A tavalyi Vuelta a Espanán kezdődött Primoz Roglic és Remco Evenepoel csatája. A háromhetest végül a belga versenyző nyerte, de Roglic revansra készül, idén több egymás elleni többnaposuk is lesz, köztük a Giro d'Italia mellett a Volta Catalunya. Mire számíthatunk a két versenyzőtől, akik győzelmekkel kezdték az évet?

Roglic - Evenepoel újratöltve

Úgy tűnik, hogy ez az időszak a nagy csatákról szól, hiszen van egyszer egy Pogacar - Vingegaard, melynek legújabb fejezetét a Paris - Nice többnaposon láthattuk, ahol Pogacar meggyőző fölénnyel, szinte megsemmisítette a dán TdF-győztest. A másik csata valahol még 2022-ben a Baszk körversenyen kezdett körvonalazódni, majd a Vuelta a Espanán öltött testet, ahol összemérte erejét a belga Remco Evenepoel és a szlovén Primoz Roglic. Akkor Evenepoel nyert, de Roglicnak sérülés miatt fel kellett adnia épp akkor, amikor kezdett volna formába lendülni. Az viszont kétségtelen, hogy a belga bringás a Vuelta után a világbajnokságon is kiemelkedő teljesítményt nyújtott. 

Ezzel indultunk neki a 2023-as szezonnak, amikor kiderült, hogy a Tour de France megint a Vingegaard - Pogacar duóról szól majd, míg az év első háromhetesén, a Giro d'Italián Roglic és Evenepoel csaphat össze. A szlovén esetében nem volt annyira egyértelmű, hogyan készül fel az olasz körversenyen, hiszen sokáig úgy volt, sérülése nem gyógyult megfelelően, ezért mindössze hét versenynapot teljesít a Giro előtt, csak a Volta Catalunyán indul. Március elején robbant a bomba, hogy Roglic indul a Tirreno - Adriaticón, olyannyira indult, hogy három szakasz mellett az összetett is az övé lett, uralta a versenyt.

Remco Evenepoel Argentínában kezdte az idényt, ennek promóciós oka is volt, hiszen Patrick Lefevere szereti vinni ilyen kevésbé ismert versenyekre is a szupersztárjait, még 2012-ben az élő legenda, Tom Boonen is indult az akkor még kevésbé ismert többnaposon. Evenepoel nem szakadt meg, de nem is ez volt a cél, neki májusban kell formába lennie. Az UAE Tour már ennek a felkészülését szolgálta február végén, ahol megfelelő taktikával és kényelmes előnnyel nyert, esélyük sem volt a többieknek. A belga esetében is a Katalán körverseny az utolsó többnapos felmérő a Giro d'Italia előtt. 

A Volta Catalunya azért érdekes verseny, mert sokszor történik meg, hogy nincs a hétnapos versenybe építve időfutam, inkább a hegyek és dombok dominálnak. Az időfutam hiánya miatt, egyértelműen nem tökéletes ez a többnapos Evenepoel számára, sokkal inkább ideális Roglicnak, főleg a dinamikus emelkedők miatt, ahol egy-egy támadással hasonlóan megtörheti a mezőnyt és hegyi hajrákat nyerhet, mint ahogyan tette azt a Tirrenón is. A Tenerifén eltöltött edzőtábor alapján Evenepoel is kiváló formában van, de nem fogadnánk 3.20-ért a győzelmére a Katalán körversenyen. 

Rosszul értékelték az esélyeket?

Tekintsünk el a Roglic - Evenepoel csatától, térjünk át olyan párosításokra az összetett szempontjából, mint a Jai Hindley - Romain Bardet. Hindley egy Giro-győztes versenyző, aki kiváló hegyimenő, de neki nem az egyhetesek a terepe. Ennek az az oka, hogy rendre a harmadik hétre lendül formába a GT-ken, így hiába jó hegyimenő, neki túlságosan rövid egy ilyen Volta Catalunya-féle többnapos, megfigyelve az idei formáját, még nem is tart ott, mint a többi összetett esélyes, ez jól látható volt a Tirrenón.

Bardet ellenben már év elején jobban teljesített, muszáj is, mert a csapata kiesés ellen fog harcolni, ebben fő szerepe lesz a francia sztárnak. Az is Bardet jobb szereplése mellett szól, hogy a Paris - Nice-on tartani tudta a lépést a Pogacar - Vingegaard - Gaudu triót üldöző négyessel, ami sokkal jobb formára mutat rá, mint Hindley esetében, aki az olasz többnaposon rendre a sokadik sorban jött meg, csapatában is csak harmadik legerősebb versenyző volt.

Hindley kapcsán pedig érdemes megemlíteni a belga szupertehetséget, Cian Uijtdebroeksot, aki már 20 évesen olyan versenyen indulhat év végén, mint a Vuelta a Espana, ráadásul a World Tour egyik legerősebb csapatában. Uijtdebroeks egy Evenepoelhoz nagyon hasonló versenyző, aki már év elején jó eredményeket ért el, fogadóirodák pedig ellenfelének a norvég Torstein Træent jelölték meg. Træen kapcsán nem árt tudni, hogy az Uno-X csapatának hegyimenője, viszont valószínűleg második, de inkább harmadik opció lesz a csapaton belül, míg Uijtdebroeks könnyedén kaphat szabadkezet, ha Hindley nincsen formában, ezért megérheti a belgára fogadni összetettben. 

A cikkben közölt oddsok a(z) bet365 fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2023 március 19. 14:58 UTC.

  • Kerékpár tippek

    Volta a Catalunya összetett: Uijtdebroeks előrébb végez, mint Træen
  • Volta a Catalunya összetett: Bardet előrébb végez, mint Hindley

Számlanyitási ajánlat: Fogadj 10£ értékben és 30£ ingyenes fogadást kaphatsz

Tegyél meg egy £10-os tétet és kapj £30 értékű ingyenes fogadást, amikor csatlakozol a bet365-höz. 

Bet365 regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Primoz Roglic (Fotó: Radu Razvan / Shutterstock.com)