World Tour: Liege - Bastogne - Liege

Elérkeztünk az Ardenneki klasszikusok utolsó állomásához, a Liege-Bastogne-Liegehez. A három közül egyben a legnehezebb verseny is. Vajon valaki meg tudja verni Alejandro Valverdét, vagy behúzza negyedik győzelmét is ezen a versenyen? 

Útvonal

Történtek változások az útvonalban, a táv is 10 kilométerrel hosszabb lett, viszont legalább az idő nem lesz annyira rossz, mint múlt évben volt. 11-14 fok várható majd Liege környékén vasárnap, eső sem lesz elvileg, így a bringások "nyugadtan" mászhatják az emelkedőket, amiből viszont nem lesz kevés. Ugyan csak 10 kategorizált emelkedő lesz, de ezek mindegyike hosszú és megterhelő. A nem kategorizáltak között is lesz nagyon megterhelő. Rengeteget fog a mezőny hullámvasutazni a verseny során, ami az egyik legmegterhelőbb egynapossá teszi az Lieget. Egyik emelkedőt se emelném ki, ugyanis láthattuk idén, hogy a csapatok (főleg a Sky és a Quickstep) jóval bevállalósabban versenyeznek és próbálják minél előbb megtörni a mezőnyt, így szinte az utolsó 100 km-en belül bárhol várható majd komolyabb támadás. 

Favoritok

Alejandro Valverde: nyolc Ardenneki klasszikus nyert, egy valaki nyert csak nála többet, egy bizonyos Eddy Merckx (kerékpársport legnagyobbja). Legutóbb szerdán húzta be az ötödik Fléche Wallonne-ját, amire már szavak sincsenek. Jövőhéten lesz 37 éves, de a kor egyáltalán nem látszik meg rajta. Kiváló tavaszt tudhat maga mögött, szinte mindenhol dominált. A Fléchen azért sokat köszönhet a csapatának, illetve az Oricának, akik a végén nagy tempót mentek, hogy Jungelst útólérjék. A Mur de Huy-ön viszont esélye se volt a többiekben. Végig elől volt és végül nyert is. Az LBL azért más, itt azért jóval sebezhetőbb Valverde. Hiába nyert háromszor, azért ez a verseny jobban megrostálja a mezőnyt. Sok támadás várható, és láthattuk az Amstelen is, hogy azért Valverde nem mindig reagál megfelelő időben. Az indulók közül ő van a legjobb formában, viszont szinte mindenki ellene és csapata ellen fog menni, így a győzelmére kínált  2.75-ös szorzójában nem sok érték lehet. 

Alejandro Valverde kerekpar 017

Alejandro Valverde. Fotó: strenghtofframeITA/Shutterstock.com

A Quick-Step jó kis tavaszt tudhat maga mögött. Az elmúlt években folyamatosan ekézték a csapatot (köztük én is, pedig az egyik kedvencem), hogy eltaktikázzák a versenyeiket, túl sok a vezér, de idén talán Gilbert érkezésével újra visszaültek a trónra, miszerint ők a klasszikusok legjobb csapata. Milano-Sanremo bronz, Paris-Roubaix, Harelbeke és Fléche Wallone ezüst, Amstel és Flandria arany. Látszik, hogy jó formában vannak a versenyzőik, Gilbert kiválóan ment tavasszal, de sajnos sérülés miatt kihagyja az LBL-t, ahogyan a másik nagy esélye Julian Alaphlippe is. Viszont ott van a csapatban Dan Martin. Második lett a Fléchen, ami szerintem a csapat hibája is volt. Nagyon Jungels szökésére koncentráltak, így Martin eléggé hátul kezdhette meg a Mur de Huy-t, de így is simán második lett, mert olyan erővel jött fel a végén, hogy szinte mindenkit lehagyott. Szerintem, ha jobban helyezkedik, többet segítik, akkor meg lett volna az első hely. A csapatkocsiba el is mondta, hogy nagyon jó formában van. Egész tavasszal jól ment, az LBL ráadásul jobban is fekszik neki. 
A lengyel Michal Kwiatkowski három éve harmadik lett, most pedig a győzelmet tűzte ki célul. Állóképességével nem lehet probléma, hiszen megnyerte a Milano-Sanremót vagy egy hosszabb szökés után a Strade Bianchit. Amstelen és Fléchen első hétben végzett, formája tehát kiváló. Viszont ott van a csapatában Sergio Luis Henao, így a Sky kétfejű gárda lesz. A kis kolumbiai is nagyon jól ment az eddigi Ardenneki versenyeken. Neki viszont sokkal inkább feküdt a Fléche, mint az LBL. Mindig is ott ért el a leggyengébb eredményeket, így kérdéses, hogy mire lehet képes. A Sky mindenesetre nagyon erős, érdemes lesz mindkettőjükra figyelni, de ha választani kéne, akkor inkább Kwiatkowskit favorizálnám fogadás szempontjából kettejük közül.

