rossz rajttal (kizárás) tudja elveszíteni a döntőt. Nagyon a mezőny előtt jár, ezt bizonyítja az előfutamok során mutatott teljesítménye is. Az olimpiai és világbajnoki címvédő talán még a múltévi formájánál is nagyobb lendületben van, ami nem sok jót tartogat a riválisainak. Én egy 56-al kezdődő időt sem tartok irreálisnak vele kapcsolatban, ami ugye világcsúcsot jelentene ezen a távon. Legnagyobb ellenfelei talán az amerikaiak lehetnek. Cody Miller tavaly bronzérmes volt Rióban, míg Kevin Cordes negyedik. Most utóbbi van jobb formában, legalábbis az eddigi eredmények alapján, ezért is veszik teljes joggal biztosra az érmét (1.12). Az éremhez 58 közepe-vége kell, erre csak ők ketten képesek, esetleg még a kínai Yan Zibei. Ő volt az első kínai, aki képes volt 59.00 belüli időre ezen távon. Nem gondolom, hogy épp most fogja újra megúszni ezt. Az abszolút sötét ló a litván Andrius Sidlauskas lehet. A 20 éves versenyző több mint fél másodpercet javított az egyéni legjobbján, láthatóan jó formában van, kérdés, hogy ez kitart-e a döntőig. 4.50-et fizet a dobogója, aki szereti a nagyob szorrzókat, annak érdemes lehet megpróbálnia.

A holnap délelőtti selejtezőkben Balog Gábor 100 méteres hátúszásban próbálja majd kiharcolni az elődöntőt, de ehhez óriási bravúrra lenne szükség. 200 gyorson pedig a vasárnap nagyszerűen úszó Kozma Dominik, illetve Bernek Péter próbál szerencsét. Dominik szerintem nagyon kiúszta magát a váltóban, így kevés lesz neki az a fél nap regenerálódás, de remélem rám fog cáfolni. Bernek Péter egy sérülésből tér vissza, ezért is hagyta ki a 400 gyorsot, neki a fő száma a 200 hát lesz, így ez egy bemelegítés számára. 

Borítókép: Adam Peaty. Fotó: Agência Brasil/Wikipédia

Fogadj akár 30%-s nyereménynövelővel

Fogadj kötésben az Unibetnél és a multi-nyereménynövelővel 10%, 20%, vagy 30%-l lehet nagyobb a nyereményed.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org