Elérkeztünk az Ardenneki klasszikusok utolsó állomásához, a Liege-Bastogne-Liegehez. A három közül egyben a legnehezebb verseny is. Vajon valaki meg tudja verni Alejandro Valverdét, vagy behúzza negyedik győzelmét is ezen a versenyen? 

Útvonal

Történtek változások az útvonalban, a táv is 10 kilométerrel hosszabb lett, viszont legalább az idő nem lesz annyira rossz, mint múlt évben volt. 11-14 fok várható majd Liege környékén vasárnap, eső sem lesz elvileg, így a bringások "nyugadtan" mászhatják az emelkedőket, amiből viszont nem lesz kevés. Ugyan csak 10 kategorizált emelkedő lesz, de ezek mindegyike hosszú és megterhelő. A nem kategorizáltak között is lesz nagyon megterhelő. Rengeteget fog a mezőny hullámvasutazni a verseny során, ami az egyik legmegterhelőbb egynapossá teszi az Lieget. Egyik emelkedőt se emelném ki, ugyanis láthattuk idén, hogy a csapatok (főleg a Sky és a Quickstep) jóval bevállalósabban versenyeznek és próbálják minél előbb megtörni a mezőnyt, így szinte az utolsó 100 km-en belül bárhol várható majd komolyabb támadás. 

Favoritok

Alejandro Valverde: nyolc Ardenneki klasszikus nyert, egy valaki nyert csak nála többet, egy bizonyos Eddy Merckx (kerékpársport legnagyobbja). Legutóbb szerdán húzta be az ötödik Fléche Wallonne-ját, amire már szavak sincsenek. Jövőhéten lesz 37 éves, de a kor egyáltalán nem látszik meg rajta. Kiváló tavaszt tudhat maga mögött, szinte mindenhol dominált. A Fléchen azért sokat köszönhet a csapatának, illetve az Oricának, akik a végén nagy tempót mentek, hogy Jungelst útólérjék. A Mur de Huy-ön viszont esélye se volt a többiekben. Végig elől volt és végül nyert is. Az LBL azért más, itt azért jóval sebezhetőbb Valverde. Hiába nyert háromszor, azért ez a verseny jobban megrostálja a mezőnyt. Sok támadás várható, és láthattuk az Amstelen is, hogy azért Valverde nem mindig reagál megfelelő időben. Az indulók közül ő van a legjobb formában, viszont szinte mindenki ellene és csapata ellen fog menni, így a győzelmére kínált  2.75-ös szorzójában nem sok érték lehet. 

Alejandro Valverde kerekpar 017

Alejandro Valverde. Fotó: strenghtofframeITA/Shutterstock.com

A Quick-Step jó kis tavaszt tudhat maga mögött. Az elmúlt években folyamatosan ekézték a csapatot (köztük én is, pedig az egyik kedvencem), hogy eltaktikázzák a versenyeiket, túl sok a vezér, de idén talán Gilbert érkezésével újra visszaültek a trónra, miszerint ők a klasszikusok legjobb csapata. Milano-Sanremo bronz, Paris-Roubaix, Harelbeke és Fléche Wallone ezüst, Amstel és Flandria arany. Látszik, hogy jó formában vannak a versenyzőik, Gilbert kiválóan ment tavasszal, de sajnos sérülés miatt kihagyja az LBL-t, ahogyan a másik nagy esélye Julian Alaphlippe is. Viszont ott van a csapatban Dan Martin. Második lett a Fléchen, ami szerintem a csapat hibája is volt. Nagyon Jungels szökésére koncentráltak, így Martin eléggé hátul kezdhette meg a Mur de Huy-t, de így is simán második lett, mert olyan erővel jött fel a végén, hogy szinte mindenkit lehagyott. Szerintem, ha jobban helyezkedik, többet segítik, akkor meg lett volna az első hely. A csapatkocsiba el is mondta, hogy nagyon jó formában van. Egész tavasszal jól ment, az LBL ráadásul jobban is fekszik neki. 
A lengyel Michal Kwiatkowski három éve harmadik lett, most pedig a győzelmet tűzte ki célul. Állóképességével nem lehet probléma, hiszen megnyerte a Milano-Sanremót vagy egy hosszabb szökés után a Strade Bianchit. Amstelen és Fléchen első hétben végzett, formája tehát kiváló. Viszont ott van a csapatában Sergio Luis Henao, így a Sky kétfejű gárda lesz. A kis kolumbiai is nagyon jól ment az eddigi Ardenneki versenyeken. Neki viszont sokkal inkább feküdt a Fléche, mint az LBL. Mindig is ott ért el a leggyengébb eredményeket, így kérdéses, hogy mire lehet képes. A Sky mindenesetre nagyon erős, érdemes lesz mindkettőjükra figyelni, de ha választani kéne, akkor inkább Kwiatkowskit favorizálnám fogadás szempontjából kettejük közül.

Orica és Cannondale

Amikor erről a két csapatról írok, akkor általában nem megy nekik. Most újra megpróbálkozom velük, mert azért róluk is szólnak a tavaszi klasszikusok a négy sztárcsapat mellett (Movistar, BMC, Quick-Step, Sky). Szóval az Orica nagyon komoly csapattal érkezett a versenyre. Ott van az idén is remeklő Michael Albasini. A rutinos svájci eddig mindkét Ardenneki versenyen első tízben zárt, jól helyezkedett és fittnek is tűnt. Nagyon fekszik neki a Liege-i befutó, ez az emelkedős hajrá (tavaly második lett), de a csapatában még ott van Kreuziger (elmúlt két évben top10 ezen a versenyen), a Yates-tesók, illetve az egykori bajnok Simon Gerrans. Valverde az Orica munkájának is köszönhette a Fléche sikert, így nagyon nehéz lesz meglógni előlük, viszont kérdés, hogy ki lesz az egyértelmű vezér. 
Nem nagyon esik szó továbbra sem a Cannondaleről, pedig jó kis tavaszt tudhatnak maguk mögött. Rigoberto Urán pedig nagyon készül az LBL-re. Elmúlt években főleg a Giro d'Italiát preferálta, ennek fényében nem is ment neki jól az Ardenneki versenyeken, viszont a tavalyi Lombard kör után rájött, hogy bizony az ilyen versenyeken is esélyes lehet. Nagy értéket érzek abban, hogy első tízben végez, mert nehézség szempontjából hasonló volt a tavalyi Lombardia, ahol végül harmadik lett. Forma bíztató, a verseny is nagyon fekszik. 2011-ben hasonlóval próbálkozott, akkor is az Ardenneki versenyek után a Tour de France volt a célja, mint idén. Abban az évben végül 5. lett az LBL-en. 
Ugyan nem tagja a fent említett két csapatnak, de még két versenyzőre hívnám fel a figyelmet: Rui Costa (1.90 a top10), illetve Romain Bardet (1.95 a top10). Rui Costa az elmúlt két évben top5-ben végzett, viszont idén kicsit korán volt csúcsformában, ezért lehet elgondolkodtató a rá való tippelés. A francia Bardet mindig jól megy a Liegen, ebben az évben szép fokozatosan lendül formába és jól építi fel a Tour de France-ra magát, talán itt is befér a tízbe, csak az a fránya végső sprint ne lenne, mert abban viszont nem túl erős.

20.000 Forint Kockázatmentesen!

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

 • Dan Martin dobogón végez
  2.75 Unibet
 • Rigoberto Urán első tízben végez
  2.00 Unibet
 • Valverde - Martin 2
  3.15 Bet365
 • Urán - Wellens 1
  1.80 Bet365