Amennyiben a foci világával húzunk párhuzamot, akkor a World Matchplay egy dartsos számára felér egy Bajnokok Ligája sorozattal. Amellett, hogy a kvalifikálók komoly gázsit szakíthatnak, egyértelműen a világbajnoki cím mellett a World Matchplay megnyerése óriási presztízsértékkel bír! A hagyományosan július második felében egy héten át zajló tornára minden játékos igyekszik a legjobb formában érkezni, s nem ritkán zajlottak már korábban gigászi küzdelmek a blackpooli Winter Gardens színpadán! Mi már alig várjuk, hogy szombat este bevágódjanak az első nyilak a tripla20-ba!

Küzdelem a Phil Taylor-trófeáért

A versenyre ezúttal is 32 játékos kvalifikálhatta magát. A mezőny kiemelt felét a világranglista első 16 helyezettje adja, míg a másik tizenhat játékos az idei Pro Tour lista éléről került be a tornára. Jószerével tehát a PDC krémje, elitje vonul fel, hogy egy közülük bevéshesse magát a verseny 1994 óta íródó históriás könyvébe. A jelenlegi mezőnyből egyébként mindössze három játékos mondhatja magát World Matchplay győztesnek! Nem meglepő módon két alkalommal (2015, 2016) az aktuális világelső Michael van Gerwen hódítottal el a kupát, míg tavaly Gary Andersonnak sikerült behúznia a tornagyőzelmet. Illetve nem utolsó sorban James Wade még 2007-ben diadalmaskodott Terry Jenkins felett. A fentebb említett hármason kívül pedig bizton állítható, hogy a mezőnyből akárki képes lehet odaérni a végjátékra.

Michael van Gerwen eddig csupán két alkalommal tudott Matchplayt nyerni. (Fotó: dartfreakznl/ / Flickr)

Esélyesek

Mindazonáltal fogadási szempontból érdemes picit jobban körültekinteni a "long term"-piacon. Mint a dartsot követő fogadók többsége már megszokhatta, ezúttal is Michael van Gerwen a torna toronymagas esélyese (2.37). Viszont, ha figyelembe vesszük, hogy MVG tavaly például már az első körben kizúgott Jeffrey de Zwaan ellen, továbbá a közelmúltban sem hozza az ellenállhatatlan formáját, szerintünk nagy hiba lenne ezen az oddson a holland világelső végső sikerét bejátszani.

A tavalyi címvédő Gary Andersonra (10.00) már jóval komolyabb szorzót kínálnak, annak ellenére, hogy a skót a szezon első felében sérülése miatt szinte nem is játszott, s a csapatvilágbajnoki siker is inkább Peter Wright formájának volt köszönhető. S ha már Wright: a feltűnő kinézetű játékos valami irtó komoly formában érkezik Blackpoolba. Snakebite a legutolsó három PDC versenyt megnyerte pokoli mutatókat szállítva. Júniusban csapatvilágbajnok lett, s utoljára 2017-ben dobált olyan ellenállhatatlan színvonalon, mint a mostani időszakban. Esetében a 10.00-es oddsban már jóval nagyobb érték van, mint például a fentebb említett Gerwenben vagy éppen Andersonban.

A bukik egyébiránt van Gerwen után a 2018-as világbajnokot, Rob Crosst prognosztizálják még komoly esélyesként (8.50), viszont a kopasz angol idén még nem nyert trófeát, s bár tavasszal a Premier League-ben jó formát hozott, kérdés, hogy Blackpoolban elő tudja-e szedni a 2017 őszén, telén mutatott teljesítményét?

A legnagyobb nevek mellett természetesen említésre méltóak azok a játékosok, akiket a bukik kissé lenéznek esélyesség szempontjából, de bennük lehet az X-faktor. Ilyen például a PDC aktuális fenegyereke, a közönséget rendkívül megosztó walesi Gerwyn Price, aki élete formájában dobál, s például Prágában június végén megdobta első tévés kilencnyilasát (17.00) (nem mellékesen ezt élőben láthattuk a helyszínen...). Vagy említhetjük Nathan Aspinallt, aki a világbajnokságon elődöntős volt, megnyerte márciusban az UK Opent, sőt a közelmúltban Las Vegasban is bezsebelt egy World Series állomást. Végső sikere esetén 23.00-szoros pénzt nyerhetünk. Kiemelhetjük még Ian White-ot (34.00), aki tavasszal négy egymást követő European Tour versenyen döntőzött, amiből kettőt meg is nyert.

Torna sajátossága, s egy fogadási jó tanács

A World Matchplayről ismert, hogy a játékosokra világbajnoksághoz hasonlóan maratoni hosszúságú mérkőzések várnak, annyi különbséggel, hogy itt nem szettekre, hanem csak legekre játszanak. A szombat este rajtoló tornán már a 32-es mezőnyben is 10 nyert legig tartanak a csörték, míg a jövő hétvégi fináléban egyenesen 18 nyert menetet kell abszolválnia annak, aki el szeretné hódítani a trófeát! Azonban a hosszú mérkőzések ne tévesszenek meg senkit. Még az ilyen meccseken sem biztos, hogy a klasszisok olyan könnyedén tudnak nyerni. Nem feltétlen jön ki ennyi idő alatt sem az a különbség, amit a bukik egy-egy meccs előtt a szorzók alapján valószínűsítenek. Szinte minden évben számolhatunk bőven meglepetésekkel, így a kezdő darts-fogadókat óva intünk az 1.10-es oddsok bejátszásától, mondván, hogy ez tuti tipp. Sokkal inkább merjük kellő utánanézést követően kiszúrni azt az egy-két underdogként feltüntetett playert megcélozni akár hendikepes előnnyel, akiben érezzük a meglepetés lehetőségét.

Természetesen az SPF Fórumában a 2019 Darts World Matchplay topikban várjuk a Ti megérzéseiteket a torna esélyeseit illetően, illetve egy-egy mérkőzést is ki lehet vesézni fogadási szempontból! Ne habozzatok tehát megírni meglátásaitokat!

Borítókép: Dave Chisnall. (Fotó: Krispy Brown/Flickr)

20 000 Forint Freebet

Első fogadásod tétjét 20 000 Ft-ig visszakapod Freebet-ként a Betclic fogadóirodánál, ahol nyereményed azonnal kiveheted!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org