A Vuelta árnyékában újabb egynapos World Tour versenyt rendeznek, most épp Franciaországban. Idén is Plouayban lesz a viadal vasárnap, ahol eléggé jó kis mezőny csap majd össze. Indul az Európa-bajnok, a Tour de France ponttrikósa, az idei Milano-Sanremo győztese és akkor még szó sem esett az olimpiai bajnokról. 

Megváltozott az útvonal

Az elmúlt évekkel ellentétben több kisebb emelkedő került be az útvonalba, ami tovább nehezíti a franciák egynaposát. Míg tavaly két klasszikus részre lehetett bontani a verseny (egy 26 km-es kör és egy 13 km-es a táv második felében), most az egynapos első fele teljesen megváltozott. Több 1-2 km-es 6-8%-os bukkanó került be a versenybe, amivel próbálják még több támadásra és fárasztásra bírni a mezőnyt. Ezzel is csökkentve annak az esélyét, ami az elmúlt években megszokható volt: sprintbefutó. A Kristoff vagy Nizzolo tipusú versenyzők, simán bírták a táv első felét, a második pedig nem jelentett nekik akkora problémát, így borítékolható volt a tömeghajrá. Idén ezt próbálják elkerülni a szervezők, továbbá kedvez nekik, hogy csak hétfős csapatok indulhatnak a WT versenyen. Hiába lesz jó idő és az utolsó kilométerek is főleg egy sprintbefutónak kedveznek, előtte jó eséllyel az Avermaet tipusú versenyzők megpróbálják szétszedni a mezőnyt. Vajon sikerül nekik?

Mégis a sprinterek?

Miután ilyen szépen leírtam, mégis Alexander Kristoff (5.50) a favorit? A norvég az elmúlt évek rossz teljesítménye után az EB-re összekapta magát, a forma rendben van. Gyorsasága kezd végre visszatérni, az emelkedőket jobban bírja, mint a többi sprinter riválisa, ráadásul Paolini után úgy látszik, hogy megtalálta az új felvezetőjét Rick Zabel személyében. Arról pedig nem is beszélve, hogy a Plouayban rendezett egynapos az egyik kedvence. 2015-ben nyert, 2016-ban 3. volt. Az elmúlt három évben megnyerte a mezőnyhajrákat-

Alexander Kristoff 001

Alexander Kristoff (Fotó: Dana Gardner / Shutterstock.com)

Ebben idén az olasz Elia Viviani akadályozná meg (11.00). Szárnyakat kapott Viviani, mióta kiderült, hogy elhagyja a Sky csapatát. Megnyerte a hamburgi egynapost, most pedig egy újabb győzelmet húzna be. Szintet lépett az elmúlt hetekben, nyugodtan lehet azt mondani, hogy a legjobb formában lévő sprinter. Hajrákban rendre dominál, ráadásul megint olyan vonatot kapott maga elé, amiben Owain Doull és Danny van Poppel is szerepel. Ők azért nagyon jó felvezőemberek, így egy esetleges hajrá esetén Viviani jó helyről kezdhetné meg a sprintet. 

Quick-Stepnek nem érdeke a mezőnyhajrá

Alapjáraton mindig a belga Quick-Step csapatának az érdeke, hogy sprint legyen, hiszen korunk két legjobb gyorslábúja is a keret tagja: Kittel és Gavíria. Most viszont egyikük sem lesz ott a hétfős csapatban, így biztosan az akciókat választják majd. Ennek megfelelően állították össze a csapatot, ahol helyet kapott a tavasszal kiválóan szereplő Philippe Gilbert, illetve Zdenek Stybar is. Ők ketten az aduászok. Gilbertre lehet fogadni 1.83-ért Kwiatkowski ellen, amiben nagy érték lehetne, mivel a lengyel csapatában ott van még a fentebb említett Viviani, aki a győzelemért hajt majd. Viszont ilyen szorzón én nem ajánlom ezt a coinflip szerű tippet, ugyanis Kwiat idén csúcsformában van. Froome-ot TdF győzelemhez segítette, majd után rögtön San Sebastian-i egynapost nyert. Inkább akkor egy házon belüli párosításra hívnám fel a figyelmet. Stybart már említettem, mint vezért. Nincs még jövőre szerződése, ő gyakorlatilag az "életéért küzd". A cseh bringás jó egynapos menő, szökések révén parádés, hajrákban sem elveszett. Jó eséllyel rá épül majd a belgák stratégiája, ha Gilbert nem lenne lendületben. Ellenfele a szintén Quick-Stepes Petr Vakoc, aki egy nagyon tehetséges egynapos menő. Hajrákban nem olyan erős, viszont a dombosabb versenyeket jól bírja. Ilyen előzmények után ő a csapatban csak segítő lehet, már ha egyáltalán indulni fog. Ez utóbbi nagy kérdés. Én így inkább Stybart favorizálnám, pláne a 2.62-es szorzó láttán.

Borítókép: Fotó: Jan de Wild/Shutterstock.com

Élő közvetítés

Nézzen labdarúgást, teniszt, kosárlabdát és más sportokat élőben mobilján, táblagépén vagy számítógépen. Csak fel kell töltenie a számláját vagy le kellett adnia egy fogadást az elmúlt 24 órában.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Stybar előrébb végez, mint Vakoc
    2.62 Bet365