Ausztráliában zajlik az élet, hiszen kerékpár mellett lesz tenisz Grand Slam is, illetve vitorlásverseny is volt. Mi most a Tour Down Under idénynyitó bringás többnapossal foglalkozunk, amivel már hagyományosan évek óta kezdődik a World Tour szezon. 

Ideje változtatni

A 21. kiadásig kellett várni, mire a szervezők újat húztak. A Tour Down Under zárószakasza már évtizedek óta az Adelaide-i körözés volt. Általában 90 km, ebben az évben viszont ez elmaradt. Meglepetésre betették a királyetapot a zárószakaszra, ezzel is tovább növelve a versenyen az izgalmakat. A sprintereknek kevesebb esélyük lesz idén, első két szakasz feküdhet nekik, illetve talán az ötödik is. Ezek nagy része sík. 

A harmadik etap trükkös lehet, mivel egy körpálya, ahol 3300 méteres szintkülönbséget dolgoznak le egy nap alatt. Tipikus hullámvasutazás lesz, de a negyedik szakaszon sem lehet majd pihenni. Az a robbanékonyabb versenyzőknek kedvez, akik jól bírják a rövidebb, de meredek emelkedőt (Corkscrew Road 2,5 km és 9%). Utána egy hosszabb lejtmenet következik, ami technikás is. 

A már említett királyetap, melyből nem maradhat ki a Willunga Hill (3 km és 7%). A legendás emelkedő hiába rövid, de rendre különbségek alakulnak ki a versenyzők között, gyakorta ér fel magányosan a győztes, ritka a csoportos hajrá. Richie Porte ennek az emelkedőnek a specialistája, zsinórban ez lehet a hatodik év, mikor behúzza a győzelmet. 

Összetett esélyesek

Annak ellenére, hogy Riche Porte a Willunga királya és az összetett esélyese (3.00), mindössze egyszer tudta hazája World Tour versenyét behúzni. A három darab második hely eléggé fájó lehet neki, idén viszont új csapatban versenyez, új társakkal. Kiváló segítőket kapott maga mellé (Pantano, Clarke), de a tavalyi Tour de France óta nem az igazi. 

Legnagyobb kihívója a címvédő, Daryl Impey lehet. A dél-afrikai bringás megtanult hegyre is menni az évek alatt, komoly rutint halmozott fel, de az idei verseny karakterisztikája nem feltétlenül neki fekszik. A willungai zárás miatt nem ő a favorit, ott komoly hátrányt szedhet össze a klasszikus hegyimenőkkel szemben. 

Kik szólhatnak bele az összetettért folytatott küzdelembe? Az olasz Diego Ulissi általában év elejére, és év végére időzíti mostanság a csúcsformáját, utolsó emelkedő is fekszik neki. Robbanékonyságával sincsen baj (21.00). A kanadai Michael Woods tavaly év végén áttört egy mentális gátat és 32 évesen végre World Tour szakaszt nyert. Ő lehet az idei szezon egyik meglepetésembere, jól megy emelkedőre, kifejezetten jó a hajrára a többi hegyimenőhöz képest. 

Daryl Impey. Fotó: Radu Razvan/Shutterstock.com

A titkos favorit, Michael Valgren. A dán bringás idén csapatot váltott (Dimension Data), szabad kezet kapott. A világbajnokságon, illetve a tavalyi egynaposokon bizonyította, hogy mennyire jól bírja a kisebb és a közepes emelkedőket, jó ütemben indul meg és nem riad vissza a magányos szökésektől sem (26.00). 

Mi várható az első etapon?

A 132 km-es nyitó szakaszt arra találták ki, hogy jó sprintbefutót hozzon. Deceunick-Quick Step, Lotto Soudal és a Bora ezért fog dolgozni. Utóbbinál Peter Sagan nem világbajnoki trikóban teker, ráadásul az ausztrál körön a hagyományos sprintekben nem igazán találja a helyét. A Lottónál már nem André Greipelért dolgoznak, teljesen új sor jött. Caleb Ewan a vezér, aki imádja hazája körversenyét. Nála garantált a jó forma, (három év alatt hét szakaszt nyert), legnagyobb ellenfele pedig a tavalyi esztendőt az év sprintereként záró, Elia Viviani lehet. 

Első ránézésre sok függ majd a vonatoktól. Ewan előtt Kluge lesz nagy valószínűséggel az utolsó ember, Boasson Hagen lesz a tempómenő, illetve Blythe és Hansen is besegíthet a vezetésben. Ez egy nagyon erős sor, ennél már csak a belgáké jobb. Viviani jó barátja és hű társa, Sabatini lesz előtte, aki számtalan sikert készített már elő jó helyzetfelismerésével. Morkov, Honoré és Knox segíthetnek még a hajrában.

Meglepődve tapasztaltam, hogy az oddsok nem tükrözik az esélyeket. Mindenki Ewan győzelmét várja (2.25), Viviani pedig csak 2.75-ös szorzóval szerepel. Az ausztrál jó hazai pályán, de egy fordított oddspár lenne a reális, ha a sebességet, taktikai érzéket és a vonatok erejét nézzük. 

5.000 Forint Ingyenes Fogadás

Exkluzív ajánlat! Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 5.000 forint értékű ingyen fogadásban is részesülhetsz!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • 1. szakasz: Elia Viviani első háromban végez
    1.40 Unibet