Orica és Cannondale

Amikor erről a két csapatról írok, akkor általában nem megy nekik. Most újra megpróbálkozom velük, mert azért róluk is szólnak a tavaszi klasszikusok a négy sztárcsapat mellett (Movistar, BMC, Quick-Step, Sky). Szóval az Orica nagyon komoly csapattal érkezett a versenyre. Ott van az idén is remeklő Michael Albasini. A rutinos svájci eddig mindkét Ardenneki versenyen első tízben zárt, jól helyezkedett és fittnek is tűnt. Nagyon fekszik neki a Liege-i befutó, ez az emelkedős hajrá (tavaly második lett), de a csapatában még ott van Kreuziger (elmúlt két évben top10 ezen a versenyen), a Yates-tesók, illetve az egykori bajnok Simon Gerrans. Valverde az Orica munkájának is köszönhette a Fléche sikert, így nagyon nehéz lesz meglógni előlük, viszont kérdés, hogy ki lesz az egyértelmű vezér. 
Nem nagyon esik szó továbbra sem a Cannondaleről, pedig jó kis tavaszt tudhatnak maguk mögött. Rigoberto Urán pedig nagyon készül az LBL-re. Elmúlt években főleg a Giro d'Italiát preferálta, ennek fényében nem is ment neki jól az Ardenneki versenyeken, viszont a tavalyi Lombard kör után rájött, hogy bizony az ilyen versenyeken is esélyes lehet. Nagy értéket érzek abban, hogy első tízben végez, mert nehézség szempontjából hasonló volt a tavalyi Lombardia, ahol végül harmadik lett. Forma bíztató, a verseny is nagyon fekszik. 2011-ben hasonlóval próbálkozott, akkor is az Ardenneki versenyek után a Tour de France volt a célja, mint idén. Abban az évben végül 5. lett az LBL-en. 
Ugyan nem tagja a fent említett két csapatnak, de még két versenyzőre hívnám fel a figyelmet: Rui Costa (1.90 a top10), illetve Romain Bardet (1.95 a top10). Rui Costa az elmúlt két évben top5-ben végzett, viszont idén kicsit korán volt csúcsformában, ezért lehet elgondolkodtató a rá való tippelés. A francia Bardet mindig jól megy a Liegen, ebben az évben szép fokozatosan lendül formába és jól építi fel a Tour de France-ra magát, talán itt is befér a tízbe, csak az a fránya végső sprint ne lenne, mert abban viszont nem túl erős.

Tipp: Dan Martin dobogón végez @ 2.75 Unibet helyes

Tipp: Rigoberto Urán első tízben végez @ 2.00 Unibet teves

Tipp: Valverde - Martin 2 @ 3.15 Bet365 teves

Tipp: Urán - Wellens 1 @ 1.80 Bet365 helyes

20.000 Forint Kockázatmentesen!

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősen!

Fórum: Kerékpár

További kerékpár elemzések


Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások, legyél te az első!

Regisztrálj vagy jelentkezz be a hozzászóláshoz!