Ausztráliában zajlik az élet, hiszen kerékpár mellett lesz tenisz Grand Slam is, illetve vitorlásverseny is volt. Mi most a Tour Down Under idénynyitó bringás többnapossal foglalkozunk, amivel már hagyományosan évek óta kezdődik a World Tour szezon. 

Ideje változtatni

A 21. kiadásig kellett várni, mire a szervezők újat húztak. A Tour Down Under zárószakasza már évtizedek óta az Adelaide-i körözés volt. Általában 90 km, ebben az évben viszont ez elmaradt. Meglepetésre betették a királyetapot a zárószakaszra, ezzel is tovább növelve a versenyen az izgalmakat. A sprintereknek kevesebb esélyük lesz idén, első két szakasz feküdhet nekik, illetve talán az ötödik is. Ezek nagy része sík. 

A harmadik etap trükkös lehet, mivel egy körpálya, ahol 3300 méteres szintkülönbséget dolgoznak le egy nap alatt. Tipikus hullámvasutazás lesz, de a negyedik szakaszon sem lehet majd pihenni. Az a robbanékonyabb versenyzőknek kedvez, akik jól bírják a rövidebb, de meredek emelkedőt (Corkscrew Road 2,5 km és 9%). Utána egy hosszabb lejtmenet következik, ami technikás is. 

A már említett királyetap, melyből nem maradhat ki a Willunga Hill (3 km és 7%). A legendás emelkedő hiába rövid, de rendre különbségek alakulnak ki a versenyzők között, gyakorta ér fel magányosan a győztes, ritka a csoportos hajrá. Richie Porte ennek az emelkedőnek a specialistája, zsinórban ez lehet a hatodik év, mikor behúzza a győzelmet. 

Összetett esélyesek

Annak ellenére, hogy Riche Porte a Willunga királya és az összetett esélyese (3.00), mindössze egyszer tudta hazája World Tour versenyét behúzni. A három darab második hely eléggé fájó lehet neki, idén viszont új csapatban versenyez, új társakkal. Kiváló segítőket kapott maga mellé (Pantano, Clarke), de a tavalyi Tour de France óta nem az igazi. 

Legnagyobb kihívója a címvédő, Daryl Impey lehet. A dél-afrikai bringás megtanult hegyre is menni az évek alatt, komoly rutint halmozott fel, de az idei verseny karakterisztikája nem feltétlenül neki fekszik. A willungai zárás miatt nem ő a favorit, ott komoly hátrányt szedhet össze a klasszikus hegyimenőkkel szemben. 

Kik szólhatnak bele az összetettért folytatott küzdelembe? Az olasz Diego Ulissi általában év elejére, és év végére időzíti mostanság a csúcsformáját, utolsó emelkedő is fekszik neki. Robbanékonyságával sincsen baj (21.00). A kanadai Michael Woods tavaly év végén áttört egy mentális gátat és 32 évesen végre World Tour szakaszt nyert. Ő lehet az idei szezon egyik meglepetésembere, jól megy emelkedőre, kifejezetten jó a hajrára a többi hegyimenőhöz képest. 

Daryl Impey. Fotó: Radu Razvan/Shutterstock.com

A titkos favorit, Michael Valgren. A dán bringás idén csapatot váltott (Dimension Data), szabad kezet kapott. A világbajnokságon, illetve a tavalyi egynaposokon bizonyította, hogy mennyire jól bírja a kisebb és a közepes emelkedőket, jó ütemben indul meg és nem riad vissza a magányos szökésektől sem (26.00). 

Mi várható az első etapon?

A 132 km-es nyitó szakaszt arra találták ki, hogy jó sprintbefutót hozzon. Deceunick-Quick Step, Lotto Soudal és a Bora ezért fog dolgozni. Utóbbinál Peter Sagan nem világbajnoki trikóban teker, ráadásul az ausztrál körön a hagyományos sprintekben nem igazán találja a helyét. A Lottónál már nem André Greipelért dolgoznak, teljesen új sor jött. Caleb Ewan a vezér, aki imádja hazája körversenyét. Nála garantált a jó forma, (három év alatt hét szakaszt nyert), legnagyobb ellenfele pedig a tavalyi esztendőt az év sprintereként záró, Elia Viviani lehet. 

Első ránézésre sok függ majd a vonatoktól. Ewan előtt Kluge lesz nagy valószínűséggel az utolsó ember, Boasson Hagen lesz a tempómenő, illetve Blythe és Hansen is besegíthet a vezetésben. Ez egy nagyon erős sor, ennél már csak a belgáké jobb. Viviani jó barátja és hű társa, Sabatini lesz előtte, aki számtalan sikert készített már elő jó helyzetfelismerésével. Morkov, Honoré és Knox segíthetnek még a hajrában.

Meglepődve tapasztaltam, hogy az oddsok nem tükrözik az esélyeket. Mindenki Ewan győzelmét várja (2.25), Viviani pedig csak 2.75-ös szorzóval szerepel. Az ausztrál jó hazai pályán, de egy fordított oddspár lenne a reális, ha a sebességet, taktikai érzéket és a vonatok erejét nézzük. 

Borítókép: Wout Poels. Fotó: Radu Razvan/Shutterstock.com

Fogadj kötésben akár 30%-s nyereménynövelővel

Három futball eseménnyel a fogadószelvényeden extra nyereményt nyerhetsz akár 1 500 000Ft értékben.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • 1. szakasz: Elia Viviani első háromban végez
    1.40 Unibet