A 2017-es tenisz idény nem szenvedett hangzatos meglepetések hiányától. Visszatérő „halhatatlan” bajnokok, sérülések véget nem érő sora és kérdéseket gerjesztő pályán kívüli hírek vonzották legjobban a reflektorfényt. Ezeknek a pályán kívüli híreknek talán a két legmegdöbbentőbb tudositásáról szólnak a következő sorok.

Nem sokan akartak hinni szemüknek ha olvasták, vagy fülüknek ha hallották, hogy 2018-ban „Uncle Toni” nem fogja igazgatni Nadalt a tornákon, és Magnus Norman sem fog együtt dolgozni Stan „The Man” Wawrinkával. Az égető kérdések azok, hogy miként fognak alkalmazkodni a helyzethez a játékosok, hogyan próbálnak meg sikeresek maradni (inkább Stan), és milyen hatásokkal lehetnek rájuk ezek a változások. Véleményem szerint, a látszat ellenére, Wawrinka jövőbeli teljesítményére sokkal nagyobb hatással lehet ez a változás mint Nadal esetében.

Rafael Nadal, Carlos Moya, Toni Nadal

Rafael Nadal, Carlos Moya és Toni Nadal (Fotó: Leonard Zhukovsky / Shutterstock.com)

Több út vezet Rómába

A sikerhez mindig több út vezet, és ennek legjobb bizonyítéka ez a két játékos-edző kapcsolat volt, amelyek amellett, hogy sikeresek voltak, nagyon is különböztek egymástól. Legalábbis annak tűntek, mivel igazán csak résztvevő felek tudják, hogy milyenek is voltak. Nadal esetében egy majdnem apa-fiú kapcsolat volt, adva a vérbeli rokonságot köztük, amelyet állítólag Toni erélyes kézzel irányított, Wawrinka esetében viszont, inkább egy baráti közreműködésnek látszott ez a kapcsolat. Talán a legjobb megfogalmazás az, hogy Nadalt sikerre nevelték, míg Wawrinka meg kellett, hogy értse a siker fogalmát. Szerencsés volt mindkét játékos, mert megtalálták azokat a megfelelő embereket, akik képesek voltak eleget tenni az igényeiknek.
A változások küszöbén Nadalék nyerő stratégiát gondoltak ki. Talán érezve, hogy az erélyes Toni már nem elég a sikerhez vagy már épp nem eléggé meggyőző, a kérdéseket más szemszögből látó, más oldalról megközelítő személy véleményeit keresvén, besorolták a csapatba Rafa barátját, a volt világelső Carlos Moyát még Toni távozása előtt. Szerintem Rafa tudta, hogy karrierje egy olyan pontján áll, ahol egy olyan emberre van szüksége aki inkább társ legyen, mint tanár.

És jól választott Rafa, mert kiváló eredmények következtek. Semmi nem garantálta ezt az eredményességet, mert rettenetesen nehéz a megfelelő embert megtalálni, akivel a közös munka úgy szakmailag, mint emberileg jól működjön, de látszik a racionális átgondolása a helyzetnek.
Wawrinkánál kérdéses még, hogy milyen típusú edzőt fog keresni, mert nem biztos, hogy egy Magnus Normanhoz hasonló típusú edzővel megint sikereket érne el. Kristályosodnia kell benne erre a kérdésre a válasz. Mindezek mellett, nem lesz egy „biztosítás” a háta mögött, mint Nadalnak volt Toni addig, amíg a Moyával való kapcsolatról következtetéseket lehetett levonni. Érdekes módon, Nadalnak a stratégiája nem új, hiszen Roger Federernek változtak időnként az edzői, de stábjában már egy évtízede stabilan ott áll Severin Lüthi is. Ez a fajta megközelítés nem feltétlenül kell, hogy szabállyá váljon, de megóvja a játékost a drasztikus változástól és fokozatosabbá, árnyaltabbá teszi ezt az átmenetet.

Még látjuk őket

Attól eltekintve, hogy jelenleg mindkét edző ilyen szinten szünetelni kíván, véleményem szerint még viszontlátjuk őket a jövőben. Toni a már egy működési évét ünneplő Rafael Nadal Academy ifjú tanítványaival fog dolgozni, Magnus Norman pedig családjával szeretne több időt tölteni. Norman ugyanebből az okból kifolyólag szüntette meg együttműködését Robin Söderlinggel is 2010-ben.

Magnus Norman 001

Magnus Norman (Fotó: Leonard Zhukovsky / Shutterstock.com)

Magnus még csak 41 éves és előbb-utóbb újra kedvet kap az élvonalban dolgozni. Keresett is lesz, mert bizonyította, hogy nem csak egy játékossal tud sikereket elérni. Robin Söderling negyedik lett a világranglistán segítségével, két Roland Garros döntőt játszott (2009, 2010), és megnyerte a párizsi Masterset. Persze, hogy büszkébb lehet a Wawrinkával elért eredményekre, három Grand Slam tornagyőzelem (Ausztrál Open 2014, Roland Garros 2015, US Open 2016), egy Masters győzelem (Monte-Carlo 2014) és a világranglista 3. helyének elérése, de ami szintén fontos, ezáltal megmutatta, hogy eléggé képlékeny, hogy más játékosból is kihozza a maximumot. Toni, aki Rafával 16 Grand Slamet nyert, lehet egy ideig háttérképbe kerül, de senki sem kételkedik abban, hogy nem fogja a színpadi függöny mögül legalább tanácsokkal óvni Rafa lépteit. Lehet, hogy eltelik majd egy jó kis idő amíg Toni majd egy másik fiatal játékost fog igazán szárnyai alá venni, hiszen kétségtelen, hogy nehéz lesz valaki máshoz kötődni azután, hogy felnevelte és elkísérte a játék egyik legnagyobb legendáját annyi éven keresztül. De neki még hiányzik az, ami Magnus Normannak már megvan, éspedig az a bizonyosság, hogy mást is csúcsra tud vinni, és ez ösztönözni fogja.
Ha már az edzőcseréknél tartunk, akkor meg kell említeni, hogy Andy Murraynek és Ivan Lendlnak újra különváltak az útjaik, és annak a hírnek hallatán, miszerint az idén visszavonult Radek Stepanek a volt világelső Novak Djokovicot fogja edzeni, nagyon elámult a teniszvilág.

A hétfőn kezdődő Ausztrál Open mérkőzéseit élőben követheted, illetve fogadhatsz rá az Unibet irodánál. Az esemény követése ingyenes, mindössze pénzzel kell rendelkezned a számládon. Amennyiben számlád üres, de az utóbbi 24 órában volt egy érvényes fogadásod, akkor is elindíthatod az élő közvetítést. Az élő közvetítés működéséhez szükség van a JavaScript engedélyeztetésére.

5.000 Forint Ingyenes Fogadás

Exkluzív ajánlat! Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 5.000 forint értékű ingyen fogadásban is részesülhetsz!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org