Az egynaposok árnyékában egy rangos egyhetes versenyt rendeznek Spanyolországban. Visszatér az európai színtérre Chris Froome és összecsaphat Alberto Contadorral. Igazi sztárparádéra lehet számítani, hiszen Alejandro Valverde is ott lesz a mezőnyben, illetve Romain Bardet is. 

Útvonal

A Katalán körverseny sosem kedvezett a sprintereknek, az idei útvonalra ez hatványozottan igaz. Mindössze 3-4 ilyen típusú versenyzőt találunk a mezőnyben. Ez a verseny jó felkészülést szolgál mind a Girora, mind a Tourra és kiváló erőfelmérő a hosszú hegyi befutóval vagy épp a csapatidőfutammal. Na de kezdjük az elején! Hétfőn rögtön egy izgalmasnak ígérkező 178 km-es szakasszal kezdünk, aminek a közepén egy hatalmas emelkedő áll és a vége sem klasszikus sprint lenne, hiszen dombosabb a befutó. Első ránézésre én egy szökés hazaérésére vagy egy Vakoc vagy Impey-féle "sprinterre" tippelnék, mint szakaszgyőztes. Utána jön a kőkemény 41 km-es csapatidőfutam, ahol nagy valószínűséggel a Movistar vagy az Orica fog dominálni. Trükkös dombos kronó lesz, ahol komoly időhátrányt lehet összeszedni és amin akár az összetett győzelem is elmehet. Harmadik etapon összecsapnak az összetett menők, hiszen három emelkedőt is meg kell mászni az etapon. A negyedik etapon a Valverde szerű versenyzők dominálhatnak, hiszen a befutó előtt közvetlenül lesz egy komolyabb emelkedő, majd egy jó kis lejtmenet. Utána jön a királyetap, ahol nagy valószínűséggel el fog dőlni az összetett. Tortosai emelkedő meg fog törni mindenkit, hiszen nagyon hosszú és meredek. Ha csúcsformában lenne, akkor Froome 1-2 percet simán verne a mezőnyre, így viszont lehetnek komoly meglepetések. Hatodik etapon szintén nem lesz megállás. Hosszú lejtmenet lesz a szakasz vége előtt, amit egy komoly emelkedő előz meg, így az összetett esélyesek itt sem pihenhetnek. Így látatlanba egy Samuel Sánchez vagy Ilnur Zakarin támadást jósolnék (esetleg Romain Bardet). A zárószakasz a szokásos körözés Barcelónában, ahol némi esély nyílik Greipelék előtt egy győzelemre.

Favoritok?

A britek sztárja Chris Froome (4.00) is megkezdi az európai felkészülését a Tour de Francera. A szezont Ausztráliában kezdte, majd edzőtáborba vonult Dél-Afrikába. Szokás szerint ezek után következik a Katalán kör, ahol az elmúlt három évben nem villogott. Egyszer sem volt még első ötben (sőt az lenne a gyanús, ha az év ennek a felében győzelemért harcolna), most is csak óvatosan érdemes rá fogadni. A csapatidőfutam nem igazán kedvez a Skynak. Azt is el tudom képzelni, hogy menet közben váltsanak vezért és Thomas vagy Landa harcoljon az összetett győzelemért. 

Froome-Christopher-kerekpar-003

Christopher Froome. Fotó: Radu Razvan/Shutterstock.com


A hazaiak egyik legnagyobb reménysége Alberto Contador (9.00). Lehetne mondhatni őt fő esélyesnek is akár, de az elmúlt években még csúcsforma közelében se tudta megnyerni ezt a versenyt. Paris-Nice-on nüanszokkal maradt le a győzelemről, ahogyan az Andalúz körversenyen is csak pár másodpercen múlt a sikere. Csapata erős, hiszen ott lesz a Girora készülő Mollema, illetve Pantano is. Azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy valamelyük jobb formában lesz Albertónál. Csapatidőfutamon komoly hátrányt szedhetnek össze, ami rányomhatja bélyegét Contador későbbi teljesítményére.
Nyolc éve már nyert egyszer Katalán körversenyt Alejandro Valverde (3.00), most újra jó esélye nyílik rá. Ő ugye a tavaszi egynaposokra, majd a Tourra készül, de a kortalan legenda már a szezon elején parádés formában volt. Elverte Contadort az Andalúz körversenyen, előtte pedig egynapos versenyt nyert egy nagy szökés után. A nagy esélyt arra is értem, hogy az ő csapata az egyik legerősebb a hosszú csapatidőfutamon, ahol komoly időkülönbségeket lehet kiosztani az ellenfeleknek. Egyedüli problémája az ötödik hegyi befutós etap lehet, mert ott azért közel sem olyan hegyimenő, mint Froome. Paris-Nice-ot betegség miatt hagyta ki, ettől függetlenül jó esély kínálkozik a győzelmére. 

Sprinterek nélkül

Mivel nem igazán lesz a sprintereknek kedvező szakasz, így folytatódhat az esélyesek felsorolása. Az amerikai Tejay van Garderen rendszerint jól szokott menni ezen a spanyol versenyen. Idén megszakítva a hagyományokat nem a Tourra, hanem a Girora készül. Formája az év elején bőven hagy kívánni maga után, szenvedett Ománban is, illetve a Tirrenón is. Általában első ötben szokott végezni a Katalán körön (két etapot is nyert már az évek alatt), de most egy szakaszgyőzelemre több esélyt látok egy szökés révén. Csapatában ott van még a hazaiak kedvence Samuel Sánchez, illetve az idén remeklő Rohan Dennis is. Ha jól mennek a csapatidőfutamon, akkor az egyikük bekerülhet a top5-be. 
Az Orica nagyon erős csapattal érkezik a versenyre, vezérük pedig Adam Yates (21.00) lesz. Csapatidőfutamban komoly előnyre tehetnek szert (csak a Movistar veszi fel velük a versenyt), és ahogyan a Tirreno-Adriaticón látszott, Yates csúcsforma közelben van (csak Quintana és Thomas tudta a hegyen megverni) így a brittel számolni kell az összetett győzelem szempontjából. Tavaly a Touron bebizonyította, hogy bírja a hosszabb emelkedőket, így nem elképzelhetetlen a dobogós hely számára. 
Dan Martin szépen szinte észrevétlenül ér el idén is kiváló eredményeket. Paris-Nice-on harmadik lett összetettben, idén eddigi mindhárom versenyén első tízben végzett összetettben. Hegyeket még mindig jól bírja, jó segítői is vannak, viszont az időfutam problémákat okozhat. A királyetapon tehát nagyon oda kell magát tennie, támadnia kell és lehet ez sem lesz elég a végső győzelemhez, viszont egy top5 simán összejöhet.

20.000 Forint Kockázatmentesen!

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • 1. szakasz: Valverde - Alaphilippe: Valverde végez előrébb
    1.83 Bet365