A Jumbo-Visma újabb Grand Tour győzelmét és az idei rekorddöntést semmi sem fenyegeti, de vajon ki nyeri a házon belüli versenyt? Egy ideig biztosnak tűnt Sepp Kuss végső sikere, majd Jonas Vingegaard magához ragadta a kezdeményezést. 

A legendás Angliru

A Tourmalet mellett az idei Vuelta a Espana másik legendás emelkedője az Alto de l'Angliru, mely egy 13,5 km-es emelkedő, átlagban 9,5%-al úgy, hogy van benne 1,8%-os rész. Mit jelent ez valójában? Miért brutális az Angliru? Azért, mert mikor eljutsz a feléig, azt gondolod, ez nem is olyan nehéz, majd a hegy valójában akkor kezdődik, ugyanis az utolsó 6 km-en váltogatják egymást a 11, 13 és 17%-os részek, nem véletlen borulnak fel a bringások ezen a részen. 

Elhelyezve, mennyire kegyetlen: hiába rövidebb sokkal, mint a Tourmalet, mégis a leggyorsabb mászás majd 42 percig tartott (Roberto Heras tartja a rekordot), de az elmúlt 9 évben nem sikerült 44 perc alá beküzdeni a győztes idejét. Az Angliru a klasszikus hegymászók emelkedője, nyert Heras mellett Alberto Contador, Gilberto Simoni és a jelenlegi mezőnyből Hugh Carthy. Az igaz ugyanakkor, hogy a brit nincs olyan formában, mint három évvel ezelőtt. 

Vingegaard és az erődemonstráció

Meglepetés történt a pihenőnapot követő keddi szakaszon, ugyanis a Jumbo-Visma végig nagy tempót ment, mindössze 120 km-es etapon várható volt, hogy hazaér egy szökést, de ebből nem lett semmi, hiszen az első órában 50 km/h felett volt a mezőny átlaga. Ahogyan közeledtek a szakasz végéhez, kialakult ugyan egy kisebb csoport, akik elszakadtak 1,5 percre a főmezőnytől, de az utolsó emelkedőre a legjobbak már együtt érkeztek meg, itt támadta be őket viszonylag korán Jonas Vingegaard. 

Annak fényében, hogy szerdán az Angliru következik , egészen hihetetlen támadás volt, szinte semmit sem spórolt, ilyen rövid emelkedőn egy perccel verte a mezőnyt, irreálisan erős volt a dán klasszis. Ebben az esetben történik az, hogy másnap megtörik egy bringás, perceket kap - főleg egy Angliru típusú emelkedőn -, de láttunk már csodákat, főleg a Jumbo-Visma versenyzőitől. Pontosan ezért nem fogadnánk Vingegaard ellen a legkeményebb spanyol emelkedőn. 

Ki nyerhet?

A szakaszgyőzelem szempontjából mindenki Remco Evenepoel sikerét várja, hiszen látványosan a mezőny végén jött meg, nagyon sokat kapott, mondhatni teljesen rápihent a szerdai napra. Taktikai szempontból nem biztos, hogy ez a helyes döntés, hiszen Evenepoel nem jó az ennyire meredek és hosszú emelkedőkön, de bizonyítani akar. Ha nem a belgára fogadunk, akkor mégis kikre?

Két kockázatos tippet hoztunk, egyikben épp azt a Primoz Roglicot veretjük, aki az összetett dobogóért küzd. A szlovén esetében érezhető volt, hogy a Jumbo-Visma sorából nem ő a legerősebb. Nincs meg az a dinamikus megindulása sem, sokszor leszakad, teszi a kereket. Juan Ayuso a párja az irodák szerint, aki a dobogóért küzd, kiváló a hegyekben, minden bizonnyal érzi a spanyol is: nem Vingegaard az ellenfél, okosan kell beosztani az erőt, hogy a szlovént leszakítsa, ez pedig megtörténhet. 

A másik tipp esetében fontos az, hogy melyik versenyző lesz benne az elmenésben. Juan Pedro López és Emanuel Buchmann már nem küzdenek a top10-ért, viszont a spanyolt láthattuk, mennyire nyakas bringás. A Tourmalet-n végig ott tudott maradni, hátul gumizott, de nem szakadt le, míg Buchmann belefáradt és kiborított egy komoly hegyen, kapott is Lopeztől 2 percet. Most is ebben bízunk!

  • Vuelta a Espana tippek

    17. szakasz: Juan Ayuso előrébb végez, mint Primoz Roglic
  • 17. szakasz: Juan Pedro Lopez előrébb végez, mint Emanuel Buchmann

Duplázd meg nyereményed akár 100$ értékig

A Stake.com-on a legrangosabb európai focira fogadva megkétszerezheted nyereményed.

Stake regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Fotó: MMaxime/Shutterstock, Gil Corzo/Shutterstock